Lek

Lek er en viktig del av belønningen til hunden. De aller fleste hunder liker å leke, de som ikke liker det kan lære å like det. Siv Svendsen har skrevet mange blogginnlegg om lekutvikling på sin blogg, hun mener alle hunder bør kunne å leke.

I noen situasjoner er det bedre å bruke godbit som belønning. Jeg bruker som oftest godbiter under trening av fri ved fot fordi akkurat i denne øvelsen vil jeg senke aktivitetsnivået hennes litt. De fleste hunder blir roligere av å spise. Dersom jeg har en shaping-økt der belønningsfrekvensen er høy, er det også mest praktisk å bruke godbiter. Det tar lengre tid å belønne med lek, med godbiter som belønning får hunden tatt mange repetisjoner på kort tid. Da har jeg som oftest en regel der jeg belønner med godbiter ca. 10 ganger og så er det lekepause. Det å leke litt innimellom gjør at hunden får en pause og du får økt aktivitetsnivået litt slik at hunden er giret på å jobbe. Så det å leke i noen sekunder er en fin måte å ha pause på i en shaping-økt.

Jeg liker å bruke lek som belønning fordi hunden synes det er så gøy, og da får du automatisk glede inn i treningen. Da jeg først begynte med lydighetstrening, var ikke Sara så veldig interessert. Hun sank litt sammen og det virket egentlig ikke som om hun syntes det var så gøy. For å prøve å endre på dette kjørte jeg en uke der jeg lekte nesten hele treningsøkten. Hun kom å satte seg i utgangsstilling og som belønning lekte vi i 3-4 minutter. Hun gikk to skritt med fri ved fot og fikk leke masse som belønning. Etter en uke med dette fikk jeg en hund som ble kjempeglad når hun skjønte at det var lydighetstrening på gang.

I lydighet er det viktig at hunden har høy fart, når vi bruker lek som belønning får du automatisk opp intensitetsnivået til hunden. Dersom du alltid bruker heftig lek som belønning for eksempel under innkallingstrening, forbinder etter hvert hunden denne øvelsen med fart og moro. Det kan hjelpe på for å få den ekstra farten hunden mangler på innkallingen.

Lek skaper også en god kontakt mellom hund og eier. Leken krever samspill og kommunikasjon. For at leken skal fungere som belønning bør du lage noen regler for leken.

1. Hunden må komme tilbake med leken når du har kastet den eller hunden har vunnet den i drakamp. Dersom du må bruke mye tid på å lokke hunden til deg, blir det lite effektivitet i treningen. Jeg anbefaler å lese innlegget til Siv Svendsen om hvordan man lærer hunden å komme tilbake med leken.

2. Hunden må kunne slippe på kommando. Jeg har en “takk” kommando som betyr at hun skal slippe. Dette må også læres inn. Da må du ha en belønning som er enda bedre for hunden enn å holde fast i leken. Sara elsker å ha drakamp så jeg måtte jobbe en del for å lære henne at det lønnet seg å slippe på kommando. Jeg vil ikke at hun skal slippe på eget initiativ. Dersom hun gjør det starter jeg bare opp leken igjen og gir “takk” kommando og så belønning. Dersom man skal drive med apportering med hunden er det veldig viktig at hunden aldri slipper apporten på eget initiativ, derfor er det lurt å ha dette som regel i leken også. Når du skal lære inn “takk” kan det være lurt å ha to leker som du bytter på. Når hunden slipper gir jeg belønningssignal og starter ny lek med den andre leken. Godbiter kan også fungere som belønning for å slippe, det spørs hva hunden liker best.

3. Hunden skal bare ta leken på din kommando. Jeg har lært inn et ord som betyr at hun kan begynne å leke. Jeg bruker ordet “ja!”. Jeg er ikke så veldig streng på akkurat dette når vi trener, leken skal jo være gøy også. Jeg vil ha en hund som er veldig giret på leken. Dersom det blir alt for mange regler kan det ta bort litt av impulsiviteten og gleden som vi vil ha. Så dersom hun kaster seg etter leken når jeg bærer den i hånden, gjør jeg ikke noe mer med det enn at jeg gjemmer bort leken litt.

Måten du lærer hunden leke-ordet på er at du holder leken foran hunden. Dersom hunden prøver å ta den gjemmer du den bak ryggen. Prøv igjen og dersom hunden klarer å holde seg et lite sekund uten å ta den, gir du “ja!” kommando og hunden får leke. Så er det bare å utvide tid og vanskelighetsgrad. Med Sara kan jeg erte henne med leken og prøve “lure” henne til å ta den før hun har fått kommando. Hun vet at dersom hun gjør det forsvinner leken.

4. Hunden skal ikke bite hender eller fingre. Det læres inn på samme måte som du lærer valpen at den ikke skal bite på hendene. Når dere leker og du kjenner hundens tenner er borti deg, hyler du “au” og tar en liten pause. Hunden skjønner som oftest dette raskt.

Her har jeg lagt ved en liten film der jeg bruker “takk” og “ja!” – kommando under lek.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.