Ro og fred

I dag har det blitt lille juleaften allerede. Tiden går så fort frem mot jul.

Sist helg var hele familien i Loen på Hotel Alexandra for å feire sivgerfar. Det var to dager med bare avslapning, bading og mye god julemat. Det gjør seg med litt hundefri innimellom. Sol koste seg hos oppdretter Ann-Olaug og alle hundene der.

Sol er fæl til å stjele mat som står på bord og benker og jeg har ikke helt hatt ork til å ta skikkelig tak i det. Etter litt fri i helgen fikk jeg litt ekstra motivasjon til å få det til. Jeg fikk også beskjed av Ann-Olaug at dette måtte hun vennes av med først som sist.

IMG_0784 (800x533)

Sol går under kallenavnet pirajaen. Hun er ekstremt rask når hun oppdager at det står mat hun kan ha mulighet til å få tak i. Hun følger med og når vi snur ryggen til hopper hun fram og snapper tak i maten.

Jeg har bevisst ikke vært så veldig streng med henne når hun har gjort dette fordi jeg vil at hun skal la være å stjele selv om jeg ikke er til stede. Jeg vil lære henne at maten skal hun ikke røre uansett. Og dersom jeg er streng med henne når hun gjør dette, lærer hun raskt at hun ikke skal stjele når jeg er til stede. Da kan man fort få en hund som stjeler med en gang den er alene i rommet med maten.

IMG_0793 (800x514)

Sara ville også gjerne forsyne seg av maten på bordet da hun kom til oss 9 mnd gammel. Da var jeg veldig bevisst og stilte meg rolig mellom henne og maten dersom hun prøvde seg uten å si noe. Etter å ha prøvd mange ganger ga hun til slutt opp og skjønte at hun ikke fikk tak i maten og orket ikke prøve mer. Hun fant heller ut at dersom hun holdt seg unna maten kunne det komme en godbit. I dag stjeler Sara aldri mat. Jeg trenger aldri tenke over hva som står på benken selv om hun er alene hjemme. Det kan stå en halvåpen godbitpose på gulvet når hun er alene uten at hun rører den.

Slik vil jeg ha det med Sol også. Hun skal ikke stjele mat, selv om hun tror jeg ikke er der og får det med meg.

IMG_0775 (800x533)

Vi trener derfor nå hver dag med fat med brødskive med leverpostei som fristelse på benker og bord. Dersom hun prøvde å ta maten stoppet jeg henne bare helt nøytralt til hun ga opp. Med en gang hun snudde hodet bort eller tok et steg bort fra maten fikk hun belønning.

IMG_0772 (800x533)

Sol har skjønt hva det går ut på og vi strekker grensene litt lengre for hver dag. Hun kan glemme seg litt dersom hun akkurat har våknet eller kommer inn fra tur. Da er det litt gammel vane å kaste seg etter maten på bordet, men det er nå veldig enkelt å stoppe henne dersom det skjer. Hun prøver ikke så hardt lenger, og jeg ser en tydelig forskjell hos henne.

Det er gøy å se at det går så bra fremover. Adferdendring er spennende å trene når man får det til.

                         

Bjeffingen til Sol har blitt så mye bedre. Tidligere bjeffet hun på biler som kjører på veien nedenfor huset vårt, men etter litt “sladre-trening” på det bryr hun seg ikke lenger. Hun bjeffer et par ganger på folk som går forbi enda, men det er ingenting i forhold til hvordan hun var. Vi fortsetter med “sladre-treningen” så forsvinner nok det også.

IMG_0786 (534x800)

Vi jobber også mye med å ha ro i huset når det kommer noen. Og hundene holder på å lære seg å løpe og legge seg i sengen når det ringer på døren. Jeg har ringt på døren før de får mat de siste dagene og assosiasjonen til dørklokken er dermed endret litt. Den betyr nå at dersom du legger deg i sengen og ligger stille en stund, får du en kylling-vinge eller en fryst kong etterhvert.

Ellers er det stort sett ro og fred i huset vårt for tiden. Og Sol bruker buret veldig lite. Dersom hundene begynner å tulle og leke inne går jeg raskt i mellom dem og stopper det uten å lage så mye styr. Dersom det aldri blir noe lek av det, gir Sol til slutt opp.

IMG_0760 (800x533)

Juletreet er pyntet og Sol bryr seg ikke om det og det er jeg veldig glad for. Kanskje valpen begynner å bli voksen.

Vi ønsker dere alle en riktig god jul!

IMG_0800 (800x533)

You may also like...

4 Responses

 1. Ann-Olaug sier:

  Eg er imponert av kor flinke du er med Sol ! Sol er så god og mjuk, men likevel så mykje hund !

  Du er dyktige på trening og for til det meste med hundane dine 🙂 eg kunne ønske meg å ha litt av din tollmodigheit !!

 2. Birgitta Martinsson sier:

  Också väldigt imponerad..! 🙂 Har tre st som hoppar och skäller innanför grinden till hallen så fort det ringer på dörren, så himla svårt att få ordning på det när det kommer någon, får ta tag i det…! Men vad jag skulle vilja veta är vad du tycker om hakan i backen under platsen… Tycker du det är skillnad? Jag har sett att du använder dig av det, iaf på Sara, och funderar lite på det också… Jag har lärt in det, men dom har svårt att ligga så länge, men jag antar att det är bara att träna med störning och förlänga tiden innan belöning…

  • Lill-Iren sier:

   Hei, beklager sent svar. Jeg synes Sara ligger mye mer stabilt når hun har haken i bakken, jeg tror det blir et mer tydelig kriterium for hundene. Spesielt når man begynner med skjult fører. Både Sara og Sol er veldig nysgjerrig av seg og de blir liggende å se på alt som foregår rundt og da er det lett å glemme at de faktisk skal bli liggende.
   Det jeg synes er vanskelig med haken i bakken er å forlenge tiden, for det er så vanskelig å forutse når hun løfter på hodet. Men det er bare å kjøre på med veldig gode belønninger på akkurat denne øvelsen slik at det blir en øvelse med høy verdi for hunden 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.