Ro-trening satt i system

I dag har vi trent litt videre på den viktige ro-treningen.

Jeg ble minnet på noe veldig viktig angående ro-trening og miljøtrening, da jeg kom over dette blogginnlegget på bloggen positiv hundetrening. Her skriver hun om viktigheten av at hunden greier å roe seg på et ukjent og stressende sted. Det hjelper ikke å ta med hunden på mange forskjellige steder for å få miljøtrening dersom man ikke skaper en trygg og rolig assosiasjon for hunden.

Therese, som driver denne bloggen, har gjort imponerende arbeid med hunden sin Tellus som var “ødelagt” allerede før han hadde forlatt valpekassa. Jeg har fulgt bloggen hennes lenge og når jeg leste dette blogginnlegget, ble jeg minnet på den utrolige fremgangen hunden hennes har hatt, på grunn av all jobben hun har lagt ned med å trene på ro.

Det hun anbefaler er at man starter på et sted som er stressende for hunden. Om mulig bør man gjøre det litt enklere for hunden de første gangene å finne roen der. Hun gir ingen kommando til hunden, hun bare setter seg ned og venter til hunden legger seg ned på eget initiativ. Man kan ikke forvente at hunden finner roen de første gangene, så da er det viktig at man fortsetter å oppsøke det samme stedet/miljøet helt til hunden har fått en positiv assosiasjon og greier og slappe av. Først da oppsøker hun et nytt sted for å trene inn ro og trygghet der.

Jeg anbefaler å lese innlegget i sin helhet, hun har veldig mange andre gode blogginnlegg også med mye informasjon om adferdsendring hos hund.

IMG_5967

Det motiverte i hvert fall meg til å ta en økt i dag. På ettermiddagen tok jeg med Sara til sentrum, rett ved kjøpesenteret. Der er det mye folk, litt hunder og mye biltrafikk. Mye som skjer rett og slett. Nå gjorde jeg det litt enklere for henne ved at jeg tok treningen sent på ettermiddag, så det var mindre folk enn det er tidligere på dagen.

Først gikk vi litt rundt så hun fikk snuse. Hun var litt stresset, men ikke mye. Jeg har vært bevisst på å ta noen turer til sentrum innimellom, men det blir ofte lenge mellom hver gang. Vi satte oss ned 3 forskjellige plasser, på benken ved inngangen til kjøpesenteret, på benken ved bilveien og nede ved kaia. Jeg satt ca 10 minutter på hvert sted og ventet til hun lå ganske avslappet før jeg gikk videre.

Vi trener av og til lydighet her for å få forstyrrelsestrening og hun greier og holde fokuset på meg, men jeg kan bare ta korte økter før hun blir sliten. Målet mitt nå er at hun skal bli såpass avslappet i dette miljøet, at hun kan trene en vanlig lydighetsøkt der uten å slite seg ut mentalt. Så nå skal jeg fortsette å ta noen turer til sentrum for å se om jeg greier å få henne til å være helt avslappet fra hun går ut av bilen.

Vi var så heldig at det passerte et par hunder mens hun “slappet av” også, Sara imponerte igjen og lå stille uten å stresse noe over det. Hundeproblematikken har vært der så lenge nå at jeg greier ikke helt å venne meg til at hun har blitt så flink. Jeg blir like stolt og overrasket hver gang det skjer!

På slutten tok vi en liten økt med flatdekk-trening midt på torget også. “Ingen problem” sa Sara og lå i både 30 og 40 sekunder.

You may also like...

2 Responses

  1. Det er så lett å glemme rotreningen, men den er så viktig! Hva godt sara er å slappe av! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.