Innlæring av fløytesignaler

I retrieverjakten er det vanlig å bruke fløytesignaler kombinert med håndsignaler, det gjør det enklere å kommunisere med hunden når det blir lange avstander. De tre fløytesignalene jeg bruker er et kort signal for “stopp”, to litt lengre for “kom hit” og mange korte korte for “søk”. Som vanlig i hundetreningen er det veldig mange forskjellige innlæringsmetoder hvor man kommer fram til samme resultat, men her har jeg skrevet litt om hvordan jeg gikk frem for å lære Sara fløytesignalene.

 

Stoppsignal

Stoppsignalet brukes for å få hunden til å stoppe opp og ta kontakt med fører. Det brukes for eksempel hvis hunden søker på feil sted og du vil få kontakt med hunden for å dirrigere den til riktig område.

Jeg har valgt at hunden min skal sette seg ned når jeg blåser stoppsignalet. Noen velger å la hunden stanse stående. Jeg valgte å bruke sitt fordi det er et litt tydeligere kriterie å forholde seg til for min hund som har et høyt aktivitetsnivå når hun er ute og søker. Jeg startet med hunden stående foran meg, klikket og ga belønning noen ganger for at hun satte seg frivillig. Så blåste jeg fløytesignalet rett før hun var på vei til å sette seg. Det varierer fra hund til hund hvor mange ganger som må til før de kobler signalet til adferden. Så er det bare å teste om hunden har skjønt det. La hunden stå rett foran deg, blås signalet og se om hunden setter seg. Masse belønning hvis hunden greier det. Hvis ikke må du gå tilbake og blåse signalet noen ganger i det du ser hunden skal til å sette seg igjen. Når hunden skjønner at et kort signal betyr å sette seg er det bare å begynne å ha med fløyten ut på tur og prøve det i forskjellige miljøer. Sørg for at du får kontakt med hunden først og blås signalet. Bare når du står nære hunden i starten, etterhvert kan du øke avstanden. I starten sørget jeg alltid for at hunden var fokusert på meg før jeg blåste signalet. Når hunden har blitt sikrere er neste steg å teste stoppsignalet mens hunden er opptatt med noe annet. Gjør det gradvis vanskeligere, men legg opp treningen slik at du får flest mulig vellykkede repetisjoner, det er det hunden lærer av. Øk også tiden hunden må sitte før du gir belønning. Det siste steget er å lære hunden at signalet gjelder når den er på vei fra deg eller til deg også. For å trene på stoppsignal når hunden er på vei mot deg er denne øvelsen veldig fin:

 

Videoen er hentet fra nettsiden Apportering til hverdag og fest som har mange fine filmer og artikler om spaniel – og retrieverjakt 🙂

Når jeg skulle ha henne til å løpe fra meg sendte jeg henne ut mot et target og blåste stoppsignalet annenhver eller hver tredje gang når jeg sendte henne ut. Husk at det er vanskeligere for hunden desto lengre unna deg den er. Start med å blåse med en gang du har sendt ut hunden, etterhvert kan du blåse rett før den er framme ved targeten. Legg mye verdi i stoppsignalet, hunden synes det er veldig gøy å søke så du må øke motivasjonen for å stanse midt i et søk når du bestemmer det. Jeg kombinerer fløytesignalet med å holde en flat hånd rett opp i luften.

 

Innkalling

Dette signalet brukes for å kalle inn hunden for å sende den ut på nytt i en annen retning eller hvis hunden er langt ute og du vil ha den til å søke i et område litt nærmere deg.

Fløytesignalet for innkalling trente jeg inn på tur. Når hun tilfeldigvis kom løpende mot meg blåste jeg to lange fløytesignal og ga belønning når hun var kommet inn. Gjenta mange ganger og test etter hvert om det fungerer selv om hunden er opptatt med noe annet. Det blir samme innlæringsmetode som et vanlig innkallingssignal. Jeg kombinerer fløytesignalet med å holde hendene ut til siden.

 

Søk

1803391-8-1390153915244

Dette signalet brukes for å få hunden til å begynne å søke med nesen når du har dirrigert den ut til riktig område.

Dette lærte jeg inn ved å kaste ut noen godbiter på plena, men en gang hun begynte å søke (bruke nesen) blåste jeg fløytesignalet for søk. Dette er også lurt å gjøre på de daglige lufteturene slik at du får generalisert signalet. Etter noen runder med dette testet jeg signalet ved å få henne til å sitte mens jeg la ut godbitene. Så blåste jeg signalet for søk, og hun begynte å søke etter godbitene. Dersom hunden ikke gjør det må du gå tilbake til å blåse signalet noen ganger rett før hunden begynner å søke. Neste steg ble å legge ut godbiter uten av hun så det og få henne til å sette seg og så blåse søksignalet. Etterhvert begynte jeg å legge ut baller og dummyer istedet for godbiter. Her gjelder også det med avstand, start nærme hunden først og gå gradvis lenger unna før du blåser signalet.

Når de tre signalene er lært inn er det bare å fortsette å trene slik at hunden blir tryggere på å skille signalene fra hverandre. Jeg har som oftest med fløyte, dummy og godbiter på tur så slipper jeg å sette av tid til å trene på jakt. Når Sara var blitt god på å skille signalene fra hverandre begynte jeg å sette dem sammen til øvelser. Gjem noen godbiter eller en dummy og sett fra deg hunden stående i nærheten av området, gå et lite stykke unna og blås stoppsignalet. Når hunden har satt seg kan du blåse søksignalet. Eller gå fra hunden stående, blås stoppsignalet. Når hunden har satt seg blåser du innkallingsignalet og belønner når hunden kommer inn.

Her er nettsiden der jeg bestilte fløyte og dummyer: Afterdog

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.