Kontroll

Det å ha kontroll er veldig viktig dersom man skal ha et harmonisk hundehold.

Det er ihvertfall veldig viktig for meg. Jeg jobbet lenge med Sara før jeg følte jeg hadde kontroll slik at jeg kunne ha henne med overalt. Det var mye stress hos henne i forbindelse med andre hunder, mange mennesker og nye miljø. Etter å ha jobbet mye med kindereggøvelsen og passivitetstrening, følte jeg endelig at hun kunne slappe av overalt og hun tok kontakt med meg istedet for å løpe bort til andre.

IMG_2478

IMG_3803 (800x533)

IMG_3784 (800x524)

IMG_3809 (800x533)

IMG_2822 (800x533)

Etter at Sol ble en del av flokken vår, følte jeg at jeg mistet kontrollen igjen. Sol er unghund og en unghund med mange sterke meninger om hvordan ting skal være, så hun har ikke vært så enkel å kontrollere.

I tillegg har mye av det Sara mestret tidligere gått tilbake fordi hun stresser seg opp når Sol er med. Jeg har derfor ikke kunnet ha med hundene overalt fordi jeg ikke har kontroll. Jeg har tenkt mange ganger at livet hadde vært så mye enklere om jeg bare hadde hatt Sara, og at hun kanskje er en hund som trives best som alene-hund. Istedet for å kunne konsentrere meg om å trene en unghund, har jeg følt at jeg har hatt to.

Men så er jeg heldigvis veldig sta når det kommer til hundetrening, og det sitter langt inne å gi opp. Så de siste ukene har jeg trent mye passivitet, passeringstrening, sitt og bli og hverdagsfot med hundene hver for seg og sammen. Og etter en ganske lang periode uten noe særlig fremgang så har det plutselig skjedd mye med begge to nå den siste tiden.

IMG_2323 (800x533)

Så i dag hadde jeg med begge to for litt miljøtrening i Ørsta. Der er det ender, masse mennesker, biler og en og annen hund. For å ha med begge to i et slikt miljø er jeg avhengig av at de kan sitt og bli, gå hverdagsfot til tross for forstyrrelser og kunne passere mennesker og hunder.

IMG_2325 (800x533)

Vi begynte med litt sitt og bli rett ved siden av alle endene og menneskene. Sara som vanligvis stresser og peser i et slikt miljø er rolig og fin. Og Sol som er en virrekopp sitter med rompa godt plantet i bakken.

IMG_2328 (800x533)

IMG_2331 (800x517)

Etter en stund kom det en annen liten hund som jagde bort endene. Jeg gikk med hundene mot hunden og fikk tatt et par passeringer med god avstand, og ingen av mine hunder dro i båndet for å komme seg bort til hunden. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd.

Vi gikk en liten runde gjennom gaten også, for å trene hverdagsfot og det gikk så bra. Jeg belønner mye når det er så vanskelig, så trapper jeg ned på belønningen etterhvert som vi tar flere slike turer.

IMG_2339 (800x533)

Etter at endene ble jaget svømte de rundt på sjøen i stedet.

IMG_2335 (800x533)

Når det kommer til lydighetstreninger har jeg også følt det har vært vanskelig med begge på en gang, fordi jeg ikke har fått det til å fungere. Sol sitter og hyler i bilen mens jeg trener Sara og Sara har det helt forferdelig når hun må sitte alene i bilen mens Sol trener.

Da har det vært vanskelig å konsentrere seg om den hunden man skal trene med.

Det har jeg også tatt tak i, for å igjen få kontroll over situasjonen. Jeg har tatt de med på korte økter og fokusert mest på den som har vært i bilen. Begge har fått belønning med vom & hundemat for å oppføre seg fint mens de venter,

IMG_2321 (800x533)

I dag fikk jeg testet det med en skikkelig lydighetstrening med begge to. Sol lå med lukket bildør mens Sara trente, det er første steg for henne. Etterhvert skal vi jobbe oss frem til åpen burdør. Hun sutret litt, men det var minimalt i forhold til det hun har gjort før. Innimellom gikk jeg bort og ga henne litt vom & hundemat som belønning.

Sara lå med åpen burdør mens Sol trente. Det gikk veldig veldig bra! Hun kom ut et par ganger, det er spesielle ord hun reagerer på som hun misforstår og tror er ment for henne. Men på slutten lå hun så avslappet at jeg kunne nesten ikke tro det, det er tross alt bilburet vi snakker om!

IMG_9804 (800x533)

Den aller vanskeligste passivitetstreningen for jakthunder er å sitte rolig og se på andre som trener jakt. Spesielt for Sol som er avlet for å drive med dette.

Etter lydighetstreningen tok jeg den første økten med å lære hundene å sitte passive å se på mens jeg trente den andre i jakt. Jeg begynte veldig forsiktig med korte avstander til dummyen. Sara fikk sitte og se på mens Sol apporterte.

Jeg var faktisk mest redd for at Sol skulle tulle med avleveringene igjen når Sara skulle se på. Sara og Sol er glad i å ta fra hverandre pinner og leker og Sara vinner veldig ofte. Jeg tenkte derfor det ble vanskelig for Sol og løpe mot Sara med dummyen. Men det gikk veldig bra, ihvertfall de to første gangene.

På den tredje markeringen merket jeg at Sol var altfor låst på dummyen og jeg gikk derfor litt jaktfot med henne før jeg sendte henne. Hun slet med å konsentrere seg om foten og det ble litt tull. I ettertid vet jeg at jeg ikke skulle sendt henne på dummyen når hun oppførte seg slik, men det gjorde jeg. Og istedet for å komme tilbake til meg løp hun rundt med dummyen og hadde ingen planer om å komme inn med den. Sara satt helt rolig og fint under alle øvelsene litt lenger borte, så hun oppførte seg eksemplarisk.

Sol fikk ikke hente flere dummyer etter det. Men nå er jeg forberedt til neste gang, langline og enda bedre belønninger.

Så var det Sol sin tur til å sitte passiv mens Sara apporterte. Jeg var spent på hvordan hun skulle takle det siden det er vanskelig for henne å se på andre hunder på jakttrening, men FOR en ro over den hunden i dag! Hun satt som en statue mens Sara hentet fire markeringer. Markeringene ble kastet høyt opp i luften samtidig som jeg “hippet” mye, noe som vanligvis girer Sol veldig opp.

IMG_1926 (800x533)

Treningen vår med å kaste dummyer for så å gå og gjøre noe helt annet har tydeligvis fungert bra. Sol fikk selvfølgelig masse belønning underveis. og da var hun plutselig ikke så verst allikevel til tross for pøbelstreker.

IMG_9794 (800x534)

Men dette er vanskelig trening for dem. Sara hadde også en tendens til å ville ta en liten seiersrunde med dummyen istedet for å komme inn, men hun hentet seg heldigvis inn og avleverte alle perfekt. Da jeg startet apporteringstreningen med Sara ville hun ikke avlevere i det hele tatt, hun elsker at noen løper etter henne når hun har noe i munnen. Så det tok lang tid før hun kunne hente en dummy uten å ha line på seg. Det er derfor veldig gøy å se at hun behersket dette nå, selv om Sol satt og så på.

Begge hundene satt løse uten noe bånd, så jeg er veldig fornøyd og gleder meg til å trene videre. Det er helt fantastisk og endelig ha kontroll!

IMG_2325 (800x533)

Min nøkkel til det å ha kontroll har vært å være konsekvent. Jeg kjefter ikke så mye på hundene mine, da stresser Sara seg bare enda mer opp. Jeg har derimot vært konsekvent hver gang. Dersom jeg har bedt dem sitte så skal de sitte. Og dersom de reiser seg opp, setter jeg dem tilbake. Jeg gir dem ikke noe annet alternativ enn å høre etter. Også belønner jeg selvfølgelig når jeg ser at de behersker seg.

You may also like...

1 Response

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.