Lærerik jakttrening

I dag møttes vi for jakttrening i nabolaget mitt.

Her jeg bor er det bart nesten hele året, så det er perfekt å trene jakt her når det ligger snø enda mange steder. Ann Helen og oppdretter Ann-Olaug tok turen.

Simba, den tøffeste katten i bygda, fikk også hilse på besøket. Jeg hadde ikke trodd han ville komme bort når det var fremmede hunder til stede, men han kom tuslende mens vi sto ute og pratet. Inn i bilene med hunder for å sjekke om noen hadde noe godt liggende, og fikk hilse på valpen Gil. Denne katten må vi bare nyte mens vi har ham, tror ikke det fins så mange flere slike.

Vi startet treningen med at Ann-Olaug viste en nyttig øvelse for å få rette fine linjer til AK. Det ble lagt ut fristende dummyer langs den rette linjen hunden skulle følge, litt av vitsen med øvelsen var at vi skulle inn og korrigere hunden dersom den tok av fra linjen. Ut å stoppe hunden før den plukket feil dummy (uten fløytesignal), sette hunden i linjen igjen der den tok av til feil dummy, og sende hunden videre ut i riktig retning. Kjekk øvelse som jeg og Sol skal trene mer på.

Når vi korrigerer hunden bruker vi stemmen for å stanse hunden, vi bruker aldri fysisk korrigering når hunden gjør feil. Det å gjøre feil er også noe hunden lærer av, det skal ikke straffes.

Så var det markeringstrening som sto på programmet. Ann-Olaug hadde med noen fine øvelser til oss for å få trent opp markeringsevnen til hundene også. Markering er det hundene gjør når de ser akkurat hvor dummyen lander, for så å løpe dit og søke i et lite område før de plukker den opp. De skal ikke søke i et stort område som de gjør i et feltsøk.

Som oftest hjelper vi hundene ved hjelp av referansepunkter i terrenget slik at de lettere orienterer seg frem til riktig område, men i dag falt også noen markeringer på marken og det er ekstra vanskelig for dem.

Flinke Plask, 10 mnd, i aksjon.

Samtidig som vi jobbet med markeringer hadde vi dummy liggende bak oss, slik at hundene ikke alltid ble sendt direkte på markeringen som akkurat var kastet. Det er viktig for å unngå hunder som vil knalle på markeringene, hunden skal aldri vite hva den skal gjøre. Dersom hunden blir sendt på alle markeringer som faller, vil hunden raskt lære det og du kan risikere å få en hund som tyvstarter.

Etter mye bra markeringsarbeid, fikk både to- og firbeinte en velfortjent pause.

Vi fikk også tatt en liten økt med jaktlydighet. Så deilig at Sol fungerer så bra nå. Sitter når hun skal, går fint jaktfot selv om det er andre hunder der og hører generelt på det jeg sier. Vi gjorde en ny øvelse i dag som jeg tror vi må legge inn fast på alle treninger. En og en gikk frem for å kaste en dummy, for så å gå tilbake for å sende hunden sin på dummyen. Veldig god trening for den andre hunden som ikke skal hente. Det er noe av det vanskeligste for en ung retriever, å se på at en annen hund får hente dummyen. For Sol er ihvertfall dette veldig nyttig, og hun taklet det så fint i dag.

Så trente vi mer markering. Markeringene ble kastet på linje, altså kasteren beveget seg noen meter lenger unna hunden for hvert kast. Så hunden måtte løpe forbi det området den hadde hentet sist for å finne den nye markeringen. Her var Sol helt rå. Hun markerer så utrolig bra, selv om det var vanskelige områder inne mellom trærne.

Nå var det noen måneder siden Ann-Olaug trente sammen med Sol, og sist fikk vi beskjed om at hun MÅ bli bedre på å løpe rett hjem. Med en gang hun har plukket dummyen skal hun bråsnu og sette kursen mot meg.

Og det gjorde hun i dag! Vi har jobbet masse med gode belønninger når hun kommer i full fart hjem med dummyen, og i dag fikk hun vist at hun kan. Ingen knalling, alle dummyer ble levert hjem i full fart og hun løp rett på alle markeringene. Super-Sol!

Foto: Ann-Olaug Toftesund

I dag var første gang Sol og Plask trente sammen og det gikk så fint. Plask er veldig flink og man skulle ikke tro hun bare var 10 mnd gammel, gleder oss til mange flere treninger fremover.

Jeg fikk også en veldig koselig overraskelse fra Tone som eier Nacho (pappaen til Sol) og fra Ann-Olaug.

Vi fikk blomster og veske med personlig trykk på for våre gode resultater i Retrievercupen og for Viltsporchampionatet.

Oppdrettere som følger opp og heier oss fremover er gull verdt!

You may also like...

2 Responses

  1. Hej! Jag älskar att läsa din blogg och blir glad varje gång det kommer en update så jag är inne och läser din blogg ofta 🙂 Som vanligt härlig läsning, lite tipps och underbara bilder. Önskar er stort lycka till!!
    Hälsningar Ulrika

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.