Kiropraktor, lydighetstrening og litt jakt

Jeg har sett helt siden jul at Sol sine bevegelser ikke har vært helt bra.

Hun “pendler” litt med venstre fremfot når hun galopperer og jeg ser at det er tungt for henne å løpe i oppoverbakke. Heldigvis har vi vår fantastiske Harriet som er utrolig dyktig på dyrekiropraktikk. Tidligere denne uken tok hun turen hit til Ørsta siden hun har en del hester hun behandler her.

Da slapp vi å ta turen helt til Ålesund på Dyresenteret og kunne heller møte opp i stallen 15 minutter unna der vi bor.

Sol venter på tur. Heldigvis har jeg sosialisert henne på hest så det store dyret brydde hun seg ikke om i det hele tatt. Harriet så med en gang at noe ikke var helt bra i hoften til Sol og da hun undersøkte henne fant hun en stor låsning i bekkenet. Sol er vant til å få behandling så den løsnet lett. Veldig rart å se hvor endret bevegelsesmønsteret blir rett etter behandlingen, plutselig beveger bakføttene seg helt annerledes og hun har mye mer lengde på stegene.

Sol blir veldig sliten etter behandling så resten av dagen ble det kun rolige tisseturer og avslapning inne. Er du i tvil om hunden beveger seg normalt, ikke nøl med å ta kontakt med godkjent dyrekiropraktor. Veterinærer kan rett og slett ikke nok om bevegelsesmønster. Dersom hunden halter kan skaden komme fra et helt annet sted enn foten hunden halter på. Dyrene kompenserer for å ikke vise svakhet i flokken sin, og en halting i venstre fremfot kan komme fra en langvarig skade i høyre bakbein.

Jeg hadde tatt Sol til kiropraktor et par ganger i året uansett om hun hadde vist tegn på at ting ikke var helt som de skulle. Aktive hunder tar ikke alltid hensyn til kroppen sin når de stormer avgårde gjennom skogen for å lete opp en dummy.

Ettersom det blir mildere og lysere ute, våkner lysten til å trene litt lydighet også. I går tok vi en liten økt med ruta. Jeg prøver å variere belønningene, noen ganger kommer de fra meg, noen ganger får hun “vær så god” til matskål ute ved ruta. Jeg trenger motivasjon til å trene på ruta, da jeg synes det går litt tregt med fremgangen. På filmen vises kun de repetisjonene som var bra, noen ganger snudde hun seg for tidlig, noen ganger løp hun bort til matskålen for å stjele det som lå der.

Jeg må bli nøyere på å telle antall velykkede repetisjoner før jeg øker avstanden igjen. Jeg tror vi har funnet den rette metoden nå, med å bruke matskål der ute. Da blir hun litt mindre fokusert på å snu seg tilbake mot meg.

                    

Våren altså, helt fantastisk! Etter middag kunne jeg ta med Sol ut for en liten økt med dummyene, og da var klokka 18! Enda var det så lyst.

Nå har vi det gøy nå vi trener. Har tre dummyer liggende ute og dirigerer henne hit og dit med fløyte og håndsignaler. Varierer mellom å kalle inn og sende henne ut, for av og til å stoppe henne halvveis. Da kan jeg velge mellom tre signaler, videre ut, høyre eller venstre. Det er så gøy at hun får det til.

Vi har også trent litt nærsøksignal igjen, denne gangen for å trene utholdenheten hennes. Jeg tok da noen søk der det ikke lå noe i området hun skulle søke i, etter at hun hadde søkt en stund kastet jeg en liten dummy inn i området. Hun beveget seg av og til litt for langt ut fra området, men fikk mye skryt av instruktør Elsa Blomster for god og effektiv bruk av nesen og veldig bra tempo. Hunden bør ikke løpe for raskt rundt i denne type søk, da kan den løpe forbi en liten dummy uten å få den i nesen.

                    

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.