Problemer

Sara er en omplasseringshund og hovedproblemet har vært stress rundt mennesker og hunder.

Først og fremst hunder. Det har vært et stort problem, hun har ikke greid å gjøre noe som helst rundt andre hunder, kunne heller ikke passere hunder på tur. Det tok nesten et år med trening og jobbing før jeg begynte å se fremgang, så det var en tung periode med mye frustrasjon. Det er fortsatt et problem for henne, men så lenge jeg legger opp situasjonen slik at hun takler det så går det nå fint.

IMG_6241-1024x682

Jeg husker fortsatt denne dagen, det var den første gangen vi kunne trene sammen med de andre på hundetrening. Hun er fortsatt ganske stresset, men hun greier å konsentrere seg om meg og det vi to holder på med. Det var i mars i fjor, da hadde jeg hatt henne i to år. På slutten av filmen prøver vi å la flattene svømme i håp om at Sara skal tørre å komme seg uti vannet, men det turte hun ikke.

Det har vi jobbet med og i dag svømmer hun uten problem:

IMG_7953-1024x682

IMG_4300-800x533-e1411155694215

Det å endre adferd er tidkrevende og det kan gå lang tid før man ser resultater, men det er mulig.

Det jeg må psyke meg opp til å ta tak i nå, med Sara er bjeffingen hennes. Hun har alltid har litt mer lyd i seg enn flatter skal ha. Aldri i forbindelse med trening heldigvis, men bjeffing inne i huset. Det har vært så lite tidligere at det har ikke vært noe problem, men etter at vi flyttet har det blitt verre. Det gikk litt opp og ned, men nå er det skikkelig ille igjen. Og jeg kjenner at det blir litt mye for meg nå når jeg har så mye å gjøre med Sol, jeg blir litt oppgitt og frustrert over hele bjeffingen.

Men det hjelper jo ikke, jeg må bare starte å trene. Jeg har lest en del på canis for å finne litt tips og lese litt erfaringer fra andre med samme problem. Når jeg skal endre en adferd så prøver jeg alltid å finne årsaken til problemet. I forhold til lyd så er det ofte stress og forventning.

Jessika har skrevet et bra innlegg om det her. Thomas Stokke har også skrevet en veldig god artikkel om trening av adferd her som heter “Fokuser på det du vil ha.” Jeg liker veldig godt måten han skriver og tenker på.

Sara er egentlig en veldig rolig og avslappet hund inne. Hun er veldig god til å slappe av og tar livet helt med ro når hun er alene. Det er to situasjoner nå som gjør at hun stresser for mye. Den ene er matservering. Sara er utrolig glad i vom & hundemat, det har vært vanskelig å bruke det i treningen som belønning fordi hun stresser seg for mye opp og greier ikke konsentrere seg. Vi har jobbet en del med det og jeg brukte det en del som avstandsbelønning under fri ved fot i fjor, som er en øvelse som krever ro og konsentrasjon.

IMG_8293

I forhold til servering av mat inne har jeg også jobbet med at hun skal være rolig før hun får maten sin, men etter at vi flyttet og hun bodde mye i kjelleren så har det sklidd ut og hun er igjen helt i hundre når jeg finner frem maten. Og jeg har forsterket denne adferden fordi hun har fått belønning for det, nemlig maten.

Så det er det første jeg kommer til å endre på. Hun får bare maten dersom hun er rolig, stresser hun seg opp setter jeg maten på benken igjen og begynner med noe annet til hun har roet seg ned. Det er veldig tidkrevende i starten fordi jeg må sette maten tilbake på benken mange ganger før hun greier å forholde seg rolig helt til vi har gått til rommet der hun får maten. Men dersom man er konsekvent med denne treningen kommer resultatene ganske raskt, hundene gjør det som lønner seg for dem. Og det som lønner seg er å være rolig.

Her har også Fanny Gott skrevet sine tanker om trening av adferd når man trener belønningsbasert.

Den andre situasjonen som fremkaller stress hos Sara inne i huset, er når det kommer mennesker på besøk. Når de er her, greier hun å roe seg ned. Men akkurat i det de kommer inn døra har hun et ekstremt behov for å hilse og det blir veldig voldsomt. Det er også disse situasjonene som fremkaller bjeffingen, når hun hører lyder ute og når noen kommer inn døren.

IMG_3781-800x507-e1409666208978

Så avslappet kan hun være i et sentrumsområde, så da skal det være mulig i andre situasjoner også.

Så jeg tenker at årsaken til bjeffingen er forventningsstress. Så jeg må endre forventningen hennes til at det kommer mennesker. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gå frem og det er det som gjør treningen så vanskelig å komme i gang med. Hadde jeg fått tilsendt en treningsplan der det sto akkurat hva jeg skulle gjøre, hadde det vært så mye enklere. Men jeg må bare prøve meg litt frem og se hva som hjelper.

Det jeg vil ha er ro. Belønninsformer som hjelper Sara å roe ned er godbitsøk og omvendtlokking. Jeg har brukt mye grinden den siste tiden for å holde henne unna besøkende. Jeg vil nå at hun skal ta litt mer ansvar og greie å holde seg rolig og la være å hilse selv om hun ikke har et fysisk stengsel foran seg. Jeg vil trene på å ha henne sittende mens besøket kommer inn og jeg vil belønne med omvendtlokking. Så vil jeg kaste godbiter på på gulvet så hun kan gå rundt å søke blant oss uten at hun er fokusert på å hilse.

Jeg må være flink til å ha godbiter tilgjengelig hele tiden slik at jeg får startet treningen med en gang situasjonen oppstår.

Det å sitte stille trenger Sara generelt mye mer trening på. Jeg ser hvor flinke Ann-Olaug sine jakttrente flatter er til i sitte stille i alle situasjoner. Der har jeg vært alt for sløv med Sara. Hun er råflink til å sitte og ligge helt til hun får frisignal i treningssituasjoner, men i hverdagssituasjoner reiser hun seg altfor raskt og jeg må ofte gjenta kommandoen mange ganger.

Jeg må øke forventningene mine litt til hva hun kan mestre. Hun skal faktisk greie å sitte når vi møter noen ute som jeg skal snakke med. Hun skal greie å sitte når vi får besøk og generelt i alle situasjoner. Så det skal vi trene mye på fremover. Jeg må være konsekvent og bruke gode belønninger.

Så planen fremover er:

– kreve ro i matsituasjonen

– trene på å sitte i mange vanskelige situasjoner

– trene på å sitte uten å hilse når vi får besøk

– belønne med omvendtlokking og godbitsøk i situasjoner der hun vanligvis bjefffer (lyder osv)

Dette skal vi få til!

blogg2

You may also like...

4 Responses

 1. Kristin MG sier:

  Hei! Dette blir spennende å følge, jeg liker så godt måten du tenker/jobbe på, og selv kan jeg per nå ikke la min 8 mnd unghund hilse på folk som kommer på besøk (eller på gata) – hun får ikke til å hilse pent rett og slett! Hun får kun hilse på “instruerte” gjester som har tid, tålmodighet og riktig kroppspråk til å lære henne (og belønne) rett hilsing (dvs rolig hilsing, ikke smånafsing og hopping mens hun blir klappet på). Har jeg besøk av feks småbarn og folk som ikke er så vant til hund bruker jeg også grind, men helst vil jeg at hun skal ta “egne valg” om å ligge i ro (med heftig belønning underveis da..). Så gleder meg til å lese mer om deres arbeid! 🙂 Tviler IKKE på at dere vil lykkes 🙂

  • Lill-Iren sier:

   Så bra at det er nyttig for andre også:)
   Sara har også alltid vært slik som du beskriver, i hvert fall siden hun kom til meg 9 mnd gammel. Og jeg var mye flinkere før til å belønne at hun lå i sengen og ikke hilse og hun har blitt så mye bedre på å hilse mer normalt når hun først får hilse. Jeg var nøye på at hun ikke fikk hilse på noen før hun fikk “vær så god” signal. Da fikk jeg senket forventningene hennes til hilsing og hun ble roligere når vi møtte mennesker.
   Når vi fikk besøk måtte hun ligge i sengen til de hadde vært der en stund og jeg så at hun var rolig og ikke brydde seg lenger. Da ga jeg “vær så god” signal og hun fikk lov til å hilse. Da hilser hun mye finere fordi stresset er borte. Jeg fulgte hele tiden med under hilsingen og klikket eller sa “bra” mens hun fortsatt hilste pent og da kom hun til meg for å få belønning. Så nå hilser hun stort sett fint på alle, men i visse situasjoner koker det over og da vil jeg nå ha en stabil sitt-kommando jeg kan bruke 🙂

 2. Kristin MG sier:

  Jeg ser allerede fremgang, på at hun roer seg raskere og at hun hilser penere – så jeg har trua på at dette er metoden for oss. Vi har også hatt middagsbesøk hvor hun ikke har fått hilse omtrent før gjestene skal gå, da gikk det veldig bra. Men siden hun kjapt kan gire seg selv opp, må jeg også belønne under hilsingen og avbryte mens hun er rolig. Det er mye å tenke på, men det er inspirerende å høre om andre. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.