Ruskevær og onlinekurs

Nå er vi i gang med onlinekurset hos Klickerförlaget og det er så kjekt!

Kurset jeg går heter Grundkurs i jaktapportering del 3 og har en del som omfatter nærsøket, en del om dirigeringer og en del der alt skal settes sammen til øvelser. Da er alt med fra del 1 og 2 også, stoppsignal, markeringer osv. Så vi kan sende inn filmer og få oppfølging på alt innen jakt egentlig. Kurset tar utgangspunkt i boken “Apportering till kvardag och fest”. Den har jeg fra før og synes den er veldig bra.

Selvfølgelig kom det snø igjen i går, men vi fikk oss en treningsøkt allikevel. Jeg ble minnet på noe jeg var veldig flink til før, da jeg gikk en del kurs. Tren i 3 minutter av gangen! Når man driver med innlæring er det kjempeviktig at man trener intensivt en liten periode for så å ta pause. Da kan både hund og eier holde seg konsentrert.

Så under treningen i går stilte jeg klokka på 3 minutter og sluttet med en gang alarmen gikk av. Det vi prøvde på i går var å lære henne håndsignaler på nærsøket. Hun skal søke til høyre eller venstre for der hun sitter ettersom hvilken hånd jeg viser. Det har hun aldri prøvd før så dette var helt nytt.

                    

Når man skal filme tre minutter med trening uten å redigere så blir jeg veldig bevisst på ting jeg gjør feil, og ting oppstår som jeg ikke vet hvordan jeg skal respondere på. Det er jo bra at ikke alt fungerer, slik at man får råd og tips når man går kurs. Det jeg merket var vanskelig er at Sol har veldig høy forventning til stoppsignalet, og satte seg noen ganger og kikket på meg på eget initiativ når hun trodde hun var ferdig å søke. Da vet ikke jeg om det riktige er å blåse søk igjen, eller å vente henne ut til hun søker igjen på eget initiativ. Det er veldig viktig at hun søker videre helt til hun får annen beskjed.

Jeg har ikke fått tilbakemelding på filmene mine enda, så jeg er spent på å høre hvordan vi skal jobbe videre. Jeg leste også litt tilbakemeldinger som de andre kursdeltakerne hadde fått, og et lurt tips fra instruktørene var å alltid gjemme godbitene/dummyen bak hunden når du skal trene nærsøk. Så når du ikke bruker håndsignaler, vender hunden seg til at den snur seg bakover for å søke. Da slipper du at hunden trekker mot deg i søket.

Jeg sendte også inn en film der jeg gjemte en minidummy bak henne og blåste nærsøk uten håndsignal. Den ene gangen hadde jeg gjemt dummyen litt for godt så Sol lette lenge uten å finne den, hun bevegde seg da ut av området og bort til et annet område der vi hadde vært rett før. Jeg hjalp henne tilbake til området ved å gå dit selv, men det trenger jeg også tilbakemelding på. Hva skal jeg gjøre når hunden går ut av området? Når jeg tenker etter selv burde jeg alltid ha en tennisball klar og kaste den til henne når hun er flink til å søke i riktig område uten å gjøre funn. Slik at hun blir belønnet for riktig adferd. Jeg får tenke raskere neste gang og være forberedt.

                    

Jeg har fått masse gode ideer til øvelser i boka som hører til kurset. De hadde en veldig fin øvelse med fire matskåler og en dummy.

Når man først tenker litt lurt er det utrolig mange ting man kan trene med bare disse gjenstandene. Forslaget i boka var å først gå på skrå mot firkanten i jaktfot mot matskål 1, halvveis sender du hunden frem til matskål 1 som belønning. Mens hunden spiser flytter fører seg slik at hunden får matskål 2 til venstre for seg. Blås stoppsignal og send hunden på en venstre dirigering til matskål 2. Mens hunden spiser flytter fører seg slik at matskål 3 havner bak hunden. Blås stoppsignal når hunden er ferdig å spise og send hunden på en dirigering “videre ut” til matskål 3. Blås stoppsignal etter at hunden har spist opp og ta en innkalling tilbake til deg. Send hunden på en dirigering på skrå i firkanten mot matskål 4 (der ligger det også gjemt en dummy). Etter at hunden har spist opp blåser du stoppsignal, så nærsøksignalet og hunden finner dummyen.

Det er fine oversiktlige tegninger i boken, men jeg kan ikke legge ut bilde av dem her. Mange fine slike typer øvelser som kan varieres i forhold til lengde og avstand. For eksempel kan man sette opp firkanten slik at det går et gjerde eller en steinmur gjennom den. Da må venstredirigeringen og dirigeringen rett ut, gå over gjerdet.

Jeg og Sol var ute i regnværet i dag og trente litt på dette. Det måtte selvfølgelig regne akkurat da vi gikk ut så det ble hverken film eller bilder. Det jeg lærte var at når jeg setter sammen så mange forskjellige momenter, må jeg gå frem flere ganger og belønne Sol for å sitte stille etter stoppsignalet. Hun må lære seg å vente lenge før neste kommando. Ikke hver gang, men av og til.

Vi fikk også testet litt mer fremadsendinger. På kurset var en av oppgavene å sende hunden frem på en dirigering over forskjellige typer hindere. I dag prøvde vi steinmur. Sol var flink til å hoppe over muren, men begynte å søke rett etter at hun hadde landet i stedet for å fortsette videre rett frem i linje. Så da måtte vi gå mange steg tilbake og på slutten av økten greide hun å løpe rett frem etter muren på en minnesdummy. Vi får ta det gradvis til hun til slutt kan løpe over et gjerde på en blind dirigering.

Vi fikk også trent dirigering ved å først legge ut en dummy. Så kastet jeg en markering mellom oss og dummyen, som hun fikk hente. Deretter sendte jeg henne på den lange dirigeringen gjennom markeringsområdet. Hun greide det fint, neste gang gjør jeg det litt vanskeligere ved at dummyen legges ut på starten av treningen slik at når vi gjør øvelsen på slutten, blir det en minnesdummy jeg sender henne på.

Vi fikk også trent på håndsignalet for å dirigere hunden “videre ut” ved hjelp av håndsignal. Det har jeg ikke lært henne enda, så det var gøy å få trene på. Jeg vil sette matskålene litt på skrå bak henne så når jeg bruker høyre hånd skal hun snu seg bakover mot høyre for å løpe, og når jeg bruker venstre hånd skal hun snu seg bakover mot venstre for å løpe.

Det var så surt og kaldt da vi var ute i sted så nå har jeg sittet under pleddet lenge med en kopp te for å få varmen i meg igjen.

Det er bra vi kan kose oss inne når det er ruskevær ute.

Simba har kopiert sovestilen til Sol.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.