Litt treningstanker

Denne uka er det høstferie for oss.

Men siden guttene har skolefri, blir det ikke så mye hundetrening. Litt får jeg alltids tid til innimellom alt det andre vi driver med.

På klickerklok-kurset “Samarbeid og kontroll” har vi kommet til leksjon 5 og jeg og Sol har fått trent litt på øvelsene der. Vi begynner nå med stopp-signalet, som skal være hennes default-adferd. Den skal virkelig sitte. Jeg har allerede bygget verdi for sitten ved å la henne tilby frivillige sitt.

I denne leksjonen skal også hunden tilby sitt når en forstyrrelse dukker opp. Vi har enda ikke lagt på signal, hunden skal tilby sitt helt selv. Jeg startet med godbit som fristelse og gikk deretter over til ball. Hunden får tid til å tenke litt nå i starten, men etter hvert skal sitten komme momentant. Jeg liker slik type trening der hunden må tenke litt, og man kan se at Sol tenker mye her.

                         

I denne leksjonen har vi også begynt å legge til forstyrrelser til innkalling med fløyte. Jeg startet med å legge et godbitsøk på plena og kalte henne inn mens hun søkte. Jeg gjorde det gradvis vanskeligere og til slutt fikk Sara komme ut også. Det er ekstra vanskelig å forlate godbitene når en annen hund er der for å konkurrere om dem.

Men Sol hadde skjønt hva dette gikk ut på og kom som et lyn alle gangene. Sara derimot hadde en elendig reaksjon på signalet, men det er jo min feil som ikke har trent det med henne på evigheter. Jeg skal kjøre denne øvelsen med henne også, så skal jeg prøve med begge to sammen igjen.

                         

Sol har også fått trent en del linjetak på turer i det siste. Jeg testet først å legge en dummy på veien uten at hun så det for så å snu og sende henne tilbake på dummyen. Da viste hun tydelig at hun ikke hadde skjønt “ut”-signalet for hun løp ut til siden og ut fra veien for å søke i det høye gresset på jordene ved siden av. Det er jo i slike områder hun er vant til å finne dummyer.

IMG_4198 (640x427)

Vi måtte derfor starte helt på scratch. Jeg begynte med å vise henne at jeg la ned en dummy for så å sende henne tilbake på den. Etter hvert prøvde jeg å la være å vise henne at jeg la ned, men jeg la den så synlig at hun så den når jeg pekte ut retningen for henne.

Deretter prøvde jeg å skjule dummyen slik at hun hverken så at jeg la den ut, eller kunne se at det lå noe der når jeg sendte henne. Og NÅ fungerte det, kjempefine rette linjer på skjult dummy. Nå må vi flytte dette ut i skogen, alt er vanskeligere i skogen.

Problem-området til Sol akkurat nå er avleveringer fra vann. Hun tuller mye og rister seg både en og to ganger før hun avleverer. Jeg hadde egentlig tenkt å bare la det ligge til over vinteren så hun får blitt litt eldre før vi prøver igjen. Men etter å ha sett denne videoen fra jentene bak bloggen “Apportering till vardag och fest” ble jeg motivert til å prøve litt til før kulda kommer.

                         

Sara skal debutere i lydighet klasse 2 om en uke, uoffisiell konkurranse. Sunnmøre hundeklubb arrangerer både lydighetscup og klubbmesterskap i lydighet i ukene fremover og det er et kjempebra tiltak så vi skal være med.

I dag fikk Sara derfor gå en kjede med klasse 2 -øvelsene for å se hvordan det ligger an. Da jeg skulle til å starte kom jeg på at jeg hadde glemt å ha med leke. Vi fikk derfor ikke varmet opp slik vi bruker. Jeg synes ikke fri ved fot kjentes like bra ut som den pleier og tror det kommer av mangel på oppvarming. Vi varmet opp kroppen hennes, men hodet fikk ikke varmet opp hodet og det er minst like viktig.

IMG_8268 (640x427)

Kjeder er alltid veldig lærerike, der kommer det frem feil som ikke kommer frem når man trener på en og en øvelse. Dekk under marsj var veldig fin, det er en øvelse vi har jobbet mye med i det siste. Sara låste seg plutselig på stå og ikke dekk for en stund siden. Hun utførte derfor bare stå uansett om jeg sa dekk eller stå. Men i dag hadde hun en fin og rask dekk på første forsøk. Jeg ser på filmen at hun ikke er helt nedi bakken med albuene så jeg har ihvertfall greid å bygge stor forventning til belønning i denne øvelsen. Nå må jeg snu meg og være nøye på å avbryte henne dersom hun ikke legger seg helt ned.

Innkalling med stå, positivt overrasket over denne. Ikke den øvelsen vi har trent mest på, men hun har både god fart og en fin stopp. Sitten i utgangsstillingen var skjev, jeg kommer derfor til å fokusere på avslutningen på øvelsen fremover.

IMG_8282 (640x427)

Stå under marsj, fin!

Apportering er en veldig stabil øvelse hos Sara, jeg trener derfor ikke så mye på den. I dag var det litt lite fart synes jeg, både ut til apporten også mistet hun farten når hun kom nesten inn til meg. Denne øvelsen må jeg derfor bygge litt forventning til.

IMG_8232 (426x640)

Ruta tok jeg langt ut i kjeden for å virkelig teste om den fungerer nå. Det var den eneste øvelsen jeg tok opp igjen. Alt før jeg sender fungerer nå fint, hun finner ruta med blikket med en gang og låset blikket på den helt til jeg sender. Men den første gangen snudde hun for tidlig, men rettet det opp igjen selv med en gang og løp lenger bak i ruta. Jeg valgte å ta den en gang til og da stilte hun seg midt i ruta, men litt for langt frem enn det jeg egentlig vil ha henne.

På konkurranse skal jo hunden bli stående i noen sekunder, til dommeren avslutter øvelsen. Men når jeg ikke sier noe begynner Sara å bevege seg rundt i ruta for å plassere seg enda bedre. Det er jo bra, men hun må lære at når jeg kommandere “stå” skal hun stå stille selv om hun ikke får noe tilbakemelding med en gang.

Avstandskommandering, fin!

                         

Jeg har også tenkt å la Sara debutere i rally-lydighet på klubbmesterskapet til Sunnmøre Hundeklubb. Rally-lydighet er en hundesport som er blitt veldig populær. Jeg skjønner det godt siden det virker som en veldig gøy hundesport. Du har også mye friere tøyler i konkurranse-ringen og du kan bruke både stemme og håndtegn så mye du vil for å kommunisere med hunden.

Programmet er mye kortere enn i lydighet og du slipper felles-øvelsene, som faktisk er veldig vanskelig for mange hunder. I rally-lydighet setter dommeren opp en bane bestående av et utvalg øvelser fra den klassen du konkurrerer i. Her må eier holde orden på mye og man kan fort bli disket dersom man ikke utfører øvelsen slik den skal utføres.

Her er en film av Zandra og Lystra i eliteklasse i SM i Rally-lydighet. Zandra skriver bloggen Goldendays og der kan man lære mye om hundesporten.

                         

Jeg tror rally-lydighet er en fin sport å kombinere med lydighet. Det er mye vendinger der hunden må ha god bakpartskontroll og du får mye fri ved fot-trening med uvante forstyrrelser i forhold til lydigheten. Det som kan være negativt med denne sporten i forhold til lydigheten, er dersom man begynner å hjelpe hunden mye, selv om det er lov. Dersom hunden venner seg til dette, blir det plutselig veldig utfordrende å gå et helt lydighetsprogram uten noe som helst hjelp.

Siden Sara kan mye fra før fra lydigheten er det ikke så mye nytt hun må lære seg for å starte i rally klasse 1. Jeg var ute en kveld og lærte henne øvelsene hun må kunne som ikke inngår i lydighetsprogrammet. Jeg må tenke litt på hvilke håndtegn jeg skal bruke slik at det blir likt hver gang, men ellers synes jeg hun tok det veldig greit.

                      

You may also like...

2 Responses

 1. Prima sier:

  Jeg er enig med tankene dine ang rally både pro og con. Jeg satser på begge to, men det er uten tvil rally vi synes er gøyest. Og du kan jo selv bestemme hvor mye hjelp du vil gi.
  Lykke til i konkurransen

  • Lill-Iren sier:

   Tusen takk, det blir spennende å prøve en helt ny hundesport 🙂
   Ja, det er det som er så fint, at man kan hjelpe hunden litt mer dersom man føler for det 🙂 Her jeg bor arrangeres det ikke så veldig mange stevner heller, så da er det greit å ha en hundesport til man kan konkurrere i så får man litt mer stevneerfaring 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.