Vi gjør ting vi ikke kan

Spor er noe jeg absolutt ikke kan, så vi får se hvordan det går.

Jeg er veldig fornøyd med denne boken, der står det grundig forklart hvordan man skal gå frem for å jobbe med sporteknikken til hunden.

21826_Sp_rhunden_och_lukterna_1

Jeg brukte blod første gang jeg la spor siden det er blodspor jeg kommer til å bruke hundene til. Jeg legger korte rette spor på hardt underlag for å lære hundene riktig teknikk når de sporer.

Måten man lærer hundene riktig teknikk, i følge denne boken, er å la hunden gå fremover når den gjør det du vil den skal gjøre. Jeg vil at de skal bruke nesa helt ned i bakken og at de holder seg ganske midt i sporkjernen. Dersom de havner for langt ut i forhold til sporet, stanser jeg og lar dem jobbe seg inn igjen før de får gå videre.

Når jeg er fornøyd med teknikken på rette spor på hardt underlag, kommer jeg til å lære inn riktig teknikk på vinkler og å la sporet gå over på annen type underlag. Da er det viktig å være nøye på at hunden ikke slurver med teknikken selv om underlaget blir mykere og enklere å spore på.

I dag fikk Sol prøve seg på to spor, et på grus og et på asfalt. I starten surret hun litt rundt for å finne riktig retning og havnet av og til for langt ut. Men på slutten av sporet synes jeg hun gikk kjempebra! Uten at jeg egentlig vet hva jeg snakker om her. Nå skal hun få seg noen dagers pause før jeg legger et nytt spor til henne. Jeg har gode belønninger ved sporslutt siden det i innlæringen også er viktig å jobbe med motivasjonen til hunden.

Etter hvert er det også lurt å ha belønninger i lomma så du kan belønne hunden når den tar riktig valg i en vinkel, eller sporer perfekt fra et underlag til et annet. Da er det viktig å belønne i spor retningen slik at hunden alltid forventer at belønningen kommer foran den og ikke bakfra.

                        

Jeg gleder meg til å prøve med Sara også, da jeg tror hun slurver mye når hun sporer så der blir det nok mye jobb med teknikken.

I går hadde begge hundene treningsfri og vi gikk heller en lang tur i skogen.

IMG_5160 (640x427)

IMG_5161 (640x427)

IMG_5174 (640x427)

IMG_5182 (640x427)

IMG_5184 (640x427)

IMG_5185 (640x427)IMG_5188 (640x427)

IMG_5192 (640x427)

I dag gjorde jeg en ny fantastisk oppdagelse som gjorde at jeg fikk nesten 30 minutter fred fra pøbelvalpen og fikk faktisk vasket og ryddet huset i fred mens hun jobbet med dette.

IMG_5271 (640x427)

En fryst kyllingvinge presset inn i denne måtte hun bruke lang tid på før hun fikk spist opp.

IMG_5270 (640x427)

IMG_5272 (640x427)

 

spacer

6 comments on “Vi gjør ting vi ikke kan

 1. Maren

  så moro. fin film og fine bilder. blir moro og se åssen det går med Sara også.
  Ja, jeg kan tenke meg du fikk gjort mye når hun ble så distrahert! he he 🙂

  1. Lill-Iren

   Tusen takk 🙂 jeg er også spent på Sara, der må det nok avlæres en del uvaner og slurv i sporet. Greit å filme så ser man virkelig hvordan hunden jobber og kan se fremgang 🙂

 2. Ann-Olaug

  Sporhund 🙂 Sol ser ut som ho har godt driv i sporet, eg ser at spor kan ho bli skikkelig flink til 🙂 Kanskje ho tar opp kampen med tante Raisa 🙂

  1. Lill-Iren

   Ja hun skjønte raskt hva det gikk ut på, så nå er det bare å trene 🙂 skal melde meg på kurs dersom det er i nærheten etter hvert 🙂

 3. Lise Lunde

  Jeg har vært på kurs med Tobias (observatør). Veldig inspirerende. Enig med deg, boken er god. Jeg trente Scott på spor lenge før vi begynte med spor på hardt underlag. Det var en tøff overgang for ham. Vil absolutt anbefale deg å begynne så tidlig som mulig med valpen på hardt underlag. Det andre kommer så mye lettere.

  1. Lill-Iren

   Ja, jeg tror også det er rette veien å gå selv om det tar litt lenger tid i starten 🙂 Sol gikk sitt andre spor på grus i dag og hun tok sin første vinkel helt perfekt. Jeg så stor fremgang fra sist gang på måten hun brukte nesen helt nede ved bakken hele tiden 🙂

   Sara derimot greide ikke vinkelen på første forsøk, hun løftet også nesen et par ganger i sporet så jeg måtte stoppe henne til hun gjorde som hun skulle. Vi prøve vinkelen flere ganger og da hun tok den fikk jeg belønnet veldig bra. Det er veldig gøy å kunne jobbe slik med hundene, nå ser jeg akkurat hvor sporet går og hva de gjør. Ute i skogen går det litt over stokk og stein og det er vanskelig å observere sporteknikk osv 🙂

Leave a reply