Regionsmesterskap i rallylydighet

Lørdag ble det arrangert Regionsmesterskap NKK-Nordvestlandet i rallylydighet i Årdal.

Det var et dobbeltstevne, men jeg meldte hundene på kun lørdag. Jeg er egentlig ikke noen tilhenger av å konkurrere to dager på rad. Jeg blir sliten og hundene blir slitne etter en dag på stevne. Det frister rett og slett ikke med repetisjon dagen etterpå, og det tror jeg ikke hundene mine har så veldig lyst til heller. Rallylydighet er forsåvidt ikke den verste sporten å konkurrere to dager i, der går ting unna ganske kjapt så man slipper å bruke hele dagen på stevneplassen.

img_7074-800x533

Vel, tidlig lørdag dro vi avgårde. Det er en ganske lang kjøretur, men med to ferger på veien får man gode pauser fra kjøringen. Sara taklet kjøreturen bra og det virket som hun slappet av.

Stevnet ble arrangert innendørs i ridehall så det var nok av spennende forstyrrelser rundt oss. Det er veldig behagelig med innendørs stevne på denne tiden av året, man slipper å bekymre seg for øsende regn eller stekende sol (som kan være minst like ille for mine to sorte). Sara har konkurrert i ridehall før, men for Sol var det helt nytt.

img_7078-800x533

Det var lagt godt tilrette i hallen slik at det skulle være minst mulig forstyrrelse for hundene. Det var kun to hunder i hallen om gangen. Den som var i konkurranseringen og neste ekvipasje som var i oppvarmingsringen. Publikum satt oppe på tribunen.

img_7076-800x533

Vi hadde køsystem utenfor hallen og med en gang hunden i oppvarmingsringen var klar for å stille til start, gikk neste ekvipasje inn for å varme opp.

img_7072-800x533

Rallylydighet starter med at dommer ønsker velkommen og går gjennom litt grunnleggene regler. Så får vi 10 minutter til rådighet med briefing av banen dommer har satt opp. Klasse 1 banene er ikke så veldig avansert så jeg brukte 5 minutter på briefingen og gikk deretter ut i bilen for å hente ut Sol som enda ikke hadde vært ute på området.

Hun fikk lufte seg og gjøre seg litt kjent før vi ruslet ned til inngangen til hallen for å trene litt og få henne i riktig modus. Vi startet som nummer 5 så det gikk ikke så lang tid før det var vår tur. Vi gikk inn i oppvarmingsringen og jeg lot Sol gå rundt og lukte litt for å gjøre seg kjent med det uvante underlaget.

Så trente vi noen enkle momenter med supre belønninger før vi gikk inn i ringen. Sol holdt fin kontakt hele veien og gjorde det hun skulle gjennom hele banen. Vi ble trekt for en dobbelkommando da jeg bøyde overkroppen i en 360 graders vending for å få henne til å jobbe med bakparten. Det er noe jeg gjør ubevisst som jeg må få bort. Ellers stoppet hun såvidt to ganger og det fikk vi også trekk for.

img_7108-800x533

Det resulterte i 193 poeng og 1.premie med direkte opprykk til klasse 2! Så utrolig fornøyd med det Sol presterer i det nye miljøet. Ikke nok med det, men jammen det holdt det til en 1.plass også. Sol ble dermed Regionsmester i klasse 1.

img_7107-533x800

Så var det bare å lade opp til klasse 2 med Sara. Hun fikk seg en liten luftetur på området før jeg gikk inn igjen for å gå briefing på banen. Klasse 2 er mer avansert enn klasse 1 så her må man holde tunga rett i munnen for å være sikker på å gå skiltene i riktig rekkefølge.

Sist jeg gikk stevne var også for dommer Lajla Lyseggen, da disket jeg med begge hundene på grunn av førerfeil. Det skulle jeg ihvertfall ikke gjøre denne gangen. Jeg likte klasse 2-banen godt, den var ikke for innviklet. Det var spennende at vi skulle få prøve “åttetall med fristelse” for første gang, det har vi ikke trent på heller.

Jeg og Sara skulle starte som nummer 4 og jeg synes Sara var fin og fokusert da vi sto og ventet utenfor hallen. Vi gikk inn i hallen i oppvarmingsringen og hun taklet miljøet i ridehallen bra.

Hele banen gikk hun som en drøm, helt fokusert og fulgte alle mine signaler. Til og med det å gå i åttetall mellom matskålene taklet hun på strak arm. Halvveis i banen skulle hun over et hopphinder. Sara har slitt litt med lydighetshinderet de siste ukene, og en kombinasjon av det og at jeg ga hoppkommando litt sent, gjorde at hun vegret på hinderet. Vi gikk tilbake og prøvde på nytt, da hoppet hun uten problem og var på nett igjen med en gang etterpå. Resten av banen utførte hun helt perfekt, og jeg var strålende fornøyd med innsatsen vår da vi løp ut av ringen.

img_7109-800x533

Vi ble trekt 3 poeng på grunn av hinderet, men ellers var alt feilfritt. Jeg kunne nesten ikke tro det var sant da vi ble ropt opp som vinner i klasse 2 også! Med den poengsummen er Sara klar for klasse 3.

img_7103-800x489

img_7111-800x533

Vi fikk flotte rosetter både for klassevinner av Spanielklubben avd Sogn og fjordane, og for regionsmester av NKK.

Jeg hadde en kjempetrivelig dag i Årdal. Det var god stemning rundt ringen uansett resultater og prestasjoner og jeg fikk mye skryt av løpet til Sara. Sara er bare fantastisk herlig å gå med, hun fokuserer kun på meg og gir alt uansett. Og det lyser glede og positiv energi av henne hele veien.

IMG_8287 (425x640)

Vi ble sittende og se på klasse 3 og litt av eliteklassen. Jeg har jo veldig liten erfaring med rallysporten så det er veldig lærerikt og se på løpene i de andre klassene, hva som blir godkjent og ikke av dommeren. Jeg lærte også mye av å prate med deltakerne i de høyere klassene.

Rallylydighet blir bare morsommere og morsommere dess tryggere jeg blir på regler og utførelse. Men jeg sitter fortsatt igjen med følelsen av at reglene i rally er litt vage og diffuse. Det blir en del tolkninger som må gjøres av dommer og dermed kan dommere dømme forskjellig og det er ikke så heldig.

Det kommer nye regler i 2017 så da får vi se om ting blir litt tydeligere.

img_7087-800x534

Det ble ihvertfall en perfekt avslutning på rallysesongen for vår del. Alltid deilig å få opprykk i boks på høsten, da har man en lang periode med stevnefri og mye tid til å trene inn nye momenter og øvelser til neste sesong.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.