Sara – født 2011

IMG_7782 (640x427)

Navn: Chocomate’s Sarah Mclachlan

Rase: Flat coated retriever

Reg.nr: NO47384/11

Født: 01.07.2011

Farge: svart

Hofter: A

Albuer: 0

IMG_8110 (640x427)

Sara (Chocomate’s Sarah McLachlain) er en flat coated retriever. Hun ble født 1.juli 2011 og var den minste og mest aktive valpen i kullet sitt.

Hun bodde hos en familie i Kr.sund de første månedene av livet i sitt. På grunn av endring i livssituasjon måtte hun omplasseres. Hun ble da kjøpt av søsteren til denne familien som er godt vant med hund og driver eget oppdrett.

Jeg kjenner henne godt fra da jeg hadde hund tidligere, men hadde ikke hatt kontakt med henne på mange år. Siden jeg hadde begynt å tenke på å skaffe meg hund igjen, ville jeg forhøre meg med henne om hun hadde noen oppdrettere av flat coated retriever og anbefale meg.

Da jeg kontaktet henne fortalte hun at hun hadde en ung flat tispe som hun ikke hadde planer om å beholde. Hun hadde hatt henne noen uker og ville trene henne litt før hun skulle selge henne.  Jeg tror mange ting skjer for en grunn, og det var litt for tilfeldig at hun akkurat hadde fått en svart flat coated retriever tispe i hus da jeg kontaktet henne. Så jeg hadde vel egentlig bestemt meg for at denne hunden skulle jeg ha før jeg hadde møtt henne.

Hele familien kjørte for å hilse på Sara og det var en glad, leken, sosial og nydelig liten flat som møtte oss. Vi avtalte at vi ville ha henne på prøve en helg og når hun først var kommet i hus, var vi alle enig om at hun skulle bli boende hos oss.

Sara var da nesten 10 måneder gammel. Jeg fikk beskjed om at hun manglet litt grunnleggende trening, så jeg bestemte meg for å starte på nytt med all innlæring. De første ukene tok vi det med ro og gikk turer for å bli kjent, hun brukte en god stund på å roe seg og bli trygg hos oss.

IMG_9345 (640x427)

Det var veldig rart å ta over en så stor og vilter hund som jeg ikke kjente i det hele tatt. Jeg husker jeg tenkte at det kom til å ta lang lang tid før jeg kom til å tørre og slippe henne løs. Hun var full av energi og ikke så opptatt av meg, hun var mest opptatt av å løpe rundt og utforske alt i omgivelsene.

Etter hvert begynte jeg å prøve klikkertrening med henne og hun tok det raskt. Klikkertrening var nytt for meg også så vi prøvde og feilet, men litt etter litt kom flere og flere kommandoer på plass.

IMG_8394-e1399985689705

Når man tar over en unghund er det vanskelig å vite hvilke adferder som kommer av stresset med å skifte hjem og som går over av seg selv, og hvilke adferder som sitter dypere. Det jeg merket etter en stund var at hun generelt var litt stresset når vi gikk tur, hun hadde et voldsomt drag framover og det var vanskelig for henne å gå i normalt tempo sammen med meg. Hun ville løpe hele tiden.

Oppførselen hennes ved møte av hunder på tur var heller ikke bra og det gikk ikke over. Hun stresset seg veldig opp og jeg fikk ikke kontakt med henne.

IMG_5462

Det jeg også merket var at hun ble redd når jeg tok frem selen. Hun prøvde å gjemme seg og ble helt stiv når jeg tok den på. Jeg tenkte det kom til å gå over når hun skjønte at den ikke var farlig, men det ble ikke noe bedre. Så jeg måtte også sette meg inn i hvordan man trener tilvenningstrening ved hjelp av klikkertrening.

Det første året var det mye frustrasjon og lite fremgang. Jeg startet tidlig å trene inn konkurranselydighetsøvelsene og det koste vi oss med. Hun lærte fort og hun fikk trent opp konsentrasjon og utholdenhet litt etter litt. Når det kom til hverdagslydighet og adferd rundt mennesker og hunder følte jeg det gikk altfor sakte. Og så lenge hun ikke kunne konsentrere seg rundt hunder, var det ikke noe vits å melde seg på konkurranser.

Det siste halve året begynte ting plutselig å gå fremover, jeg endret litt tenkemåte under treningen. Jeg var mer tålmodig og tok mer hensyn til hennes stress og redsler. Endelig følte jeg at vi jobbet på lag og ikke mot hverandre.

IMG_9285 (640x427)

Jeg hadde nok gjort det mye enklere for meg selv dersom jeg hadde kjøpt meg en valp slik jeg hadde planlagt, men jeg har lært utrolig mye både om meg selv og om hundetrening de siste to årene. Jeg har måttet sette meg inn i trening for å endre adferd, senke og kontrollere stress og trening av hund med redsel. Jeg har lært at det nytter ikke å fortelle hunden at ”Neida dette er ikke farlig, bare prøv så skjønner du det.” Frykt hos hund er faktisk veldig reelt for hunden. Så selv om vi ikke skjønner hvordan de kan være redde for noe som er en bagatell for oss, så må vi ta hensyn til det og ta oss tid til å trene dem opp til å bli trygge.

 1477408_10152135095530661_1844182309_n

Det med stress er også noe jeg har lært mye av og jeg er bevisst på det gjennom hele dagen med Sara. Jeg belønner alltid ro og lar henne aldri oppnå noe ved å stresse og mase.

Sara er verdens snilleste hund, hun tåler alt. Hun elsker barn og kan leke med dem i timesvis. Hun er vennlig og tillitsfull mot alle hun møter. Hun har aldri prøvd å beskytte verken mat eller leker ovenfor mennesker.

Hun er veldig knyttet til meg og har alltid kontroll på hvor jeg befinner meg. Dersom hele familien har stått opp før meg en dag, velger hun alltid å ligge på det kalde soveromsgulvet ved sengen min i stedet for å være på stua. Sitter jeg ved datamaskinen er hun aldri lengre enn et par meter unna.

IMG_9469 (640x427)

Hun er veldig leken og elsker drakamp og å løpe etter ball, hun er derfor lett å belønne under trening. Godbiter elsker hun også, hun er jo en flat.

Hun elsker å gå blodspor og blir en helt annen hund med en gang hun starter på et spor. Da er hun veldig konsentrert om det hun holder på med og det er nesten vanskelig å få henne til å ta i mot belønning ved sporslutt. Søk etter jaktdummyer tok hun også veldig naturlig, det er så gøy å se henne i sitt rette element i skogen mens hun jobber med et feltsøk.

Selv om det har vært utfordrende er jeg ikke i tvil om at det var en mening med at Sara skulle komme hit til meg, vi har lært mye begge to.

IMG_0199 (640x427)

Januar 2015 kom den lille valpen Sol til oss. På grunn av Sara sine stressproblemer rundt andre hunder, var jeg veldig nervøs for at hun skulle påvirke valpen negativt. Sara imponerte og behandlet henne veldig bra.

IMG_9828 (640x426)

IMG_9456 (640x427)

Når de var ute passet jeg alltid på og måtte ofte inn å avbryte når jeg følte hun ble for voldsom. Stresset kan koke over hos henne i lek ute og da kan hun bli veldig voldsom overfor hunder som er mindre enn henne.

IMG_6524 (800x523)

Jeg oppdaget også på denne tiden at Sara hadde store låsninger i rygg og hofte. Dyrekiropraktor Harriet Havnegjerde har hatt henne jevnlig til behandling i et helt år og etterhvert kunne jeg se stor forskjell på adferden hennes.

img_7485-800x533

Sara er en hund som må ha behandlinger resten av livet for å fungere bra, men forhåpentligvis greier hun seg med forebyggende behandlinger noen ganger i året.

Vi må være flinke til å bruke dekken og tenke på oppvarming og nedtrapping i forbindelse med aktivitet. Hun må også trene bakparten og ryggen for å være sikker på at hun bruker kroppen sin slik hun skal.

IMG_5604 (533x800)

IMG_3855 (800x533)

IMG_3583 (800x534)

IMG_3278 (800x533)

IMG_2069 (800x503)

img_7849-800x533

Hunder er vanligvis veldig flinke til å skjule sine skader og vondter, men etter at Sara begynte med behandlinger hos flinke Harriet er hun veldig flink til å vise med bevegelsene når noe ikke føles bra. Det er helt fantastisk å se hvordan hun hopper opp på bordet og venter på at behandlingen skal starte. Hun har virkelig skjønt at selv om det ikke alltid er så behagelig mens hun holder på, er dette noe som gjør veldig godt.

Etter at ryggen har blitt behandlet har Sara fått en helt annen ro rundt andre hunder. Hun kan nå være rundt både valper og mindre hunder og hun har et fint og tydelig kroppspråk. Mye av stesset og utageringen hennes har nok kommet av smerte og det er litt trist å tenke på.

Hun har hatt en lang pause fra alt der det kun har vært fokus på at ryggen skal bli bra. Men nå er hun i gang med trening og konkurranse i lydighet og rallylydighet igjen. Vi tar det litt rolig og hensynet til helsen hennes må komme først.

IMG_6490 (800x535)

IMG_6717 (800x533)

img_7103-800x489

IMG_8287 (425x640)

IMG_8232 (426x640)

IMG_8267 (640x426)

Sara vil alltid være min første hund og det vil alltid være noe helt spesielt med henne.

IMG_1954 (640x426)

IMG_1137 (800x533)

IMG_1054 (800x521)

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.