Slipp kontrollen løs

Den siste hundeboken jeg leste var “Slipp kontrollen løs – trygghet og selvkontroll for din hund” av Leslie McDevitt. Den er først og fremst rettet mot eiere som vil lære hundene sine å fokusere i vanskelige situasjoner. Den er også rettet mot dem som har hunder som er lett distraherte, stressede eller reaktive.

Jeg likte veldig godt metodene og tenkemåten som blir brukt i boka. Det jeg syntes gjorde boka noe tunglest var at oversettelsen var litt dårlig, noen av setningene ble litt rart oppbygd. Den trekker også mange paralleller opp mot hundesporten agility. Når jeg ikke driver med agility, ble enkelte av øvelsene litt urelevante for meg. Boka er en slags oppskrift på hvordan forfatteren holder sine kurs, kapitlene er inndelt i kurskveld 1 og kurskveld 2 osv. Dette gjorde også at boka ble litt tung for meg.

Det skal sies at når jeg først kom meg gjennom boka sitter jeg igjen med mye ny kunnskap og mange øvelser jeg har lyst til å prøve ut. Jeg ser for meg at boka blir fin å bruke som oppslagsverk etter hvert som jeg vil prøve de forskjellige øvelsene. Her er noe av det som omtales i boka:

Å bruke premacks prinsipp for å trene fokus

Premacks prinsipp vil si at det hunden har lyst til å gjøre (mer sannsynlig adferd) kan brukes for å forsterke det du vil at hunden skal gjøre (mindre sannsynlig adferd). Noe av det som er positivt med denne tenkemåten er at du fjerner konfliktene i hundetreningen. Hvis en hund har veldig lyst bort å snuse på de spennende luktene i gresset i stedet for å trene sammen med deg, ber du den mest sannsynlig om å slutte å fokusere på gresset og se på deg. Da gjør du ikke luktene i gresset mindre interessante, hunden har fortsatt lyst bort dit. Hvis du bruker premacks prinsipp, ber du hunden ta kontakt med deg eller gjør en liten øvelse. Deretter gir du hunden et værsågod-signal som belønning og hunden får lov til å lukte på gresset. Du har forsterket at hunden var oppmerksom og du har fjernet konflikten i situasjonen ved å la hunden få lov til det den ville. I tillegg bruker du omvendt psykologi på hunden. Jo mer du ber hunden om å gjøre som den vil, dess mindre får den lyst til å gjøre det. Dette kan også overføres til hunder som er så opptatt av andre hunder at de sliter med å konsentrere seg om eier. La den gå bort til hundene som belønning, etter hvert blir ikke hundene så interessante lengre fordi du ber den om å gå bort dem.

Ventetiden

Å lære hunden å vente på sin tur, dette kan være på kurs, på konkurranse eller i hverdagen. Det deles da opp i passiv oppmerksomhet, aktiv oppmerksomhet og oppstalling. Passiv oppmerksom går ut på å lære hunden å slappe av sammen med deg i et stimulerende miljø ved hjelp av massasje, Tellington Touch og pusteteknikker. Aktiv oppmerksomhet vil si at hunden kan leke eller gjøre ting sammen med deg tross forstyrrende omgivelser. Oppstalling vil si å lære hunden å slappe av i et bur eller på et teppe.

Innlæringen av la være

Denne enkle øvelsen lærer hundene selvkontroll. Hundene lærer å kontrollere impulsene sine i en rekke situasjoner i hverdagen.

Innlæringen av targeting

Dette brukes både for å lære hunden å gå på teppet og å gjøre det lettere for usikre hunder å hilse på fremmede.

Gå på teppet

Denne øvelsen brukes mye i boka. Teppet lades positivt og brukes som en plass hunden slapper av og som du kan ta med overalt.

Se der! leken

Denne øvelsen likte jeg godt. Den går ut på at hunden lærer at den får belønning for å se på noe den er veldig fokusert på eller reaktiv mot. Fint å bruke på andre hunder for eksempel. Når du legger på en “Se der” kommando og får hunden til å se på andre hunder for å få belønning, reduseres hundenes betydning for den reaktive hunden. De andre hundene blir en del av en lek.

Ta en pause-leken

Denne passer for hunder som har problemer med fokus eller motivasjon. Ta en pause handler om å gi hunden hyppige pauser fra korte treningsøkter med heftige belønninger, og så starte opp igjen treningen når hunden selv velger å ta kontakt for å trene mer. Enkelt og effektivt.

Avknapp-leken

Målet med denne leken er å få hunden litt opphisset og så belønne den for å roe seg ned før aktiviteten settes i gang igjen. Denne leken lærer hunden å tenke selv om den er opphisset og å gå opp og ned i arousalnivå.

Boken består også av mange historier der Leslie McDevitt forteller om hunder som har hatt god nytte at øvelsene fra boken i forskjellige situasjoner. Alt i alt synes jeg dette er en bok som er verdt å lese for dem som har hunder som sliter med problemene jeg nevnte i starten. Min hund er i hvertfall i målgruppen og jeg gleder meg til å prøve ut de forskjellige øvelsene i praksis.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.