Tidsklemma

Etter at jeg fikk Sol føler jeg ikke har jeg har greid å sjonglere helt det å ha to hunder.

Det har vært lite organisert trening på oss og jeg finner ikke helt tid til å ta en skikkelig treningsøkt med noen av hundene. Det blir ikke så mye mål og mening med det vi trener.

Jeg har derfor tatt litt tak for å prøve å få hverdagen til å fungere bedre. Det som er vanskeligst i forhold til å ta med begge to for å trene, er at Sol ikke er flink til å vente på tur. Sara er heller ikke så flink til å sitte i bilen å vente, men hun var faktisk overraskende flink sist vi trente. Jeg vil at bakluken på bilen skal være åpen og at de skal kunne slappe av og være stille i bilen selv om jeg tar med den ene. Sara trives jo ikke i bil, men hun satt faktisk stille i bilen da luken var åpen selv om jeg og Sol var ute av syne. Sol derimot holder er spetakkel uten like. Og da blir det bare irritasjon fra min side og det blir ikke noen konstruktiv trening for Sara.

Vi kjører derfor nå en kampanje en måned der begge hundene er med i bil og jeg trener på å ta ut en og en. Dette gjør jeg bare en eller to ganger i løpet av dagen når jeg skal noe uansett. På butikken eller hente barn, hundene får være med også stopper vi og trener på å sitte igjen i bilen alene mens jeg og den andre hunden enten er ute av syne eller trener eller leker litt ved bilen.

I forhold til lyd når bilen stanser har treningen fungert veldig bra og det er sjelden det er noe bjeffing når jeg stanser bilen og går ut nå. Sara er fortsatt kjempestresset akkurat i det bilen stanser, for alt hun tenker på er å komme seg ut, men jeg tror faktisk hun har blitt litt bedre. Jeg er fortsatt veldig bevisst på at vi stopper et par ganger før vi kommer dit vi skal og det faktisk skjer noe.

En annen ting jeg har tatt tak i er å stå opp tidligere på fridagene mine. Jeg jobber natt, derfor blir det ofte til at jeg sover litt utover dagen når jeg har fri siden jeg allerede er litt døgnvill. Men nå er det tidlig opp uansett og helst gjøre unna hundetreningen tidlig på dag.

IMG_8180 (640x427)

Det aller viktigste for meg for å få ting til å skje er å planlegge. Jeg planlegger nå hele uka, skriver opp hvilke dager jeg har tid til å trene hund slik at jeg vet dagen før hva jeg skal trene. Og treningsdagbøkene må brukes dersom det skal bli skikkelig fremgang i treningen.

Jeg setter nå opp ukesmål for begge hundene slik at jeg vet hva jeg skal jobbe mot.

Denne uken har jeg vært veldig flink og i går ble det mye hundetrening. Jeg var tidlig oppe og tok med Sol på skoleplassen for å trene lydighet. Jeg tror det er første gangen jeg og Sol trener en hel planlagt økt med lydighet. Jeg visste akkurat hva jeg skulle trene på og hva som var målet med økten. Og da er det så mye enklere å komme i gang.

Det jeg er veldig nøye med er tydelige grenser mellom trening og pause. Når det er trening skal hunden være fokusert hele tiden (jeg også). Og når det er pause er det avslapning på teppet. I går startet Sol økten med å være skikkelig ufokusert, da avbrøt jeg med en gang og la henne tilbake på teppet. Jeg går ikke å maser om at hun skal følge med på det jeg driver med. Følger hun ikke med, får hun ikke trene heller.

Fokuset med Sol var:

  • Fri ved fot, det har vært vår “problemøvelse”. Jeg har ikke fått det til og har dermed bare utsatt å trene på det. Da får man det ihvertfall ikke til! Sol har vært veldig flink til bakpartskontroll og vendinger, men det å gå mer enn ett skritt rett frem har vært kjempevanskelig. Enten kommer bakparten ut eller så glir hele hunden ut og bort fra meg. Jeg har rett og slett ikke greid å forklare henne hva øvelsen går ut på også har hun ikke hatt helt konsentrasjon til det og hun har kanskje syntes det var litt kjedelig. Målet var derfor å jobbe med flere skritt rett frem og å bygge motivasjon for øvelsen.

Det synes jeg gikk veldig bra. Etter at jeg avbrøt henne helt i starten var hun fokusert hele resten av treningen. Og jeg fikk belønnet mye med lek under fri ved fot.

Stå under marsj, Sol har trent mange moment og kan alle momentene til klasse 1, men vi har ikke satt sammen til hele øvelser enda. Det skal vi begynne med nå og stå under marsj jobbet vi med i går. Jeg synes øvelsen ble kjempebra. Veldig synd at hun mister balansen litt og tripper et skritt etter ståen, men fokuset i dag var avslutningen på øvelsen og det gjorde hun kjempefint.

Innkalling, det å komme i utgangstiling er også noe Sol ikke har skjønt helt. Jeg vil ha henne bak meg og snu før hun setter seg. Det har vi jobbet mer med i det siste og går satte jeg også det sammen til en hel øvelse. Og Sol hadde plutselig skjønt det! Herlig!

Avstand, den skal vi også begynne å sette sammen til hel øvelse, men vi må trene mer på det å vente på kommando. Jeg belønner derfor mye for at hun holder posisjonen mellom skiftene. Når hun skifter har hun låste bakbein slik hun skal, etterhvert som hun blir tryggere skal vi få mer fart over det også.

Enkeltdekk, jeg avsluttet med en enkeltdekk i 1 minutt og den greide hun på første forsøk. Nå må jeg bare tørre å utvide tiden enda mer og å legge til forstyrrelser.

                         

Jeg er veldig fornøyd med Sol. Hun er fokusert når vi trener og slapper av på teppet i pausene. Jeg har ikke klippet bort noe særlig på filmen, hun var flink hele treningen.

Litt senere på dagen i går tok jeg med begge hundene for å trene litt jakt på et sted vi ikke har trent før. Vi må være flinkere til å trene andre plasser enn hjemme. Og det blir enklere når begge lærer seg å slappe av i bilen selv om de ikke får være med.

I jakten er fokuset med Sol å lære seg å komme rett til meg når hun har funnet en dummy. Hun skal ikke bytte dummy eller finne på andre ting underveis. Jeg la derfor ut et lite feltsøk med mange dummyer rett ved meg slik at jeg fikk følge med slik at hun ikke byttet. Jeg fikk også trent på innkallingsignalet i dag. Det hører hun ikke på når hun er på fellestreninger, da er hun så fokusert på det hun har lyst til å drive med (løpe rundt å finne flest mulig dummyer) at hun ikke hører på meg. Men i dag kom hun begge gangene jeg fløytet, så jeg fikk faktisk avbrutt henne når hun søkte utenfor feltet.

                         

Sara fikk også jobbe med litt felt, hun jobber med lang avstand. Hun må tørre å løpe lenger bort fra meg. Hun fikk også trene på avleveringer fra vann og gjorde det faktisk veldig bra i går.

Litt avslapning etter treningen ved Hovdevatnet:

IMG_8145 (640x427)

IMG_8146 (640x427)

IMG_8148 (640x402)

IMG_8151 (640x427)

IMG_8153 (640x423)

Jeg og Sol går fortsatt på kurs for Klickerklok og vi har nå startet på leksjon 4 på Samarbeid og kontroll med Thomas Stokke. I dag tok vi en treningsøkt der vi gikk gjennom øvelsene til denne leksjonen.

Vi jobber fortsatt med det å skille mellom signaler og veksle mellom adferder. De forskjellige belønningssignalene er fine å trene på. Sol må har litt mer trening før hun er helt sikker på forskjellen på “værsågod” (matskål) og “ta den” (leke).

Vi har trent på å ligge på teppet og slappe av. Dette er veldig praktisk og teppet kan brukes i mange forskjellige situasjoner der du vil at hunden skal slappe av. Sol har begynt å skjønne det nå.

I dag jobbet vi også med jaktfot mellom to belønninger. Vi brukte pipeball og Sol blir litt ufokusert og dempet når vi bruker belønninger på bakken. Er spent på tilbakemeldinger fra Thomas på dette.

Denne leksjonen jobber vi også med gode innkallinger, og vi skal trene mye på jaktinnkallinger, der en person holder hunden mens vi løper avgårde og roper signalet eller bruker fløyte. I dag hadde jeg ikke medhjelper så jeg hadde henne i sitt og bli.

Vi skal også velge oss ut en default-adferd, som er en adferd som er trent til flytnivå og som er den første adferden hunden tilbyr dersom den ikke får beskjed om noe annet. Vi skal nå bygge opp verdi for denne adferden. Jeg har valgt “sitt” som etterhvert skal bli sitten på stoppsignalet i jakten. I dag testet vi hvor mange frivillige sitt vi kunne få til i løpet av 1 minutt.

                         

Jeg synes Sol er flink til å konsentrere seg og være med. Hun er tross alt midt i både unghund alder og løpetid så jeg er fornøyd med henne.

Sara fikk også en lydighetsøkt i dag. Målet med Sara er å venne seg til å trene alle slags plasser, så vi prøver med nytt sted hver gang fremover nå. I dag ble det parkeringsplassen utenfor butikken. Her vet jeg det har vært vanskelig for henne tidligere, og hun er litt dempet og kommer ikke like frivillig i utgangsstilling som hun helst skulle gjort, men hun jobber bra.

Vi startet med å trene på flatdekken til fellesdekk og hun hadde flere fine repetisjoner på raske og rette neddekker. Men så vil hun av og til ikke og det blir dobbel-kommando. Hun lå også med skjult fører i 2 minutter, god belønning for det. Etterpå ble det en pause i bilen før vi lekte litt og gikk rett på fri ved fot. Vi prøver å få det mest mulig konkurranselikt når vi trener nå. Fri ved foten kjentes veldig bra så jeg belønnet etter den også.

Så nå er vi i gang med treningen og det kjennes veldig bra.

Ellers har vi fått nye ulltrekk til hundesengene fra Canelana som vi gleder oss til å teste ut.

IMG_8172 (640x426)

IMG_8175 (640x427)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.