Innlæring av innkalling med stå

Innkalling med stå er en lydighetsøvelse som man får i klasse 2, den kommer også igjen i eliteklassen i øvelsen innkalling med stå og dekk. Dette er en øvelse jeg grudde meg til å starte med fordi jeg synes det virket som en vanskelig øvelse å få til. Det som er den store utfordringen er å få hunden til å bråstoppe på din kommando på vei mot deg, det kan også være vanskelig å få hunden til å holde høy fart gjennom hele øvelsen. De fleste hunder vil senke tempoet for å gjøre det lettere å stanse.

Denne øvelsen deler jeg opp i disse momentene:

  • sitt og bli
  • komme på kommando
  • bråstanse på stå-kommando
  • komme på kommando fra stå
  • komme i utgangsstilling

Sitt og bli, komme på kommando og å komme i utgangsstiling gikk jeg gjennom i dette innlegget om innkalling klasse 1.

Å bråstanse på stå-kommando viste seg å være det vanskeligste for oss. Jeg startet med å lære henne “værsågod” til leke eller godbit. Først mens hun sto stille, så når hun løp ved siden av meg bort fra belønningen. Da jeg var fornøyd med måten hun bråsnudde på ved “værsågod” kommandoen begynte jeg å kalle henne inn med belønning liggende bak henne. Sara springer utrolig fort så hun brukte alt for mange steg på å stanse og løpe tilbake til belønningen.

Jeg gikk på online kurs hos Klickerklok da jeg drev med innlæringen av denne øvelsen og jeg prøvde mye forskjellig for å få henne til å stanse raskere. Jeg ga opp flere ganger og tenkte at dette sikkert var det beste hun fikk til, men Thomas Stokke presset meg hele tiden for å prøve å få det til litt bedre. Løsningen ble vom & hundemat i skål bak henne. Jeg husker fortsatt hvor glad jeg ble da hun endelig greide å bråsnu på min “værsågod” kommando, jeg var veldig fornøyd da jeg endelig kunne sende inn denne filmen til kurset:

Det som er viktig er å ikke si “værsågod” dersom hunden senker farten eller stanser på eget initiativ. Jeg belønner også for fart innimellom ved å klikke og gi belønning inne hos meg. Når du er fornøyd med måten hunden bråsnur på kan du begynne å legge på stå-kommando. I starten sa jeg “stå” og “værsågod” rett etterpå, så er det bare å øke tiden gradvis hunden må stå før den får “værsågod”.

Etter hvert begynte jeg å legge belønning bak henne uten at hun så at jeg la den ut. Det kan fort bli et miljøsignal til hunden at dersom belønning legges ned bak kommer det en stå-kommando. Under hele denne treningen er det viktig å belønne for hele innkallinger med god fart også, hunden skal ikke forvente stå-kommando hver gang. Da kommer hunden mest sannsynlig til å senke farten.

Jeg slet litt med å få til de helt fine ståene etter at jeg begynte med stå-kommado så jeg fant ut at jeg ville lære henne innkalling med dekk, som er en klasse 3 – øvelse, parallelt. Tanken min var at jeg da fikk forsikret meg om at hun skjønte stå-kommandoen siden hun da måtte veksle mellom stå og dekk. Jeg lærte henne og løpe rundt gjenstand og fikk dermed trent på stå og dekk uten å måtte sette det inn i selve innkallingsøvelsen hver gang.

Dette fungerte kjempebra og ståen hennes ble veldig fin! Siste steg i øvelsen er å lære hunden å komme inn til deg fra stå i stedet for å løpe tilbake til belønningen. Jeg satte henne fra meg stående med belønning bak, så varierte jeg mellom å kalle inn og å gi værsågod-kommando. Det var fortsatt litt vanskelig for henne da jeg satte det inn i øvelsen de første gangene, hun var jo så vant til å få løpe tilbake til belønningen hver gang.

Jeg trener fortsatt mye ved å sende henne tilbake til belønningen etter ståen, jeg vil hun skal tenke belønning bakover slik at hun fortsetter å bråstanse. Dersom hun tar for mange steg før hun stanser avbryter jeg øvelsen og prøver en gang til. Nå er jeg veldig fornøyd med hvordan øvelsen har blitt så jeg er glad vi brukte så lang tid på å pirke og få det skikkelig.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.