Ukesoppdrag

Jeg regner med det er flere som har sett på programmet “Superhundene” med Maren Teien Rørvik på NRK. Et kjempefint program som forhåpentligvis får flere til å vurdere en omplasseringshund neste gang de skal ha et firbeint familiemedlem.

Jeg kan ihvertfall skrive under på at en omplasseringshund blir en like naturlig del av familien som en du har hatt fra den er valp. Sara var 10 mnd gammel da vi kjøpte henne og snillere hund tror jeg ikke vi kunne fått.

Jeg kjenner treningsmotivasjonen kommer når jeg ser Maren trene på tv. Og jeg liker å trene på enkle ting som man kan gjøre litt innimellom. Vi har nok å velge i som kan forbedre hverdagen med hund, det er bare å komme på det.

Jeg tenkte derfor å velge ut to hverdagsøvelser vi kan fokusere på hver uke. En som trenes ute og en som trenes inne.

Den øvelsen jeg vil fokusere på inne den uken her er å ligge i sengen. Jeg vil jobbe litt med kommandoen å gå og legge seg. Hun går jo stort sett og legger seg når vi sier det, men jeg vil få henne litt tryggere på akkurat hva vi forventer. Og at hun gjør det etter første kommando, nå kan det bli litt masete før hun går og legger seg ned.

Når jeg sier “gå å legg deg” tenker jeg hun kan velge litt hvor hun vil legge seg. Men det skal være i sengen eller på et av skinnene som ligger litt rundt omkring i huset. Senga står inne på stua så dersom vi andre sitter på kjøkkenet, er det unaturlig for henne å legge seg alene der inne.

I tillegg til å lære kommandoen skikkelig vil jeg lære henne at hun skal bli liggende en stund. Dette synes jeg er litt vanskelig for vi gir henne vanligvis ikke en fri-kommando fra sengen. Så hvordan skal hun forstå dette kriteriet? Spesielt når vi har besøk vil jeg hun skal forstå at hun skal bli i sengen og ikke reise seg opp flere ganger for å hilse på. Da må man bare være konsekvent ved å aldri la det lønne seg å reise seg opp, bare følge henne tilbake om igjen og om igjen. Og belønne innimellom. Men det vil jeg ikke gjøre for ofte, hun skal kunne ligge ganske lenge før hun får belønning. Jeg får teste litt hvordan jeg kommer til å gjøre det, kanskje jeg gir en bli-kommando de gangene det er viktig at hun blir liggende til hun får annen beskjed.

Jeg vil prøve å legge ut en liten film på slutten av uken for å se hvor langt vi har kommet i treningen.

Den øvelsen jeg vil fokusere på ute denne uken er å være forsiktig med tennene.

Når jeg belønner med drakamp eller skal gi henne godbiter, kan Sol bli litt ivrig. Hun biter aldri etter fingre med vilje, men hun kan bli så ivrig at hun kan komme borti. Dette har jeg ikke gjort noe med, eller jeg har valgt den enkle utveien at jeg passer litt på selv at fingrene ikke kommer i veien. Derfor har ikke dette vært noe problem. Men Sol er jo rundt andre mennesker også, og jeg føler meg tryggere dersom jeg vet at hun er litt mer forsiktig.

Når jeg leker og gir henne godbiter denne uken, er jeg derfor bevisst på å ikke legge til rette for at hun ikke skal treffe meg med tennene. Og de gangene det skjer hyler jeg og avbryter leken med en gang. Hun får heller ikke ta godbiten før hun viser at hun er forsiktig.

Jeg har tenkt litt på hvordan jeg skal løse problemet med at hun skal skjønne at hun skal bli i senga/på skinnet og hvor lenge hun skal bli. Og jeg kom frem til at jeg må ha en fri-kommando. De gangene jeg ber henne gå å legge seg, kan jeg enten kun belønne for at hun legger seg på riktig kommando og så si “fri” etterpå. Eller så stiller jeg klokka på mobiltelefonen eller bare bestemmer meg for at hun skal ligge til et visst klokkeslett. Noen ganger bare 3 minutter, noen ganger 20 minutter osv. Reiser hun seg før tiden er ute er det bare å følge henne tilbake.

Jeg testet det nå da jeg ba henne legge seg på skinnet, jeg hadde bestemt at hun skulle ligge i 7 minutter. Hun prøvde å reise seg to ganger ikke så lenge etter at hun hadde lagt seg ned. Begge gangene fulgte jeg henne rolig tilbake til skinnet. Etter den andre gangen, sukket hun tungt og rullet over på siden for å sove. Jeg tror Sol har veldig godt av slike firkantete rutiner inne. Hun kan være litt vandrete, og finner alltid på et eller annet som hun må bort for å undersøke istedet for å ligge stille.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.