Sol 9 uker

Sol utvikler seg enormt fra dag til dag.

Jeg er så imponert over av-knappen på denne turbohunden. Når hun blir veldig vill og bare løper rundt og biter på ting, er det et tegn på at hun er trett. Da legger jeg henne i buret, lukker døren og setter meg ved siden av. I dag la hun seg ned og lukket øynene i løpet av 10 sekunder etter at jeg lukket burdøren.

Det som er viktig er at ikke all hviling foregår i buret, jeg vil ikke at hun skal bli avhengig av buret for å greie å slappe av. Så i løpet av dagen prøver jeg å ta halvparten av sovingen i buret og halvparten andre steder i huset.

IMG_9797 (640x427)

En dag tidligere denne uken var det litt kaotisk her da vi skulle sett inn høytalere i taket, så det var en del folk her og saging og støvsuging og alt på en gang. Jeg satte meg ned på gulvet og ville se hvordan Sol taklet kaoset. Etter at jeg satte meg ned kom hun ganske kjapt bort til meg og la seg ned ved siden av meg. Lekte litt med fleecefletten sin før hun la seg ned med haka i bakken og kikket på dem som jobbet.

Det er så gøy å se at hun gjør det helt av seg selv, jeg har lagt ned så mange treningstimer med Sara for å få henne til å søke inn til meg og slappe av når det skjer mye rundt oss. Og fortsatt er det noe som er vanskelig for henne. Det er veldig uvant for meg at Sol bare gjør det helt naturlig.

Jeg var litt skeptisk til å kjøpe flat igjen siden jeg synes Sara har krevd så mye jobb for å fungere slik jeg vil, men jeg er veldig glad for at jeg turte å prøve meg på denne fine rasen en gang til.

IMG_9793 (640x427)

Sol har også fått lekt en del denne uken. Jeg har lekt en del med fleecelekene og hun er veldig aktiv i leken og synes det er gøy med både drakamp og jagelek. Men hun holder ikke på så veldig lenge før hun kan begynne å leke med hendene mine i stedet. Jeg har begynt å lære henne bitehemning i leken, biter hun hardt i hendene mine hyler jeg til og trekker meg unna en liten stund.

I går fikk hun prøve seg med saueskinnsleken for første gang og da våknet villdyret. Hun kjempet med nebb og klør og denne gangen var det jeg som måtte avslutte leken. Jeg prøver å slutte før hun blir sliten slik at hun fortsatt har veldig lyst på leken når jeg tar den bort.

IMG_9768 (426x640)

IMG_9770 (640x428)

IMG_9773 (640x427)

IMG_9774 (640x426)

IMG_9775 (640x427)

Jeg har også tatt en liten økt med “takk” kommando. Etter to ganger skjønte hun det og slapp leken på signal. Veldig positivt at hun greier å engasjere seg i leken selv om hun vet at jeg har godbiter. Det greide hun ikke med fleeceleken, da ble hun veldig opptatt av godbiten.

Hun takler som sagt buret veldig bra, så lenge hun er trett vel og merke. Setter vi henne i buret når hun er våken og full av energi, er det en hylekonsert uten like. I natt fikk hun prøve å sove alene i buret for første gang og jeg fikk sove i sengen min igjen.

Hun våknet kl 00.30 og ville ut å tisse. Så la hun seg ned igjen i buret og sov noen timer til, før det igjen var tissepause. Kl 6 var hun lys våken og full av energi  så jeg gleder meg til hun sover litt lengre.

Her jobber vi med tilvenning til buret:

                         

Sara har kommet seg veldig de siste dagene og er mer sammen med oss igjen og det gjør meg veldig glad. Det er et godt tegn på at hun trives. Hun har også mer tålmodighet med Sol og lar henne stort sett herje på som hun vil.

IMG_9800 (427x640)

Tøffe Sol tar seg til rette og prøver og plukke beinet ut av munnen på Sara.

IMG_9801 (427x640)

Sara kommer med et lite knurr og Sol trekker seg tilbake med en gang.

IMG_9802 (427x640)

“Ja da, du er fortsatt en okay valp”

IMG_9804 (427x640)

Sol gjør et nytt fremstøt

IMG_9805 (427x640)

Sara gir opp og Sol får endelig beinet etter å ha jobbet hardt.

Jeg koser meg med å sitte å se på hvor fint de kommuniserer. Sara sier fra på en fin måte når hun synes Sol går for langt og Sol tar signalene veldig raskt. Hun legger seg flatt på magen eller over på ryggen. Og der ligger hun til Sara snur seg bort. Det er ikke noe slikking i munnvikene når hun underkaster seg og det er bra, det kan fort bli travelt for andre hunder.

Det Sara ikke er så flink til er å skjønne at Sol er liten og ikke tåler så mye som henne. Det er det samme jeg har opplevd med andre mindre hunder, Sara blir rett og slett for voldsom. Det har nok med stress og gjøre, hun synes det er så gøy å leke og så glemmer hun litt at de andre er mindre enn henne.

Derfor får hun ikke leke med hunder som er mindre enn henne, jeg vil ikke fremkalle adferder jeg ikke vil ha. Det hun får gjøre rundt mindre hunder er å trene på å være rolig, søke etter godbiter eller bare ligge på bakken og slappe av. Jeg må bare godta at slik er Sara og til Sol blir større må jeg legge til rette slik at Sara ikke gir henne noen negative opplevelser.

Inne leker de stort sett fint sammen, men der er jeg også nøye med å avbryte etter en liten stund så Sara ikke går opp i stress.

IMG_9707 (640x427)

You may also like...

5 Responses

 1. Signe Endresen sier:

  Jeg elsker å lese oppdateringene dine hver dag! Syns du har så mange fine refleksjoner (både på det som fungerer bra og midre bra), og du legger opp aktivitetene så Sol lykkes. Det er viktige ferdigheter du lærer henne nå. Og selvsagt nydelige bilder og informative videoer. Gøy med valp, merker jeg blir både valpesyk og veldig fascinert av flatten som rase.

  Det er ikke alltid så lett å ha to hunder, særlig når de er forskjellige i alder og behov. Husker jeg syns det til tider var veldig krevende å ivareta begge to, og Snøfte følte seg nok (i hvert fall i starten) litt oversett og glemt. Men Sara er fortsatt ung, så det kommer til å gå seg fint til, tror jeg.

  • Lill-Iren sier:

   Så koselig med slike kommentarer, tusen takk 🙂 Og så gøy at du blir fasinert av flatten, de har vel en del like egenskaper som labradoren? Er Ziva etter jaktlinjer forresten?

   Ja, jeg merker at det er krevende nå når de er så forskjellige også er det litt ekstra tungt når været er så vått og surt og kaldt. Jeg kan ikke ha valpen ute så lenge når det er så vått og kaldt, så vi blir mye inne alle sammen. Det er nok litt enklere å ha sommervalp, med litt mildere og lysere dager. Men Sol blir mer og mer selvstendig for hver dag som går og det gir meg litt mer frihet 🙂 Hundene er jo utrolig tilpasningsdyktige så de venner seg til det meste av forandringer i livene sine 🙂

 2. Ann-Olaug sier:

  Nydelige bilder og flink er du både å trene og med bilde 🙂 kose meg med bloggen din!

 3. Ja hunder er fantastiske, utrolig tilpassningsdyktige! Ziva er en ‘vanlig’ labrador, ikke jaktlabbis. Men hun er fra en såkalt ‘dual purpose’ oppdretter, som avler frem labradorer med gode jakt- og arbeidsegenskaper, men i en klassisk labrador-kropp. God helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.