“Practice makes permanent”

De som har fulgt bloggen vet at jeg og Sara har hatt våre utfordringer når det kommer til hverdagslydigheten.

Det har vært mye frustrasjon og jeg har “kastet inn håndkleet” mange ganger og tenkt at dette kommer aldri til å gå. I går leste jeg et veldig fint blogginnlegg på Snøftes verden som heter Ett år etter. Signe har også hatt mange utfordringer med labradoren sin Ziva, i dette innlegget skriver hun hvordan de ligger an i dag og hvordan de har jobbet for å  komme så langt som de har kommet.

Jeg liker slike ærlige innlegg der både postive og negative tanker og situasjoner kommer frem.

Jeg synes det var veldig interessant å lese og det gir meg motivasjon til å fortsette treningen vår. Jeg blir veldig inspirert av å lese hvilke tanker andre har og hvordan man holder motet oppe når ting tar så innmari lang tid.

Signe nevnte et motto som hun hadde hatt i bakhodet hele tiden “Practice makes permanent”. Det skal jeg ta med meg videre og prøve å hente frem på de tyngre dagene.

IMG_3952 (800x533)

Jeg har tenkt mye på hvorfor Sara har de problemene hun har. Jeg tror ikke det er noe galt med henne eller at hun dårlige gener, jeg tror hun bare er en av de hundene som trenger litt mer trening på en del ting enn andre.

Hun er jo også en omplasseringshund og det har jo også hatt en del og si. Ikke at hun har hatt noen negative erfaringer fra tidligere hjem, men mye av unghundtiden gikk med på å omstille seg til oss og vårt hjem. Da var hun 10 måneder gammel og jeg brukte mye tid på å bli kjent med henne og prøve meg frem i forhold til hvordan jeg ville trene hund.

Jeg måtte sette meg inn i hvordan jeg skulle gå frem for å løse de forskjellige utfordringene jeg etterhvert fant ut at hun hadde. Og jeg hadde ingen fasit så det har vært mye prøving og feiling fra min side også.

IMG_2436

Grunnen til at noen hunder trenger mer trening og lengre tid enn andre kommer nok av forskjellige årsaker. Hos Sara er en stor del av grunnen at hun er så impulsiv. Man kan velge å slå hardt ned på denne impulsiviteten og sette en støkk i hunden så den tenker seg om både en og to ganger før den gjør det neste gang. Men jeg vil hun skal gjøre det fordi hun velger å gjøre det, ikke fordi hun er for redd for å gjøre det hun egentlig har lyst til.

Det er jo en del av personligheten hennes å være glad og impulsiv og den vil jeg ikke gjøre noe med, jeg vil at hundetreningen min skal være etisk forsvarlig også. Hun skal ikke oppleve redsel eller smerte selv om jeg skal trene bort det jeg opplever som en problemadferd. Jeg elsker å se hvor glad og bekymringsfri Sara er når hun er ute på tur. Hun utforsker det hun har lyst til å utforske og kommer på mitt innkallingssignal umiddelbart. Innkallingen er hun hjernevasket på, der slipper hun å tenke. Roper jeg, bråsnur hun på ren impuls. Innkalling er noe hun synes er kjempegøy.

Men så kan hun oppdage noe som gjør henne kjempeglad og hun løper bort for å hilse og leke. Det er det som tar tid, å endre den tanken som faller ned i hodet hennes idet hun får øye på en hund 4 meter unna. Jeg vil at hun assosierer det med noe annet enn stress og lek. Jeg vil at hun skal kunne ta et valg i den situasjonen istedet for å handle på ren impuls.

IMG_7583

Dette er jo i og for seg ikke et alvorlig hverdagsproblem, det bunner jo i glede. Det er ingen redsel eller agressivitet inne i bildet. Men jeg liker å kunne ha hunden min løs overalt, så for meg er dette et problem.

Vi har kommet veldig langt, men har mye trening igjen enda. Og når jeg har jobbet så lenge med det samme problemet, mister jeg håpet av og til og da trenger jeg å lese slike fine blogginnlegg for å få treningslysten tilbake.

Jeg har nå blitt flinkere til å bruke sele på alle turer så har jeg langlina lett tilgjengelig så jeg kan smette den på med en gang vi kommer borti en situasjon som kan være vanskelig for henne. Så lenge jeg har langlina får jeg forhindret at hun kommer seg bort til en hund fordi avstanden ble litt for kort eller stressnivået litt for høyt. Og jeg fortsetter og belønne for fine passeringer. Så må jeg prøve å tenke og håpe at “practice makes permanent.”

IMG_3434 (800x533)

Anbefaler virkelig å lese blogginnlegget Ett år etter. Her var det mange gode tips til hvordan man lager gode rutiner i forhold til å takle hverdagsproblemer samtidig som man trener belønningsbasert og positivt.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.