Trening mot konkurranse

Nå starter sesongen med stevner og jaktprøver snart.

Når man skal starte på et stevne er det så mye mer enn bare øvelsene som skal læres inn. Hunden må kunne prestere i vanskelige miljø med mye den synes er veldig spennende (eller skummelt) og den må kunne jobbe over lang tid uten den belønningen den er vant til å få så ofte på trening.

IMG_3219 (800x533)

Tidligere denne uken var vi i Sykkylven for å trene jakt. Jeg hadde med begge hundene og målet mitt for treningen var at begge skulle få prøve å gå en kjede. Altså jobbe med å hente inn flere apporter med litt jaktfot innimellom før det ble servert en veldig bra belønning etter siste apport.

IMG_3855 (800x533)

Sara har ikke vært med på jakt-trening på aldri så lenge så jeg hadde ingen forventninger til hvordan det skulle gå med henne.

Vi la ut et felt først uten at hundene fikk noe påvirkning i det området. Vi gikk jaktfot ut til startpunktet og fikk en markering med skudd som Sara hentet inn helt perfekt. Så snudde vi oss rundt og jeg sendte henne ut i feltet. Det var positivt at Sara løp ut på min kommando selv om hun ikke hadde sett at det ble lagt ut noe der på forhånd.

Det var et enkelt terreng, men det var et veldig stort område med likt terreng så det var litt vanskelig for henne å holde seg i riktig område. Hun søkte derfor lenge altfor langt bort og jeg gikk ut for å hjelpe henne inn i riktig område igjen. Hun jobbet lenge før hun endelig fant dummyen og jeg kunne se at hun begynte å bli sliten.

IMG_9794 (800x534)

Så var det skudd og markering igjen, den gikk fint. Så var det tilbake til feltet for å hente dummy nummer to. Jeg var faktisk litt usikker på om hun hadde krefter og motivasjon til å løpe ut dit igjen. Men det gjorde hun og fant heldigvis dummyen mye raskere denne gangen. Til slutt var det skudd og markering igjen og en stor porsjon vom & hundemat da hun kom inn med den. Kjempebra jobbet av Sara!

Det var deilig å få svar på at hun har høy nok motivasjon til å jobbe lenge uten belønning i jakten også. Sara er jo ikke så full av jaktlyst og instinkter som det Sol er, men hun gjør det hun skal. Hun er veldig oppmerksom i det det skytes og får med seg hvor dummyen faller. Hun har en uvane med å se opp på meg for å få klarsignal til å løpe ut og det gjør at det er vanskeligere for henne å huske akkurat hvor den falt.

Det er noe vi kan trene videre på. Ellers er hun dønn stabil og sitter støtt helt til får signal og avleverer alle perfekt i hånden.

IMG_3219 (800x533)

Så var det Sol sin tur til å prøve det samme opplegget. Sol har jo slitt litt med motivasjonen til å komme inn til meg med dummyene, jeg har derfor belønnet veldig bra etter hver eneste dummy. Jeg var derfor litt spent på hvordan det skulle gå nå når hun skulle avlevere mange uten belønning.

Den første markeringen gikk veldig bra, god fart inn igjen til meg. Så snudde vi oss rundt til feltet. Hun løp ut i stor fart, men hun slet også litt med å finne dummyene og kom raskt utenfor det riktige området. Så tok hun plutselig et kjempelangt løp og sprang tilbake til der hun hadde hentet markeringen for å se om det kanskje var en dummy der hun kunne hente. Jeg fløytet henne inn selv om jeg ikke hadde så store forventninger om at hun ville komme når hun var så fokusert på søket.

Etter det andre innkallingssignalet kom hun faktisk. Puh, lettet eier. Vi snudde oss rundt igjen og jeg siktet bedre inn på feltet da jeg sendte henne ut. Da gjorde hun funn og kom tilbake uten å tulle med å søke etter flere. Så var det markering igjen, den ble hentet inn fint. Så var det tilbake til feltet, hun jobbet bra denne gangen og fant dummyen ganske kjapt. Så var det siste markering.

IMG_3214 (800x533)

Jeg merket under hele kjeden at hun hadde vært litt lett på rompa under markeringene, på den siste markeringen fikk vi en tyvstart. Hun hentet og kom inn med dummyen. Jeg valgte å belønne kjempebra etter en bra gjennomført kjede.

Fokuset i dag var å jobbe lenge uten belønning og å avlevere alle dummyene til meg selv om hun ikke ble belønnet for det. Og der gjorde Sol en veldig bra jobb. Hun fungerte så bra når vi bare gikk rett i jobb igjen etter at dummyen var avlevert. Jeg roste heller ikke etter avleveringene. Jeg tok i mot dummyen, hun satt seg frivillig i utgangsposisjon og var klar til neste.

Når man går kjede med hunden, kommer ofte problemene fram og nå var det lenge siden Sol hadde jobbet med dummyer som hun ikke fikk hente. Det blir derfor fokuset fremover, hun skal kunne sitte i noen sekunder før hun får hente dummyen. Av og til blir belønningen at hun får hente, av og til overrasker jeg henne med noe helt annet som belønning for å bli sittende. Nå når vi skal utvide tiden hun må sitte etter at dummyen har falt, kommer jeg til å la kobbelet henge foran henne for å unngå tyvstart slik at jeg får belønnet henne for riktig adferd. Hun skal ta et bevisst valg om å bli sittende.

IMG_3862 (533x800)

Vi hadde en utrolig fin trening med god stemning og trivelige folk.

IMG_3864 (800x533)

Mange unge hunder som er på forskjellig nivå.

IMG_3866 (800x533)

IMG_3871 (800x533)

Den gleden når hunden kommer inn med dummyen uten å finne på annet tull, herlig! Veldig gøy å kunne komme med litt råd og tips til andre som sliter med det samme som vi har gjort.

IMG_3877 (800x533)

IMG_3878 (800x534)

Jeg og Sol har jo hatt alle problemer man KAN ha i retrieverjakt tror jeg. Bytting av dummy, ikke komme inn i igjen med dummy, lyd og stress når andre hunder får jobbe, knalling… Det eneste vi ikke har måttet jobbe med er motivasjonen, DEN sitter i ryggraden på Turbo-Sola.

IMG_3875 (800x533)Kjempebra passivitetstrening. Det første steget for å være passiv når det skytes og andre hunder får jobbe, er å kunne konsentrere seg om andre ting. Så kan man begynne med korte perioder der hunden bare får sitte og se på og få belønning for det. Det aller vanskeligste er å sitte helt stille og bare se på de andre. Så det blir siste steget i passivitetstreningen, ellers får man en hund som stresser seg opp hver gang den må se en annen jobbe. Slik tenker ihvertfall jeg når jeg trener passivitet og jakt.

Når vi trener mot lydighetsstevne er det litt andre ting vi fokuserer på. Der får også Sol gå små kjeder uten belønning og det går egentlig veldig greit. Jeg tror hun har begynt å skjønne poenget, belønningen kommer etterhvert bare man fortsetter å jobbe. Og den blir sannsynligvis veldig bra!

IMG_0430 (800x534)

Ellers bygger vi mye forventning mot det å ta kontakt med meg på nye steder. Sol er med på alle ærend for tiden. Når vi stanser bilen er det rett ut for å gjøre enkle øvelser og belønne kjempebra!

I starten belønnet jeg med jackpot bare for å ta kontakt med meg, så fikk hun belønning for å komme frivillig i utgangsstilling, og nå går vi et strekke med lineføring før hun får kjempebelønning. Sol har en veldig bra av-knapp på steder med mye forstyrrelse. Og det er jo en bra egenskap, men i lydigheten må hun være veldig “på” meg selv om det foregår mye rundt. Hun kan ikke gå i avslapningsmodus.

IMG_0421 (800x534)

Hun har også måttet lære seg at man skal trene selv om hun har bånd på. Vi har bare trent fri ved fot, men i klasse 1 er det jo lineføring så det ble plutselig veldig uvant.

12973058_10153668834778737_7433984093509409149_o (800x530)

Ellers er det fellesdekk vi konsentrerer oss om. Vi trener mest alene så nå trener vi enkeltdekk mange forskjellige steder og så prøver vi på en liten økt med fellesdekk på alle jakttreninger. Her med søster Bjørk.

IMG_3882 (800x523)

Enkeltdekk trening utenfor amfi i Ørsta med utsikt til ender på vannet, en stor parkeringsplass med mennesker og biler og mye annet spennende.

IMG_3880 (800x533)

Så det blir fokuset vårt fremover, små kjeder på mange forskjellige steder og kontakt, kontakt, kontakt.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.