Tur i sola og tanker om forventninger i jakten

Strålende sol og noen centimeter nysnø i dag, perfekte turforhold med andre ord. Jeg kjenner motivasjonen for lydighetstrening er lav, så da prioriterer jeg heller andre ting. En lang tur i skogen og litt feltsøk er jo bare kos.

IMG_4797

IMG_4800

IMG_4796

Litt kjedelig at jeg hadde bommet litt på innstillingene på kameraet, så det var ikke så mange av bildene som ble bra. Litt kortere lukketid neste gang. Turen var uansett veldig fin og det er det viktigste. Det er ikke til å unngå å bli i godt humør av å se hvordan Sara koser seg når hun får løpe i skogen.

IMG_4830

IMG_4829

Jeg kjørte noen feltsøk også, det er så gøy å se at hun tar det så naturlig. Det er noe spesielt med å se hundene jobbe med det de opprinnelig er avlet for å gjøre. Jeg må si jeg er imponert over hvor mye ro hun har under jakt treningene våre. Hun er jo en hund som kan bli lett stresset og trenger litt mer trening enn andre for å bevare roen i mange situasjoner.

I jaktsituasjoner er det mange retrievere som har problemer med å bevare roen fordi forventingene er så høye, og da slår det ofte ut i lyd. Så her viser Sara virkelig at hun kan. Hun sitter som er statue og venter mens jeg legger ut dummyene til feltsøket. Jeg kan ikke skryte på meg at jeg har fokusert mye på ro i forbindelse med dummy trening heller for det har jeg ikke. Ro-treningene vi har gjennomført på turer de siste månedene har sikkert en del og si.

Jeg skal ikke være så naiv at jeg fortsetter med dummytrening uten å fokusere på ro. Heretter skal jeg legge inn ro-trening i jakten også. Da kaster jeg ut noen dummyer før vi setter oss ned og slapper av noen minutter. Sara har en voldsom forventning til at det skal skje noe gøy når hun ser jakt-dummyene og det er jo kjempebra. Samtidig er det nok viktig å være føre var så hun får oppleve at hun ikke får løpe ut å hente hver eneste dummy.

Det hjelper også for å få en forståelse for kommandoene. Det at jeg kaster ut en dummy, skal ikke være et miljøsignal til henne om at det automatisk kommer en apporteringskommando. Det kan være lurt å gjøre noe helt annet av og til, så hunden ikke begynner å jobbe helt på egen hånd. Det hjelper også for å endre forventningen til hunden. Jeg vil ikke at forventningen skal være så høy at det slår ut i et for høyt stressnivå. Da jobber hun ikke like bra.

Jeg har tenkt på det de siste ro-treningene våre, at det begynner å bli litt for enkelt for henne. Det er på tide å øke vanskelighetsgraden litt, så neste gang skal jeg ta med en par dummyer som jeg kaster ut før vi setter oss ned for å være passive. Det som er viktig er å finne en balanse som fungerer. Dersom du kaster for mange dummyer som hunden ikke får søke opp, kan du risikere at hunden mister interessen og ikke får med seg markeringen. Jeg vil ha en hund som har lyst til å utføre jobben sin, men hun skal være i riktig stress modus.

Her er en liten film fra dagens søkstrening:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.