System i treningsdagboken

De siste to ukene har jeg endret litt på systemet i treningsdagboken.

Jeg skrev et innlegg her om hvordan jeg hadde bestemt meg for å kutte ned litt på hvor mye tid vi la ned i lydigheten. Den viktigste forandringen jeg gjorde var å sette av to dager i uken til lydighetstrening. Det har fungert utrolig bra. Jeg har mye annet som skjer med full jobb og to barn, så det var veldig godt å slippe å føle at jeg burde ut å trene lydighet hver dag. Og så fikk jeg dårlig samvittighet når jeg ikke rakk det og planene ble flyttet til neste dag.

10330320_10152489630650661_3300447376349038435_n

Slik som denne uken har jeg ikke planlagt lydighet for på torsdag. Da tenker jeg ikke noe på det dagene før. Det blir fortsatt veldig mange korte økter ute på plena i løpet av dagen eller i løpet av en tur. Men da er det fordi jeg har lyst til å gjøre noe sammen med henne, ikke fordi jeg føler at jeg burde. De korte øktene fyller jeg inn etterhvert i løpet av uken og evaluerer med en smiley.

Det jeg har merket de siste to ukene er at treningene våre har blitt utrolig mer effektive. Jeg har ikke hatt en eneste dårlig treningsøkt etter at jeg begynte med dette. Siden vi trener så mye sjeldnere og bare kjører korte økter, er jeg mye mer bevisst på hva jeg bruker tiden til. Det blir aldri til at vi trener bare fordi jeg føler at vi burde trene, jeg tar en liten økt på plena fordi det er noe spesielt jeg vil forbedre.

De beste treningsøktene har jeg faktisk når vi går ut på plena med morgenporsjonen med v & h. Det å få til innkomstene på apporteringen riktig var noe jeg trodde jeg kom til å bruke lang tid på å få til, fordi de har vært et problem så lenge. Jeg tror jeg løste den øvelsen kun på 5 minutter frokost-trening i løpet av en uke. På slutten av uken satte jeg den inn i en kjede og slik så den ut.

På de to fastsatte dagene er det kjeder jeg trener. Det blir altfor ofte nedprioritert, rett og slett fordi jeg synes det er litt skummelt å sette øvelser inn i en kjede. Jeg føler aldri at de er gode nok. Når jeg nå bestemmer hvilke kjeder jeg skal gå i starten av uken har jeg disse øvelsene hele tiden i bakhodet når jeg tar små økter ute på plena for å pirke på detaljer. Jeg har også en liten tanke om at en av kjedetreningene skal være på et kjent sted og den andre skal være på et sted der hun ikke er vant til å trene lydighet.

10500365_10152489630280661_349647941131413447_n

Jeg har endret litt på måten jeg deler inn treningsdagboken, jeg har nå delt inn i en lydighetsdel, en jaktdel, en blodspordel og den siste delen er satt av til trening av adferdsproblemer. Så i stedet for å evaluere øvelsene i de forskjellige delene som jeg tidligere delte inn i klasse 1, klasse 2, fri ved fot osv, evaluerer jeg nå hele uken under ukesskjemaet. Jeg skriver også en del stikkord ved smileyene jeg bruker for å evaluerer de forskjellige øvelsene. Tiden hun lå i flatdekk for eksempel, om jeg brukte avstandsbelønning eller skjult belønning osv.

Jeg har også en egen evaluering av kjedene. Kjedene gir meg alltid masse informasjon om hvordan vi ligger an i treningen, den informasjonen bruker jeg til å planlegge neste ukes trening.

10479157_10152489630465661_6558961328676587057_n

En dag i uken er satt av til jakt. Her blir det også noen små treningsøkter i løpet av uken som vi tar når vi alikevell  er ute på tur i skogen. Da fyller jeg inn smileyer etterhvert som jeg har trent på de forskjellige momentene.

IMG_0564

Jeg merker ihvertfall at jeg er helt avhengig av å føre treningsdagbok. Med en gang jeg får skrevet ned treningsplanene får jeg en mye bedre oversikt i hodet, og jeg føler jeg har kontroll. Når jeg ikke skriver ned føler jeg det blir mye meningsløs trening og jeg har alltid følelsen av at vi ikke greier å huske å trene på alt.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.