Sesongens første vannapport

– Produktene fra Canelana er sponset –

Det å ikke riste seg etter å ha kommet opp fra vannet har vært kjempevanskelig for Sol.

Vi jobbet så mye med det i fjor og på slutten av året gikk det veldig bra. Nå har vi hatt nesten 6 måneders pause fra vannet og jeg var litt redd Sol hadde glemt alt vi trente på, og at jeg måtte starte litt på nytt.

I går var det grått og trist og regn ute, så i mangel av noe bedre å finne på tenkte jeg vi kunne prøve litt på vann for å se hvordan hun lå an. Vannarbeid kan vi få på Working Test i BK.

Dersom man har en hund som sliter litt med det å riste seg for tidlig er ikke dette det beste været å trene i. Når det er kaldt er det større sjanse for at hunden vil riste seg.

Jeg begynte veldig sent med å apportere fra vann med Sol. Mest fordi jeg ikke visste hvordan jeg skulle gå frem for å få bort ristingen. Jeg har gjort mange feil med Sol i jakttreningen, men akkurat når det kommer til vannarbeid er jeg så glad for at jeg har gjort så mye riktig.

Mange retrievere knaller når det lander ting på vann, eller de får frustrasjonslyd fordi de så gjerne vil knalle. Det er så viktig å gjøre ting riktig så man ikke bygger opp alt for høy forventning til dette som hundene allerede synes er så gøy.

For det første, jeg har så og si aldri sendt Sol direkte på en markering som har falt på vannet. Vi kaster en markering på vannet, så snur vi oss rundt og gjør noe annet. I starten var det et feltsøk eller en dummy jeg hadde kastet dit, nå kan jeg sende henne på dummyer hun ikke har sett blitt lagt ut. Etter at hun har gjort den jobben, er belønningen å bli sendt på markeringen som ligger på vannet.

For det andre er det lurt å gjøre andre ting enn å kaste dummyer på vannet hver gang dere er ved et vann. Dersom det skjer hver gang bygger forventningene seg opp hos retrieveren når den får øye på et vann. På en jaktprøve er det ofte mye som skjer på land før det blir kastet noe på vannet. Enkelte hunder er da så fokusert på vannet at de ikke greier å konsentrere seg om det som skjer på land.

Derfor er det lurt å trene jakt ved siden av vann innimellom, uten å kaste noe ut dit. Øvelsen med å be hunden sitte, for så å kaste små steiner ut i vannet som lager plask er også fin. Som belønning for at hunden sitter kan den få et godbitsøk bak seg på land. Ikke alt som lander på vann er noe de skal hente. Slik er det også på jaktprøve når man kommer opp i klassene.

I går prøvde jeg for første gang å sende Sol på en blind dirigering etter at jeg hadde kastet dummy på vannet. Det gikk veldig bra, men hun hadde hentet en markering rett før noen meter til høyre. Det er nok derfor hun plutselig skjærer ut fra linjen, men heldigvis får hun akkurat dummyen i nesen og kommer inn på rett spor igjen. Det var min feil og det ble altfor vanskelig for henne. Men poenget er at hun greide å slippe vannmarkeringen og fokusere på noe annet, og hun løper i full fart i den retningen jeg peker selv om hun ikke har sett noe falle der. OG hun avleverer vannmarkeringen uten å riste seg.

                    

Jeg prøvde også litt lengre borte for å få et litt annet terreng for henne å løpe i etter å ha hentet fra vann. Hun er så rask rett hjem, fantastisk gøy å se. Før jeg sendte henne på denne markeringen, snudde vi oss og jeg satte henne i gang på et feltsøk der hun ikke hadde sett dummyen bli lagt ut.

                    

 Jeg er så fornøyd med treningen, og så lettet over at det gikk så bra etter lang pause fra vannet.

Etter noen svømmeturer i det kalde vannet er det godt å få på seg ulldekken fra Canelana, spesielt når det ikke er noe varme oppe på land heller. Sol har Aurora ulldekken i den fineste blåfargen, les mer om dekkenet her.

Etter å ha kikket litt på de fine endene som holder til på Hovdevatnet fikk hun legge seg i bilen på den gode varme ullmadrassen fra Canelana. Den er vi så fornøyde med.

 

You may also like...

2 Responses

  1. Birte sier:

    Hvordan trente du inn vannarbeid uten å riste ?

    • Lill-Iren sier:

      Veldig gode belønninger 🙂 og finne riktig avstand i forhold til vannkanten. Noen hunder synes det er enklere når du står langt unna vannkanten. Tren i varmt vær. Bruk alle virkemidler for å få hunden i full fart inn til deg, så plukker du bort etterhvert som hunden skjønner opplegget 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.