Sol har prøvd seg på nye utfordringer

Det med blodspor er noe jeg har trent litt innimellom med Sol.

Men det har aldri blitt noe strukturert trening ut av det. Jeg føler jeg ikke vet helt hva jeg driver med og synes det er vanskelig å vite sikkert om Sol er på sporet eller ikke. For et par uker siden møtte jeg Ann-Olaug en morgen på Strandafjellet for at Sol skulle på få et spor hun hadde lagt dagen før.

Det var første gang vi prøvde å gå et skikkelig spor som noen andre hadde lagt til oss. Sol gikk kjempefint og fant hjorteskanken ved sporslutt uten problemer. Ann-Olaug sa hun gjorde det kjempebra og at jeg bare skulle melde henne på prøve.

Vi meldte oss derfor på sporprøven på Strandafjellet 26.august. Jeg har en liten plan om å få henne godkjent som ettersøkshund til jakta starter, derfor kontaktet jeg en dommer og spurte om han kunne dømme en bevegelig prøve for oss. På en bevegelig prøve har dommeren bedre tid, og som nybegynner kan man få litt tips og råd.

Mandag kveld denne uken møtte vi opp for å gå spor for dommer Nils Harald Bjørkavåg. Jeg var så nervøs! Han var heldigvis veldig hyggelig og beroliget meg med at dette kom til å gå bra. Han sa at min eneste jobb som fører var å holde orden på sporlina og å følge med om hunden var på sporet eller ikke. Jeg spurte om jeg skulle ta på henne selen med en gang, og han anbefalte å gjøre det dersom det var det hun var vant til.

Han ga meg tips til fremtidig trening at vi burde lage oss en rutine før sporstart, slik at hun visst hva som skulle skje. Han brukte å sette igjen hunden noen meter før sporstart, gikk selv frem for å undersøke sporet. Hunden blir da veldig nysgjerrig på hva som er på bakken der fremme. Så gikk han tilbake til hunden, tok på sele og line, og gikk frem til sporet.

Sporstarten var merket med to røde bånd slik at vi fikk se hvilken retning sporet gikk i. Sol startet på sporet, men gikk brått til høyre ut i buskaset og holdt på en stund der inne. Nervene mine ble ikke akkurat bedre av at hun gikk ut av sporet nesten før det hadde startet. Jeg tok henne tilbake til sporten, og denne gangen fortsatte hun i riktig retning. Dommeren beroliget meg og sa det mye hjort og rådyr her, så det er mye andre spennende spor og lukter.

Det føltes som vi gikk spor i en evighet, det var klatring gjennom buskas og kratt og gjennom myr og gjørme. Jeg gikk hele tiden og ventet på at han skulle avbryte oss og si at nå hadde hun forvillet seg så langt ut av sporet av vi bare kunne gå tilbake til bilen. Endelig så jeg at hun begynte å lete voldsomt og være ut i luften, og der var endelig hjorteskanken. Da hadde vi gått spor i 24 minutter!

 

Jeg var så lettet over at vi hadde funnet sporslutten, men følte hun hadde rotet mye underveis så forventet at han hadde en del kritikk å komme med. Hun fikk en hel boks med kattemat for vel gjennomført innsats og fikk stolt bære på skanken hele veien tilbake til bilen. Kommentaren fra dommeren der ute i skogen var at dette var veldig veldig bra!

Så gikk vi tilbake til bilen og Sol fikk legge seg i buret. Så var det mye papirer som skulle fylles ut. Jeg var så spent på hvilke premiegrad vi skulle få.Jeg håpet på 1.premie, men var mest forberedt på en 2.premie.

Tilbakemeldingen fra dommer var at han hadde en liten ting å trekke på og det var at hun hadde rotet litt på oppstarten av sporet. Resten av sporarbeidet hennes var helt perfekt . Det var mye ferske spor etter dyr i området og hun hadde undersøkt noen av dem innimellom, men hadde kommet seg raskt inn på blodsporet igjen. Vi fikk ekstra skryt for at vi fungerte veldig godt som ekvipasje.

Han sa han kunne se at vi hadde jobbet mye sammen, selv om det kanskje ikke var så mye spor vi hadde drevet med. Han var imponert over at hun snudde seg bak for å sjekke om jeg hang med på de bratteste og vanskelige partiene, før hun gikk videre.

En 1.premie ble det på spordebuten vår og jeg kunne ikke være mer fornøyd med jobben hun gjorde.

Nå har vi avtalt dato for fersksporprøve så får vi se om det blir godkjent ettersøkshund av super-Sol.

 

You may also like...

4 Responses

  1. Caroline K sier:

    Gratulerer med en fin debut! Vi hadde også vår debut på blodsporprøve denne uka 🙂 Lykke til videre med fersksporprøven! 🙂

  2. Siri sier:

    Gratulerer med vel gjennom ført debut, og masse lykke til med fersksporprøva! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.