Trene på å gå løs

Sol er 12 mnd gammel nå og hun må begynne å lære seg hvordan hun skal oppføre seg når hun går løs.

Jeg brukte den samme metoden på Sara som var en skikkelig villhund da hun kom til meg 10 mnd gammel. Retrieverne er stort sett veldig glade i mennesker og dyr, og det naturlige for dem er å løpe bort til alle de ser for å hilse. Så dersom vi vil ha en hund som kan gå løs uten å løpe bort til folk og hunder så vi må vi lære den det.

IMG_7551 (800x533)

Jeg og Sol har vært på tur for å trene på å være løs.

Da har vi med oss:

Godbiter

IMG_0097 (800x533)

Jeg tester ut en ny type godbiter siden orijen var utsolgt. Den eneste forskjellen er at det er mer grønnsaker og mindre kjøtt i dette. Og det var mye rimeligere. Orijen er ganske dyrt og siden jeg bare bruker det som godbiter tror jeg dette fungerer akkurat like bra. Så lenge det er uten korn og tilsetningsstoffer er jeg veldig fornøyd.

IMG_0098 (800x533)

Langline

IMG_0110 (800x534)

Klikker

IMG_3780 (640x427)

En stykk rampete hund

IMG_3823 (640x427)

Metoden jeg bruker heter kindereggmetoden eller sladretrening.

Jeg bruker langline som bare henger etter hunden slik at hunden føler at den går løs, men jeg har mulighet til å stoppe den dersom den er på vei bort til noen.

11231149_10153636352890661_1852653070604378648_n

Når vi går så klikker jeg og belønner innimellom når hunden går fint og rolig ikke så langt unna meg. Dersom hun løper rundt i en større radius fra meg så gjør jeg ingenting med det, men når hun holder seg i nærheten kan det plutselig komme et klikk og en godbit. Se etter ting du liker at hunden gjør. Hunden merker raskt hva den får belønning for og gjør etterhvert dette oftere og oftere.

Når noen kommer mot oss eller vi får øye på noe, for eksempel hester eller andre dyr, så klikker jeg i det hunden oppdager det.

12249601_10153636352470661_3733156659219423511_n

12243571_10153636352330661_3413308701427246080_n

Sol er i en alder der hun kan være litt bjeffete på alt hun synes er skummelt. Det var en liten underdrivelse, hun er VELDIG bjeffete. Hun høres ut som en liten redd terrier. Denne metoden fungerer også veldig bra på hunder som synes ting er litt skumle. Klikk og godbit når de ser på skumle ting gjør at du endrer hundens assosiasjoner til det den synes er skummelt.

Etter hvert som Sol forventet klikk når hun fikk øye på noen holdt jeg igjen klikket, og ventet til hun snudde seg og så på meg. Da klikket jeg og hun kom løpende for å hente godbiten sin. Så fortsatte jeg og belønne at hun gikk fint sammen med meg til vi hadde passert de vi møtte. De første gangene hadde hun veldig lyst bort å hilse, da stoppet jeg bare og holdt henne igjen i linen og ventet til hun snudde seg mot meg. Da fikk hun klikk og belønning.

Nå har Sol kommet så langt at hun tar kontakt med meg når hun får øye på noen som kommer mot oss. Eller når hun ser dyr ved siden av veien. Det neste steget er å holde igjen klikket enda litt lenger slik at hunden tar et steg mot deg. Da klikker jeg og hunden får kjempegod belønning når den kommer inn. Til slutt må hunden komme helt inn til deg for å få klikk og belønning.

IMG_7550 (640x427)

IMG_7551 (640x427)

IMG_7552 (640x427)

IMG_7554 (640x427)

her sier jeg ingenting til Sara, hun gjør dette helt på egen hånd

Det at hunden får øye på noen blir et signal om at den skal løpe inn til deg for å hente belønningen sin. Sara er kjempeflink til dette og det er veldig praktisk og ha en hund som kommer løpende tilbake dersom den får øye på noen. Jeg belønner alltid når hun kommer inn til meg. Så går hun fot ved min side til vi har passert, da får hun en liten godbit til eller bare “hopp og lek” – kommando.

12234865_10153636352170661_1595982065258614316_n

Sol var veldig flink på turen og hun skjønte konseptet raskt. Neste gang må jeg sikkert repetere alt en gang til, men etter noen ganger sitter det nok helt fra starten av turen.

I dag tok vi turen gjennom sentrum. Da bruker jeg vanlig kobbel på henne, men bruker de samme prinsippene. Når vi møter noen på fortauet klikker jeg når hun tar kontakt med meg. Hun passerte alle mennesker så fint i dag. Hun må også gå hverdagsfot hele tiden med unntak av korte snuse- og tissepauser. Dette miljøet er veldig mentalt slitsomt for en så ung hund. Selv om Sol var rolig og fin, får hun med seg alt som skjer rundt oss. I tillegg til at hun skal konsentrere seg om å holde seg ved min side og det å ta kontakt med meg dersom hun får øye på noe spennende.

Det går også an å bruke et belønningsord i stedet for klikker, og jeg bruker ofte det når jeg trener. Men min erfaring er at i slike situasjoner der det er mange forstyrrelser rundt, så fungerer klikkeren mye bedre. Når jeg bruker belønningsordet “bra” i slike miljøer må jeg ofte si det flere ganger før Sol reagerer. Klikkeren reagerer hun på med en gang.

IMG_8432 (640x427)

sliten Sol

You may also like...

9 Responses

 1. Heidi sier:

  Så lurt! Dette skal jeg trene med Nano på, Staffer er også veldig glad i folk og fe, og har lett etter en metode med å lære det å gå løs 🙂

  • Heidi sier:

   Og en ting til, er forkulene fra acana oljete? Leter etter en fòrtype som ikke er så oljete, det er det værste jeg vet. Skikkelig sær, haha

   • Lill-Iren sier:

    Jeg har ikke tenkt over at det er oljete, men det er kanskje det? 🙂 dersom du har prøvd orijen, så er forkulene veldig like. Får litt småsmuler på fingrene av det også lukter det veldig sterkt :/ men det er vel derfor hundene liker det så godt 🙂

 2. Elise sier:

  Så fint innlegg, bra skrevet. Likte det veldig godt. Dette må jeg ta tak i med Dexter igjen og kaizer har igrunn ikke vondt av repetisjon på det å løpe inn til meg. Jeg har tillatt at han står og venter, men mer praktisk at han kommer til meg! Lurt! fine bilder som alltid! 🙂

 3. Dette er viktig å lære hunden, det gir så mye mer frihet om hunden lærer å gå løs. Flotte bilder :)!

 4. Mari Nordvik sier:

  Jeg er så glad jeg fant bloggen din, her er det mye nyttig å lese. Jeg har akkurat begynt med langline selv og har så langt belønnet kontakt. Nå vet jeg hvordan jeg skal ta det videre.

  Jeg fant bloggen din fordi jeg søkte på lekutvikling. Har ei kleinspitztispe på 8 mnd som er veldig glad i lek, men hun har begynt å springe seiersrunder og legger seg ned for å tygge på lekene i stedet for å komme til meg. Så vi må gå litt tilbake og lære inn noen lekeregler igjen. Det jeg lurer på, har du leker tilgjengelig for valp/hund ellers? Jeg har hatt det til nå, andre typer leker enn de jeg bruker som belønning, men jeg lurer på om jeg vil få en bedre lekbelønning om hun ikke har mulighet til å leke på egenhånd? Valpetennene er jo borte, men merker at hun har et behov for å bite på lekene sine/noe, så mulig jeg lar noen bein være tilgjengelig og kutter ut lekene. Hva tror du?

  • Lill-Iren sier:

   Så koselig at du liker bloggen 🙂

   Jeg har ikke leker liggende til mine hunder nei. Sol hadde det da hun var valp, men ikke nå lenger. Jeg vet Siv Svendsen skrev om dette på sin blogg, at hun kun ville at hunden skulle leke med henne. Den skulle ikke få erfare at den kunne ha det like gøy med leken alene. Med Sol har jeg vært veldig nøye helt fra starten med at hun skal komme inn til meg med leken for å leke videre og det gjør hun stort sett hver gang. Da leker jeg litt drakamp og lar henne vinne og så kommer hun tilbake igjen. Jeg ville brukt en langline her slik at dersom hun tar seiersrunder så får du avbrutt denne adferden og får belønnet at hun kommer inn til deg istedet.

   Sara var 1 år da jeg kjøpte henne og det har alltid vært vanskelig å få henne til å komme inn til meg med både leker og dummyer. Hun vil helst løpe rundt og terge med meg leken, så selv om jeg bruker samme fremgangsmåte med henne og lar henne vinne alle drakamper osv videre så er ikke det nok for henne. Så jeg tror alle hunder er forskjellige der. For noen er det mer naturlig å komme inn med leken. Med Sara vet jeg jo ikke hva som har skjedd det første leveåret hennes, hun kan ha blitt jaget mye med ting hun har fått tak i for eksempel og blitt tatt fra ting dersom de har fått tak i henne. Jeg vet ikke, men det kan likesågodt være at hun bare er sånn og at dette er hennes måte å leke på.

   Jeg ville fortsatt med å være nøye på lekeregler og innarbeide gode rutiner mens hun fortsatt er ung. Bruk langline hver gang slik at du fjerner muligheten til å gjøre feil. Det som funker med Sara er å lære dette med å bytte leke. På kommandoen “ja” bytter hun til en annen leke jeg holder frem. Og så lenge jeg har to leker kommer hun alltid tilbake med den hun har fordi hun synes det er så gøy å bytte.

   Lykke til 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.