Servering av mat

Jeg har opparbeidet noen rutiner rundt servering av måltidet med mine hunder.

Sara har alltid vært en hund som er veldig glad i mat. Hun er også en hund som stiger raskt i stress og når hun får store forventninger til noe kan det koke over.

Det var ikke et noe stort problem da det bare var henne. Men etter at Sol kom til kan hun bli veldig stresset og masete når det nærmer seg mat.

IMG_8175 (640x427)

Et måltid er jo en belønning for hunden, så man bør tenke over hva slags adferd du vil forsterke med maten. Hunden prøver ut forskjellige adferder for å oppnå det den vil. Dersom hunden maser og stresser og du serverer den maten, kommer den til å forsette med sammen fremgangsmåte neste gang også.

Jeg prøver å tenke slik gjennom hele dagen. Dersom hunden gjør noe jeg ikke vil, så skal den heller ikke oppnå det den ønsker med adferden. Men dette kan ta litt tid, og det er ikke alltid man har tid til å vente til hunden legger seg ned og slapper av før den får mat.

IMG_8467 (640x427)

Spesielt på morgenen kan det være litt hektisk dersom man skal på jobb eller skole. De gangene man ikke har tid til å vente på riktig adferd, bør man legge det opp slik at hundene ikke har mulighet til å gjøre feil. Så du ikke belønner adferd du ikke vil ha.

På morgenen har jeg den rutinen at hundene får mat på vaskerommet. De må frivillig vente der mens jeg henter maten. Dersom de skal være med på kjøkkenet og gå sammen med meg tilbake til vaskerommet, blir de veldig oppgiret og Sara kan til og med bjeffe av forventning. Slik masing gidder jeg ikke.

Så når det er frokost går Sol inn i buret sitt og venter der med åpen dør og Sara venter på sengen sin eller på dørmatten. De første gangene kom det alltid en hund eller to løpende etter meg inn på kjøkkenet i det jeg åpnet kjøleskapsdøren. Da var det bare å følge dem tilbake og prøve en gang til.

Til slutt skjønte de at den eneste måten de fikk maten på, var visst de ventet på vaskerommet. De skal også sitte rolig når jeg kommer inn i rommet med maten. Blir det hopping og styr, snur jeg bare, venter til de roer seg og prøver en gang til.

                         

Jeg bruker også å servere noen av måltidene som godbitsøk. Spesielt på rolige dager der hundene trenger litt ekstra aktivisering. Begge to elsker vom & hundemat så stressnivået kan bli ganske høyt i slike situasjoner.

Dersom jeg kaster maten rundt på marka mens hundene hopper rundt meg blir konkurranseinstinktet veldig høyt og hele situasjonen blir veldig stressende. Igjen kan dette fremkalle bjeffing hos Sara når hun skjønner hva som er i ferd med å skje.

Dersom hundene må sitte og vente mens jeg fordeler maten utover marka, blir det en helt annen situasjon. Hundene må vise at de er rolige og kan beherske seg før de får “søk”-kommando. Så lenge jeg er nøye på dette, unngår jeg også bjeffing og stress hos Sara i forkant av situasjonen.

                         

Jeg gir ingen kommando for at de skal sette seg ned, jeg bare avventer litt. Dersom de hopper rundt meg skjer det ingenting, dersom de setter seg ned og er rolige blir det mat.

Dette er adferd vi gjerne vil ha fra hundene våre i alle situasjoner, dersom du gjennomfører dette under matserveringen er det også mer naturlig at hunden ikke maser og hopper når andre går rundt med mat eller andre ting den har lyst på.

Lær hunden din at ro fører til positive ting.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.