Makkerarbeid

– produktene fra Canelana er sponset –

Etterhvert som man kommer oppover i klassene i jakt, må hunden kunne jobbe sammen med en eller flere hunder.

Og det kommer ikke like naturlig for alle retrievere, så dette må læres og trenes på. For Sol har dette vært kjempevanskelig, hun vil hente alle dummyer selv og synes det er helt forferdelig å måtte sitte og se på at andre får gjøre det.

Da Sol var yngre greide jeg ikke kontrollere henne når det var andre hunder som fikk apportere rundt oss. Det har vært en lang prosess med mye passivitetstrening og prøve å legge opp situasjoner som hun takler uten at det koker over i hodet hennes. Jeg har trent mange passitvitetsøvelser for å få henne til å skjønne at ro fører til at hun får jobbe. Dersom hun sitter og sitrer av spenning og i verste fall knaller på en dummy, så får hun ikke jobbe. Ro skal alltid lønne seg.

                    

Jeg og en høyløpsk Sol på vei for å møte Ann-Olaug og Plask for å trene på makkerarbeid. Vi er heldige som har så fine treningsområder rett ved huset. Heldigvis bart, men iskaldt.

Sol i Aurora-dekken fra Canelana

Sol var rimelig høy på starten av trening, hun knallet et par ganger og var generelt ukonsentrert. Når man trener med en hund som er midt i den verste perioden av løpetiden, får man bare tåle litt tull uten å bli frustrert.

Vi hadde en del linjetrening og sendte hundene annenhver gang, det lå derfor flere dummyer ute. Sol har vært veldig flink til å snu rett hjem etter å ha funnet dummy den siste tiden, men i går hadde hun et par utsendinger der hun måtte fløytes hjem fordi hun fikk vitring av en ny dummy. Det er nok mest sannsynlig løpetidshormonene, men jeg setter det allikevel på listen over ting vi må trene mye på. Det er en svakhet hos Sol som kommer frem av og til.

Sol og Plask blir sendt annenhver gang i en lang linje gjennom skogen med mur som hinder:

                    

Plask er bare 10 måneder, er hun ikke imponerende flink for alderen? I denne alderen greide ikke Sol å jobbe sammen med en annnen hund på denne måten, og hun hadde ikke greid å ha så mange dummyer å velge mellom der ute uten å bytte. Det kan se enkelt ut på filmen, men her er det mye som skal fungere.

Det er veldig interessant og lærerikt og se oss på film. Kroppspråket til Sol der hun konsentrerer seg SÅ hardt for å sitte stille selv om Ann-Olaug fløyter til Plask som er ute og jobber.

Ann-Olaug viste meg et fint terreng for å trene linjer, oppover en bakke og opp til en veltet trerot.

                    

Mitt fokus i dag var hvordan Sol oppførte seg sammen med en annen hund som får jobbe. I AK jobber hundene alltid i par. Hun trenger mye slik trening som dette for å bli klar for denne klassen. Hun er også altfor vimsete rundt foten min, med en gang hun har en anelse om hvor hun skal sendes vrir hun seg i den retningen og jeg må styre litt og vri meg overdrevent mye for å få henne i riktig posisjon. Dette må vi trene må.

                     

Her jobber de to flinke flattene med markeringsarbeid. Vi var fremme og kastet annenhver gang, så dette ble både en øvelse med markeringsarbeid og passivitet for den hunden som ikke fikk hente.

I forhold til markeringer der det er flere hunden i arbeid har jeg også oppdaget et problem med Sol. Når hun har markert en dummy sier jeg bare “apport” når hun skal hente. Det funger fint når det er bare meg og henne, men når det er flere blir hun sittende veldig spent hele tiden og venter på den “apport”-kommandoen. Jeg prøver å ha et veldig avslappet kroppsspråk når det ikke er hennes tur. Jeg står med hendene i lommene og viser tydelig at nå observerer vi bare. Men da må jeg også ha en rutine som forteller henne at nå er det straks du som skal løpe og hente. En lyd eller et tegn som blir en fast rutine.

Vi holdt på i mange timer og Sol var veldig sliten etter treningen.

Da var det godt å få hvile omgitt av ull fra Canelana sammen med Simba. Ullseng med kant finner du her og Aurora dekken i merinoull her.

Det var hardt underlag å løpe på denne dagen og jeg har sett de siste ukene at Sol sliter litt med oppoverbakkene. Det er lenge siden hun har vært hos Dyrekiropraktor Harriet nå, så i begynnelsen av mars har vi fått time så hun får seg en gjennomgang av kroppen.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.