Oppdatering “Å slappe av inne”

I desember skrev jeg et innlegg om at det var litt problematisk for Sol å finne roen inne.

Det innlegget kan du lese her.

Jeg tenkte jeg kunne oppdatere litt om hvordan treningen har gått hittil.

Et av treningstiltakene mine var “det stoppende håndsignalet”. Jeg visste allerede at det var effektivt, jeg hadde bare ikke brukt det konsekvent. Den siste måneden har jeg gjort det, og det har utgjort stor forskjell.

Sol kan nå ligge og slappe av på stua selv om jeg går ut av rommet og helt inn på vaskerommet. Jeg trenger ikke alltid bruke håndsignalet lenger heller. Grunnen til at vaskerommet er litt spesielt, er at det er der dyrene får servert maten sin og det er der vi går ut. Det er et rom det skjer mye spennende på, det har derfor alltid vært naturlig for Sol å følge med inn dit for å ikke gå glipp av en tur eller et måltid.

Samtidig som jeg bruker håndsignalet de gangene det ikke skjer noe spennende for henne, er jeg også nøye på å si fra til henne de gangene det skjer ting som hun skal være med på. Da sier jeg “skal vi gå å hente mat”, eller “skal vi ta oss en tur ut?” Dersom jeg gjør det, kan nok håndsignalet fades ut etterhvert.

Det å servere litt større og sjeldnere belønninger for å slappe av, i stedet for tørrforkuler med jevne mellomrom, har også fungert veldig positivt.

Sol ligger nå mye lengre selv om det ikke kommer noen belønning og jeg synes hun legger seg oftere ned. Det er spesielt på kjøkkenet at det foregår mye spennende når guttene kommer hjem fra skolen, da er det lekser og middag som lages. Sol trekker seg oftere og oftere ut av kjøkkenområdet og bort på saueskinnet.

Og den største forskjellen er at hun ligger der lengre, selv om jeg ikke oppdager at hun ligger der. Det er som sagt mye som foregår på en gang, jeg skal hjelpe med lekser og forberede middag og det kan ta en lang stund før jeg får med meg at hun har lagt seg der.

Som nevnt i tidligere innlegg får hun en del fryst vom i kongen sin i løpet av dagen. Jeg er nå veldig nøye på å aldri ta den ut fra fryseren dersom hun tusler rundt eller driver med andre ting. Den kommer kun ut når hun ligger på gulvet. Jeg tenker først og fremst på den fryste kongen som en fin mental aktivisering i løpet av dagen, men det er jo selvfølgelig en stor belønning for henne og det må jeg utnytte for det det er verdt.

I forhold til det at hun varsler ved hjelp av bjeffing inne, er vi ikke i mål enda. Det hadde jeg heller ikke forventet etter så kort tid, det er et langvarig prosjekt. Men vi fortsetter som før, tiltakene her er:

  • – kaste en godbit til henne hver gang vi hører en “mystisk” lyd utenfra
  • – be henne ligge i senga når vi før besøk, hun får ikke løpe for å hilse som førstemann
  • – slipper masse tørrforkuler på gulvet når vi hører det kommer noen, eventuelt at det ringer på, så hun starter et godbitsøk

hun kan når hun vil

spacer

Leave a reply