Kinderegg-øvelsen

Sladretrening, også kalt kinderegg-øvelsen, er en av mine favoritter når det kommer til hundetrening.

Jeg har brukt den på begge hundene av forskjellige årsaker. Grunnen til at den kalles kinderegg-øvelsen er at du kan løse mange forskjellige problemer ved å bruke en og samme metode.

13404-3-problem

I boka “100% positiv problemløsning” av Arne Aarrestad og Siri Linnerud, er effektene av øvelsen beskrevet slik:

Hunden lærer å bli værende med sin eier

Hunden slutter å reagere på nøytrale forstyrrelser

Du fjerner eventuell usikkerhet/redsel overfor stimuli i miljøet

Hunden tar kontakt med eier når spennende forstyrrelser er tilstede

Denne øvelsen fungerer med andre ord på nesten alt av adferdsproblemer hos hund. Jeg har brukt den en del på Sara. Da hun var yngre ville hun hilse på alt og alle hun så, samme hvor langt unna de var. Jeg har ikke hatt henne fra hun var valp, så vi måtte bruke en stund på å knytte bånd. Det at hun ikke brydde seg om meg, men løp bort til alle andre var veldig problematisk, både når vi skulle gå tur og når vi skulle trene lydighet.

IMG_7550 (640x427)

Jeg begynte derfor å bruke kinderegg-øvelsen. Jeg klikket og ga godbiter hver gang Sara fikk øye på noen hun ville hilse på. Det er viktig med gode godbiter i starten, og dess nærmere forstyrrelsen du er dess bedre godbiter bør du ha. I boka til Aarrestad og Linnerud er det også beskrevet hvordan du lærer hunden en kontaktlyd og får forflyttet dere lenger unna en forstyrrelse som plutselig dukker opp. Dersom dere er så nærme at hunden stresser seg opp av glede, forventning eller usikkerhet så er det vanskelig å trene.

Det er derfor viktig å finne riktig avstand i forhold til det nivået hunden din er på. Så beveger du deg nærmere etterhvert som hunden blir tryggere. Det er også viktig å bruke bånd eller langline for å forhindre at hunden tar feil valg.

Det jeg oppnådde ved å klikke og gi godbit hver gang Sara fikk øye på noen hun ville hilse på, var at hun tok kontakt med meg dersom hun fikk øye på noen.

IMG_7551 (640x427)

Jeg fikk dermed en hund som kom løpende til meg istedet for å løpe bort og hilse. Hun holdt også kontakt med meg når vi skulle passere mennesker og hunder på veien. Og hun brydde seg ikke om andre rundt oss når vi trente.

Sol er også en sosial hund, så jeg bruker kinderegg-øvelsen med henne når vi skal passere mennesker og hunder vi møter på tur. Og hun har blitt utrolig flink. Når unghundperioen er over, kommer hun til å passere både hunder og mennesker uten problemer.

IMG_0110 (800x534)

Enn så lenge bruker vi langline når vi trener, så hun ikke skal få selvbelønne seg selv dersom hun velger feil og løper bort for å hilse på noen.

En annen ting jeg benytter meg av kinderegg-øvelsen på hos Sol, er det at hun har bjeffet så mye på ting hun får øye på. Det er alt fra mennesker til hunder til lys, alt som beveger seg som er på lang avstand.

Jeg tror årsaken til at hun bjeffer er usikkerhet, for med en gang hun kommer nærme nok “det skumle” så blir hun kjempeglad og vil bort for å hilse og undersøke. Det som er så bra med kinderegg-øvelsen er at det fungerer uansett hva som er årsaken til bjeffingen. Jeg hadde brukt samme fremgangsmåte om det var usikkerhet, forventning eller aggresjon som var årsaken til bjeffingen hennes.

IMG_2289 (800x533)

Vi har utsikt fra huset vårt over et stort område der det både er folk og biler, så det er mer enn nok for Sol å bjeffe på. Hun føler seg litt som kongen på haugen her oppe.

Når jeg bruker kinderegg-øvelsen, klikker jeg i det hun får øye på noe jeg vet hun bjeffer på. Jeg bryr jeg ikke om hun bjeffer eller ikke, jeg belønner uansett. Utover i økten holder jeg igjen klikket litt, slik at hun kikker på meg siden hun er vant til å få belønning når hun ser på menneskene. Da klikker jeg og belønner. Jeg får dermed belønnet at hun tar kontakt med meg istedet for å bjeffe når hun ser noe som rører seg.

Her er en økt vi hadde for en uke siden.

                         

Siden vi har gjort dette i noen dager nå, har jeg begynt å merke stor forbedring hos henne. Tidligere har hun løpt bjeffende nedover markene dersom hun har fått øye på noen på veien. Jeg har ikke greid å stanse henne. Hun må derfor alltid ha langline på utenfor huset vårt.

I helgen fikk hun øye på noen på veien som jeg ikke var oppmerksom på. For første gang selv om hun var løs, bjeffet hun en gang, snudde og kom til meg istedet for å løpe nedover. Hurra, stor fremgang!

Jeg filmet også en økt i dag da guttene kom hjem med skolebussen for å se fremgangen fra forrige gang.

                         

 Så denne metoden funker. Og den kan nesten brukes på nesten alt, bjeffing, aggresjon, redsel, hilseglede eller bare for å få bedre kontakt med hunden din.

IMG_8232 (426x640)

You may also like...

2 Responses

 1. Ann-Kristin Power sier:

  Jeg går kurs nå og vi trener med denne metoden . Problemet er at jeg føler at vi ikke er på nett med hverandre. Frøkna blir veldig fort stresset og da logger hun helt av. Tror det er litt pubertet inn i bildet nå. Hun er 6 mnd. Dette er en ridgeback. En rase som ikke er verdens enkleste å motivere. Veldig selvstendig. Har trent inn klikker lyden. Funker godt inne..men ute så er det meste mye mer spennende enn meg og mine godbiter. Bruker kylling, kjøttkaker og andre gode godbiter. Hun bjeffer spesielt på ting som er langt unna. Hun bjeffer også på dyr på tvn. Passere hunder er det vi sliter mest med. Hun er usikker på avstand og girer seg opp jo nærmere vi kommer. Får hun hilse så er hun veldig dempet. Hun var litt pysete som valp under møter og syntes det var litt skummelt når andre hunder løp mot henne. Ikke pysete nå lenger men tror dette bunner i usikkerhet blandet med forventninger. Leker bryr hun seg mer om…men hun blir veldig gira av leker så vet ikke om det er så lurt. Hun har også veldig mye energi. Når hun blir stressa/frustrert så omdirigerer hun det over på meg eller de som måtte være i nærheten eller gå forbi. Hun napper og klyper. Har da fått beskjed om å henne ned ved å fjerne oss fra forstyrrelsen og evt binde henne så hun ikke får tak i meg. Hun er veldig grei og behagelig når hun er rolig…altså inne. Men sliter med å unngå at hun blir stessa/frustrert da det meste av inntrykk stimulerer henne. Har akkurat startet på kurs så får håpe vi får bedre kontakt etter hvert.

  • Lill-Iren sier:

   Hei, jeg synes boken til Eva Bodfäldt “Kontaktkontraktet” ga veldig mange gode tips på denne typen problemstillinger, også podcasten hun er med i “hundpodden – vår bästa vän”. Hun har også et helt kapittel der om denne treningsmetoden. Jeg tror jeg ville brukt leke for å trene passering av hunder, Eva beskriver dette veldig godt i boka og i podden 😉
   Hun skriver også mye om passivitetstrening som din hund sikkert trenger, stans ofte opp når dere er ute og sett deg ned. Gå ikke videre før hunden din har lagt seg ned og slapper av. Hun må lære at ro fører til kjekke ting, nappinng og masing skal ikke føre til noe som helst 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.