Jakttrening med vilt

I helga tok vi turen til Strandafjellet for å trene litt.

Vi startet med å sende hundene en og en ut til forskjellige punkt i terrenget der det var lagt ut dummyer, punktene var merket med hvite bånd. Bjørk ble sendt først, Sol fikk dermed kopiere hennes adferd. Sol løper fint og raskt ut til de merkede punktene, men hun kokte litt i hodet og “snu og full fart rett hjem” var ikke så bra som det burde være. Det å fløyte henne til å stanse for så å søke er også for vanskelig enda på så lang avstand. Hjemme kunne det kanskje gått greit, men hun var påvirket av miljøet rundt i dag.

Foto: Ann-Olaug Toftesund

Den ene fremadsendingen var over en elv slik at hundene måtte svømme over. Det trener vi aldri på, så nå vet vi at det må vi hjem å trene på. Bjørk var utrolig flink på fremadsendingene på de blinde dummyene i dag, helt imponert over hvor mye hun har utviklet seg. Og det ga meg virkelig motivasjon til å dra hjem og trene enda mer med Sol.

Vi var en del hunder på trening, både retrievere og et par bruksschæfere som skulle gå spor. Vi tok derfor en økt med jaktlydighet sammen, god forstyrrelse for retrieverne våre!

Etter jaktlydigheten fant vi frem vilt så hundene skulle få prøve seg på. Sol hadde store problemer med å apportere vilt da hun var yngre. Hun har alltid vært spontan på vilt og plukker det opp uten problem, men siden vi slet med avleveringene til meg med vanlige med dummyer ble viltet enda vanskeligere. Hun ville bare ha det for seg selv, og vi måtte ha en lang pause uten vilttrening. Jeg plukket det etterhvert frem hjemme og vi trente det i rolige omgivelser der jeg kontrollerte henne med langline.

Foto: Ann-Olaug Toftesund

Da er det utrolig gøy å se hvor flink hun er blitt nå!

Foto: Ann-Olaug Toftesund

Vi hadde et område der hun fikk hente både kanin, fasan og and. Her kommer en liten filmsnutt der hun apporterer fasan, jeg blir så glad når jeg ser hvor spontant hun plukker viltet og hvor raskt hun setter kursen hjem igjen til meg.

                     

Vi hadde en veldig fin trening, der vi fikk se hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Bare å trene mer hjemme.

I dag tok jeg turen ned på markene for å trene litt på fremadsendinger og søkssignal. Jeg har laget meg tre punkt med hvite sløyfer som skal få være der en stund, slik at Sol husker dem fra gang til gang. Hun må hjernevaskes på å løpe rett frem dit jeg peker selv om hun ikke vet om noe er lagt ut.

Her er en liten filmsnutt der vi trener med blind dummy ved sløyfen langt der fremme. Jeg har også lagt ut en dummy noen meter unna meg slik at jeg stanser henne der med stoppsignalet den første gangen jeg sender henne. Neste gang skal hun løpe forbi stedet der hun allerede har funnet en dummy og fortsette rett frem Det ble for vanskelig første gangen, men på andre forsøk fikk hun det til.

Og så må jeg skryte av den utrolig fine reaksjonene på stoppsignalet mitt! Og hun går rett ned i sitt istedet for å stå en stund før hun setter seg ned.

                     

På slutten av linjen tuller hun og tar noen svinger, får se om vi får vekk det når vi får brukt den samme linjen flere ganger.

Vi trente mange fremadsendinger i dag, og de fleste er rette og fine helt frem. Vi trente også en del søkssignal, Her kaster jeg en dummy som forstyrrelse for å virkelig teste at hun har skjønt hva signalet betyr. Hun skal søke akkurat der hun er når jeg blåser, selv om hun vet at det ligger en dummy noen meter bortenfor.

                       

Det blir nok lenge til vi er klar til start i AK, men vi koser oss med å trene. Det er så motiverende og endelig få trene på litt andre moment i jakten enn det vi har gjort i BK.

You may also like...

2 Responses

  1. Caroline K sier:

    Så morro å se, kjempe flinke dere er! 🙂 Nesten så jeg får lyst på retriver sjæl, men får vel holde meg til fuglehunden min litt til kanskje :p

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.