Ny uke

Dette er det vi kommer til å fokusere på den kommende uken.

Bilbur

Dette er den treningen jeg prioriterer høyest. Jeg startet treningen forrige uke og trente 2-3 ganger hver dag, det går veldig fort fremover og da er det ikke noe problem å finne motivasjon. Jeg går frem litt annerledes enn sist gang, denne gangen er jeg veldig bevisst på at hun ikke skal bli redd eller usikker under treningen. Jeg søkte litt på forskjellige forum og fant dette på canis.no. Det er et svar på et lignende problem fra Gry Løberg som driver siden Manimal. Dette innlegget kunne faktisk vært skrevet om Sara:

Hei! 
Vi har en 10 mnd gammel flat tispe som viser klare tendenser til stress ved bilkjøring. Puster tungt, sikler og skjelver når vi setter henne inni buret. Vi kan ikke peke på noen enkeltepisode som har utløst dette, har vel kommet gradvis uten at vi helt har skjønt alvoret…..før nå. Som valp hadde vi burtrening og tilvenning til bil og mente det gikk bra. Men uheldigvis har hun på en eller annen måte blitt redd. Den siste mnd har vi aktivt trent og har følgende observasjoner: Når vi tar buret inn i stuen er hun ikke redd for å gå inn i dette. Når vi tar buret ut av bilen hopper hun inn i bilen når vi bruker godteri, da synes hun det er greit å hoppe inn og ut av bilen flere ganger etter hverandre. Vi har ennå ikke fått henne til å hoppe inn i buret når det står i bilen (er da uinteressert i godteri). Når motoren starter begynner hun å skjelve (gjelder både i og utenfor bur). Dette gir seg etterhvert hvis vi står i ro med motoren gående, men med en gang bilen er i bevegelse begynner pesingen og stresset (ingen piping). Vi har i det siste gått innom bilen på hver tur ut og startet bilen uten å kjøre, dette har redusert skjelvingen. Vi kjører korte turer flere ganger om dagen, men hun puster fortsatt tungt. Vi prøver å vri hjernene på hvordan vi best skal komme i mål. Vi trenger gode forslag, er vi på riktig vei? Har lurt på om hun er bilsyk, men har aldri spydd eller tisset i bilen. Vi er tålmodige og håper virkelig vi klarer å finne ut av dette…. for hunden sin del (hun har det tydelig ikke godt) PS. Ellers er hun er trygg og hengiven hund som stoler på oss og som kun trenes med positiv forsterkning;-)

(Besvart 17.04.2006)

 

Hei Derer har gjort mye riktig, men det er noen detaljer.

Det er fint at dere forsøker å venne henne til buret i bilen, starter biler m.m., men…. Dere må gjøre ting på en slik måte at hun ikke reagerer.

Når man er redd noe vil man for hver gang man blir redd, vedlikeholde frykten eller forsterke den. Om dere kjører korte turer og hun blir redd, vil dere sannsynlivis ikke komme stort videre i treningen. Det som er viktig er at dere trener på at hun går ut og inn av bilen også når motoren er i gang, og at dere kanskje må kjøre bilen bare en meter i starten, for så å øke distansen hvor hunden mestrer situasjonen.

Det viktige er at hunden mestrer situasjonen, dere må hele tiden gjøre treningen så lett at hun ikke reagerer med pesing og skjelving.

Dere kan forsøke å kjøpe en DAP og plugge inn hjemme, etter et par uker kan dere forsøke med DAP spray i bilen når dere trener. DAP får du kjøpt hos din veterinær.

Om dette ikke er til hjelp vil jeg oppsøkt en atferdskonsulent, det kan være andre detaljer som er med her både i årsak og tiltak som ikke kommer fram her.

Vennlig hilsen

Gry Løberg www.manimal.no

Hei Det anbefales å unngå bilkjøring inntil hun takler det. Om dere trener henne til å klare å kjøre bil, men samtidig må ta en og annen biltur, blir det 2 skritt fram og et tilbake. Treningen tar lengre tid før dere oppnår resultater.

En annen ting å tenkt på er velferden til hunden. En hund som reagerer på bilkjøring slik du beskrev har ingen god velferd. Men av og til bare må man ta med hunden til veterinær eller andre steder – så man må alltid veie nytten opp mot ulempen.

Vennlig hilsen Gry Løberg

Jeg har jo bare prøvd meg frem tidligere og har ikke visst om jeg egentlig gjorde det riktig eller ikke. Så det er veldig mye mer motiverende å trene når jeg har en “oppskrift” å følge. Sara har kommet veldig langt på kort tid. Hun hopper inn i buret uten problem selv om motoren går, jeg kan lukke både burdøren og bagasjerommet uten at hun blir utrygg. Vi kjører også noen meter innimellom. Jeg bruker måltidene hennes eller lever som belønning når vi trener bilbur, så det er høy kvalitet på belønningene. Jeg tror det er viktig når man trener bort redsel og angst.

Båndfølsomhet

Det er noe nytt vi har begynt med denne uken. Sara har alltid vært litt “hard” i båndet. Når hun kjenner båndet strammer, tar hun ikke automatisk et skritt tilbake slik hun bør gjøre. Hun blir enten stående med stramt bånd, eller så prøver hun å dra enda hardere for å komme seg frem dit hun vil.

Jeg fikk ideen fra dette blogginnlegget på positiv hundetrening. Vi hadde den første økten på tur i dag og jeg merket fremgang med en gang. Når båndet strammer snur jeg automatisk i motsatt retning og venter til hun følger med frivillig. Jeg snur vei flere ganger i løpet av turen og viser tydelig med kroppsspråket hvilken retning jeg vil gå. Jeg belønner innimellom med godbit. Jeg merket at hun ble mer oppmerksom på meg selv om hun går å snuser og gjør det hun vil gjøre på tur.

Fri ved fot

Vi fortsatte med fri ved fot-trening med avstandsbelønning. Jeg synes hun var bedre i dag enn første gang, hun var flinkere til å ikke vri kroppen mot belønningen. Jeg unngår venstre-vendinger siden vi trener på hodeposisjon under venstrevendinger akkurat nå. Hun “glemte” å sette seg på holdtene innimellom så jeg passet på å belønne det når hun fikk det til.

 

                    

Hodeposisjon venstrevendinger

Dette var den første økten der vi fokuserte på hodeposisjonen under vendinger. Jeg har aldri trent på dette før så jeg er spent på hvilke tilbakemeldinger jeg får her og om vi er på rett spor.

                    

Signal på dekk under marsj

Jeg har jobbet litt med signalet på dekk under marsj. Sara har alltid hatt vanskelig for å skille ulike signaler så dekk under marsj synes jeg er en vanskelig øvelse å få til siden hun også er veldig treg med å legge seg ned. I dag fokuserte jeg kun på om hun gjorde riktig på kommando og ikke på hvor raskt hun utførte øvelsen.

Jeg må kanskje gå helt tilbake til frivillig dekk under bevegelse og få den rask nok før jeg setter på kommando igjen…

                    

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.