Lek som belønning

Det aller enkleste å bruke som belønning er godbit.

Jeg er så heldig at jeg har en hund som liker både mat og lek som belønning. Men jeg merker jo at det enkleste og minst tidkrevende er å belønne med mat.

I dag tok vi med treningsbagen ned til sjøen for å trene litt der det er helt bare marker. Planen var å teste avstandsbelønning på ruta. Som jeg nevnte tidligere, sliter jeg med å sende Sol ut fra meg og langt nok inn i ruta fordi hun har så stor forventning til at belønningen skal komme fra meg.

Irritasjonen var derfor stor da jeg pakket ut ruta og fant ut at boksen med godbiter sto igjen oppe i huset… Heldigvis lå det en boks med kattemat i treningsvesken så jeg fikk brukt den oppi matskålen som avstandsbelønning. Jeg var litt spent på hvordan det skulle fungere med Sol. Hun er veldig glad i å stjele mat, og kan være litt impulsiv.

En ting er å gå fri ved fot mens det står en boks med mat på bakken , en annen ting er å sende henne fra meg ut mot matboksen og forvente at hun skal finne riktig punkt i ruta i stedet for å spise maten.

Men det gikk over all forventing, det var et par ganger hun løp mot boksen i stedet for ruta, men når hun skjønte konseptet prøvde hun veldig hardt å få det til riktig.

Det var så fantastisk å se den ene utsendingen på filmen, der hun løper mot matboksen, så henter hun seg inn helt selv og tar en sving slik at hun havner midt i ruta i stedet! Kun en gang snudde hun for tidlig slik hun alltid har gjort tidligere. Da feilet jeg henne bare, og sendte på nytt. Av og til trakk hun litt mot beløningen i ruta og det skal jeg være obs på neste gang. Da er det viktig å ikke gi henne “værsågod” til belønningen på bakken og heller belønne fra lommen. Det skal aldri lønne seg å trekke mot avstandsbelønningen. For å få “værsågod” til avstandsbelønningen, må hun oppføre seg som om den ikke er der.

                    

Siden jeg hadde lagt igjen godbitene hjemme, ble jeg tvunget til å bruke lek som belønning istedet.

Da jeg begynte med lydighetstreningen leste jeg masse på bloggen til Siv Svendsen. Fra henne lærte jeg hvor vikig det er med lek som belønning. Alle fordelene det gir, Siv Svendsen gjør alt for å lære alle hunder å sette pris på lek. Når man er så heldig å ha en hund som liker å leke bør man absolutt benytte seg av det.

Jeg brukte mye tid på å lære Sol hovedreglene med leken da hun var ung. Jeg lærte henne å engasjere seg i leken uansett. Jeg hadde godbitskåler stående på bakken rett ved oss og hun fikk aldri avslutte leken, hun skulle leke helt til hun fikk beskjed om å avslutte. Hun fikk “værsågod” til godbitene når hun lekte veldig intensivt. Dette fungerer faktisk ofte bra for hunder som ikke er så gira på å leke. De får belønning for å leke, og etterhvert forandrer tankegangen seg litt og de synes leken i seg selv er gøy.

Dersom lek skal fungere som belønning er det også vitkig å lære hunden å komme inn med leken med en gang. Det fungerer ikke dersom hunden løper rundt og har fest helt for seg selv og du må bruke mye tid på å få den inn igjen. Så dette er det aller viktigste å få til.

“Takk” er en viktig kommando, når jeg sier “takk” skal hun slippe umiddelbart. Alle disse reglene i leken fungerer så bra med Sol, fordi hun lærte det da hun var ung. Jeg er kjempeheldig som har en hund som fungerer så bra under leken, og det er bare dumt at jeg ikke benytter meg mer av lek som belønning.

Det tar litt lenger tid å belønne med lek enn med godbiter, men du får et helt annet samhold med hunden og dere må kommunisere på en helt annen måte enn når du belønner med godbiter. Jeg anbefaler å gå inn på bloggen til Siv og lese noen av de mange gode innleggene hun har om lek med hunden.

Og jeg skal prøve å bli enda flinkere til å bruke lek som belønning fremover.

                    

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.