Oppdatering klikkertrening

Jeg har hatt et prosjekt de siste ukene der jeg har brukt klikker for å lære Sol å holde seg rundt huset når hun er løs.

Sol har vært veldig rask til å stikke av, både når hun har fått øye på noe spennende og når hun har følt for å ta seg en luftetur på egen hånd.

Nå ser jeg en tydelig endring i adferden hennes ute. Hun tar ikke de lufteturene på egen hånd lenger. Jeg har klikket og belønnet innimellom bare for at hun har holdt seg i det området hun skal holde seg, samme hva hun har drevet med. Det at det kommer klikk og belønning av og til, gjør nok også at hun har skjønt at hun kan gå glipp av noe spennende her dersom hun løper avgårde. Det gjør det plutselig mer interessant å holde seg her vi andre er.

Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg måtte ha langline på henne utenfor huset. Selv om jeg tar en tur inn i huset for å ordne noe, er hun der når jeg kommer ut igjen. Og da vanker det også selvfølgelig klikk og belønning for et riktig valg.

Jeg har også klikket og belønnet for at hun ligger og slapper av. Det har ført til at hun har fått mer ro over seg når vi er ute. Hun er raskere til å legge seg ned og ligger generelt mer i ro.

Vi har en tomt med veldig god utsikt til veien nedenfor oss. Sol har hatt en uvane med å bjeffe på folk og dyr som beveger seg der nede, det er også nesten helt borte nå. Jeg har klikket hver gang hun har fått øye på noe og det har fungert veldig bra.

Jeg er veldig fornøyd med fremgangen og treningen fortsetter vi med gjennom sommeren. Nå har vi mye utetid foran oss, og da er det perfekt å trene på slike ting.

Vi bruker generelt klikkeren mye i hverdagen nå. Sol vil gjerne hente alt som blir kastet, det har derfor vært veldig gøy å henge sammen med alle som driver med hagearbeid og luking. I går startet vi prosjektet med å lage jordbæråker i hagen. Sol ville hente alle bitene med gress jeg hev fra meg. Hun fikk derfor klikk for å ligge eller sitte stille hver gang noe ble kastet.

Selvbeherskelse er generelt sett noe en hund som Sol må trene mye på. Og det blir vårt neste hovedprosjekt. Mat, mennesker, hunder, ting som kastes – hun skal lære å beherske seg.

Så nå oppsøker vi situasjoner der hun sliter med å beherske seg. I dag fikk vi besøk og de sto ute og pratet, Sol fikk være med ut. Hun fikk belønning for å holde seg hos meg, etter en stund ba jeg henne legge seg mens jeg gikk noen meter unna. Der lå hun selv om det sto mennesker hun ikke hadde fått hilse på. Sol tror hun skal hilse på alle, så dette er nyttig trening for henne. Det gikk så fint, og hun oppførte seg veldig bra. Som belønning ble det lek med ball til slutt.

Inne har vi også mange fristelser der Sol må lære seg å beherske seg.

Slik som oppvaskmaskinen. Sol er raskt på plass når noe settes inn, da vet hun at det er matrester hun kan få tak i. Nå stanser jeg henne med kroppspråket og belønner når hun tar riktig valg. Sakte men sikkert skjønner hun at hun ikke oppnår noe ved å komme bort hver gang den åpnes, og at hun får belønning for å bare ligge stille.

Hun synes også det er veldig gøy å henge rundt kjøkkenbordet når guttene skal gjøre lekser. Tøffelen skal vises frem og halen går som en propell. Det er greit en liten stund, men så skal hun gå å legge seg. Dette er vanskelig for Sol. Selvbeherskelse.

I kveld tok vi oss en tur til Hovdevatnet for å trene jaktfot og avlevering fra vann. Der handler det også om selvbeherskelse. På jaktprøven ble alle dummyene og skuddene veldig fristende, så Sol greide ikke holde fokus på meg og hvor hun skulle holde seg i forhold til foten min.

Jeg trente derfor jaktfot med matbelønninger på bakken og dummyer som var kastet ut, både på vann og på land.

“Nei, jeg ser ikke på den veldig fristende dummyen og skinkeboksen”

Jeg fikk frem det jeg ville i dag, Sol syntes det var vanskelig å følge meg.

Det er veldig bra at jeg greier å få frem dette problemet selv om vi trener på egen hånd, og hun ble bedre og bedre utover i økta. Jeg lot henne få litt tid og tenke litt selv, slik at hun fant riktig posisjon på egen hånd. Dersom vi tilfeldigvis sto vendt mot en dummy som var kastet ut, var belønningen at hun ble sendt på dummyen. De andre gangene var belønningen en stor bit av favorittgodbiten. Sol må knekke koden og skjønne at for å få jobbe må hun følge foten min.

Og alle avleveringene fra vann satt i dag! Hun får fortsatt jackpot-belønning hver gang hun gjør det riktig fra vann. Men når alle begynner å sitte 100% kan jeg begynne å kutte ned på belønningsfrekvensen og heller belønne med å sende henne på en dummy på land etter avlevering.

Sol er en herlig hund med ekstrem motor og ståpå-vilje for å oppnå det hun vil, med litt mer selvbeherskelsestrening tror jeg det skal bli veldig bra.

You may also like...

3 Responses

  1. Prima sier:

    Sånn selvbeherskelse er kjempevanskelig, her driver også matmor og jobber sånn…. hilsen Prima

  2. Marit Riis sier:

    Hei på deg! Ville bare si at dette var en utrolig spennende og inspirerende blogg! Jeg er førstegangs hundeeier til en flat på 4 mdr og her fant jeg mange gode tips og tanker rundt det å ha hund! Mange fine bilder fra flotte omgivelser er ekstra inspirerende! Hilsen hunde-/fotonerd (og sykepleier )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.