Selvkontroll og kontakt

For noen uker siden gikk jeg og Sol rallylydighetsstevne arrangert av Luster hundeklubb.

Sol er ung enda og veldig sosial og trenger litt tid på å lande når vi ankommer stevneområdet. Men selv etter at hun hadde landet kjenner jeg at jeg sliter med å få skikkelig kontakt med henne.

Med Sara jobbet jeg mye med det grunnleggende da hun var ung. Vi trente mye på innganger på bane. Jeg lekte veldig mye med henne, for så å trene litt, mye lek igjen, trente litt. Dette hjalp for å få opp intensiteten hennes og forventningen om at trening er gøy. Så utvidet jeg gradvis lengden på treningsøkten mellom lekebelønningene. Dette gjorde at jeg hadde en hund som var PÅ hele tiden.

Samme hvor vanskelige stevnemiljø vi var i, så hadde Sara kjempehøy forventning om belønning. Og det er utrolig behagelig å gå stevne med en hund som er på deg hele tiden og maser om å få lov til å trene. Sol er ikke der enda, og det er jo fordi jeg ikke har gjort den grunnleggende jobben med henne.

Nå når det for første gang var kun meg og Sol som reiste på stevne fikk jeg en liten på minnelse om at dette må jeg faktisk få på plass. Hvis ikke er det ingen vits i å reise rundt på stevner. Før har jeg nok stolt på at Sara gjør det hun skal gjøre, så tar jeg det Sol presterer som en bonus.

Sol er mye flinkere til å slappe av på stevneområdet da, og det er en fin egenskap som Sara ikke har

Jeg kjente jeg var skikkelig nervøs før vi skulle inn i rallyringen, det verste jeg vet er å gå med en hund som ikke gidder å følge med. Gressunderlag med masse gode lukter er heller ikke det enkleste å gå på for en nysgjerrig unghund. Det var også første gang i klasse 2 og dermed uten kobbel på hunden.

foto: Jonny Akselsen

Jeg likte banen dommer Merete Kristensen hadde laget, og følte jeg hadde god kontroll på skiltene. Sol hang godt med meg på de første par enkle skiltene, så mistet hun litt fokus og fikk ikke meg seg kommandoen fra sitt til stå. Hun skjønte heller ikke helt hva vi holdt på med på det neste skiltet som var en helomvending.

Men så koblet hun inn og gikk helt perfekt resten av banen.

Vi fikk noen dobbelkommandoer på en øvelse som var helt fint gjennomført, det var min feil som tydeligvis ikke har lest regelverket godt nok. Kjipt å miste 6 poeng på grunn av det.

En fin 1.premie ble det ihvertfall og nummer 4 i klassen av 14 startende.

Dag 2 var banen litt verre. Skiltet med fristende matskåler var med og det var mange kombinasjonsskilt der man måtte holde tunga rett i munnen for å få alt riktig. Igjen bruker Sol litt tid i starten på å skjønne hva vi holder på med, hun mister helt fokus når vi kommer til matskålene og løper bort for å sjekke de ut. Resten av banen går hun kjempebra, men så avslutter jeg feil på det aller siste hinderet og det blir disk. Ja ja, slik er det i rally.

Det å dra på stevne med en hund som egentlig er mer opptatt av alt som skjer rundt oss enn av meg, er det ingen vits i. Sol kan alt hun skal gjøre i rally, men det vi må jobbe med er kontakten med meg og forventningen om at da skjer det kule ting selv om det foregår mye annet rundt.

Jeg blir også sykt nervøs når jeg ikke vet om hun følger med eller ikke, og da er det faktisk ikke gøy en gang. Selv om vi reiser hjem med en 1.premie.

Hovedfokuset vårt fremover er derfor mye trening på forskjellige steder med mye forstyrrelser. Vi trener ikke så mye øvelser, men leker veldig mye og har korte økter med kontakt og fullt fokus innimellom leken. Målet er at hun skal være på hele tiden, så øker jeg tiden gradvis.

I går hadde vi første treningsøkt på skoleplassen. Der er det akkurat lagt et lite område med kunstgress, det er derfor fin trening for hunden å gå inn på et nytt og spennende underlag uten å få undersøke det på forhånd. Jeg hadde også matskåler og et par leker liggende der for å gjøre det enda litt vanskeligere for henne.

Sol er ikke sånn kjempeglad i dralek så det er faktisk veldig bra av henne at hun greier å engasjere seg i leken med meg selv om det er mye godbitbelønninger rundt henne på bakken.

                      

You may also like...

2 Responses

  1. Sofia sier:

    Alltid bra att gå tillbaka till att träna grunder. Bra jobbat! 🙂

  2. Prima sier:

    Grunntreningen er så viktig, og man har så mye igjen for det på et stevne. Ser at mange ikke har grunntreningen inne, og derfor sliter på stevne selv oppover i de høyere klassene. Og jeg kjenner så godt følelsen din du hadde på dette stevne, den er ikke god. Lykke til videre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.