Videre trening på makkerarbeid

Sist Sol trente sammen med makkerhund fikk vi frem et knalleproblem.

Det å ha en annen hund sammen med seg når det falt markeringer var tydeligvis en veldig stor forstyrrelse for henne. Etter den treningen har jeg tenkt og fundert en del på hvordan jeg skal gå frem for å få det til. Vi har trent litt hjemme på momentrutinen “fokus” der hun skal låse blikket på dummyen som har falt, før jeg sender henne med “apport”.

Foto: Ann-Olaug Toftesund

I helgen trente vi på Flø sammen med to jaktgoldenhanner og Plask. Vi delte oss opp og hadde to og to hunder ute slik at alle fikk trent på det de hadde behov for.

Foto: Ann-Olaug Toftesund

Hovedmålet var markeringer. Det er veldig greit å benytte seg av det når vi samles, da man får kaste til hverandre.

Litt jaktfot er alltid greit å få trent på fellestreninger, her hadde vi “skytter” som gikk foran og det trigger hundene litt ekstra.

Plask og Eddi er i begynnerklasse i jakt og trenger derfor å trene opp markeringevnen. Det er en viktig egenskap for retrieverne som de fleste har naturlig i seg i varierende grad. Hunden skal kunne se hvilket område dummyen faller i, om det er i et kupert terreng eller på en flat mark. Etterhvert trener vi opp minnet til hunden, slik at den kan holde styr på flere slike områder på en gang.

Sol trente sammen med Odin. Odin er en veldig erfaren og stabil hund som konkurrerer i eliteklasse.

Vi fikk også kastet markeringer i forskjellige typer terreng, men mitt hovedfokus var å belønne Sol for å forholde seg rolig selv om den andre hunden fikk hente det som falt.

De første par markeringene ble for vanskelig for henne og hun knallet. Så endret vi avstand og tok noen steg tilbake, da fungerte det fint og jeg fikk belønnet riktig adferd. Vi hadde alltid to markeringer ute, slik at hun aldri ble sendt på den som akkurat hadde falt. Vi varierte hele tiden med hvilken hund som ble sendt slik at hun ikke kunne forutse hva som skulle skje.

Foto: Ann-Olaug Toftesund

Sol jobbet knallbra! Hun var helt rolig i hodet gjennom hele treningen selv om vi presset henne ganske mye. Jeg belønnet med kattemat de gangene hun satt rolig og Odin fikk løpe og hente markeringen. Det synes hun er så godt at jeg fikk fokuset litt mer over på meg og ikke bare på markeringene som falt der fremme.

Sol fikk dermed ikke sitte rolig i samme posisjon og fokusere på områdene markeringene falt i, slik de andre hundene gjorde. Vi fokuserte mest på gode belønninger og det ble litt ball og litt kattemat som skulle spises fra boks, så hun drev med mye annet fra markeringene hadde falt og til hun skulle hente.

Men Sol er så rå på å markere at hun hadde stålkontroll på alle uansett. Imponerende å se på.

Vi fikk også testet treningen vi har gjort med dirigeringer. Det var ved to anledninger en dummy som ikke ble hentet inn, jeg sendte derfor Sol på en blind fremandsending og hun fulgte min anvisning og løp rett på dummyen begge gangene! Gøy!

Det var ikke så lang avstand og det var i et område der hun allerede hadde erfart at det falt dummyer, men allikevel. Veldig gøy å se at treningen vi har gjort hjemme fungerer i dette miljøet også.

Jeg fikk også testet noe som ikke fungerte. Å kalle inn Sol med fløyten mens hun jobbet med å finne en dummy (som ikke var der). Det skal fungere, og det er bare å trene mer.

Det skal også sies at vi hadde ekstremt med vind under denne treningen, det gjør jobben med å finne dummyene mye vanskeligere for hundene Her en en liten film fra flinke hunder i aksjon.

                    

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.