Inne-aktivisering i vintermørket

Nå når det er mørkt og mye dårlig vær er det ikke alltid så fristende å trene hundene ute.

Da må vi finne på ting inne som stimulerer dem litt mentalt. Jeg bruker mye kong der jeg fryser maten inni. Da bruker de 20 minutter på å få ut alt.

Godbitsøk i skogkanten rett ved huset er også lettvint hjernetrim. Det kombinerer jeg også med å trene på “sitt”. Det er en øvelse jeg skal få stabil med begge hundene i løpet av vinteren. Spesielt Sara trenger mye trening på det. Hun spretter raskt opp igjen når det skjer andre ting rundt henne. Så hver dag må de sitte en stund, mens jeg driver med andre ting. Noen ganger gjør jeg ting bevisst for å utfordre dem, noen ganger gjør jeg bare noe uten å bry meg så mye om dem. Jeg belønner dem selvfølgelig innimellom. Jeg vil bygge verdi for sitten.

IMG_9713 (800x533)

Det å ha en stabil sitt selv om det skjer ting rundt, eller at det ikke skjer noe som helst, er viktig når man trener jakt. Det er også veldig nyttig med to aktive hunder i hverdagen. Det er veldig praktisk å kunne be dem sitte dersom det kommer noen og kunne stole på at de faktisk sitter der til de får annen beskjed.

IMG_8363

Jeg har også begynt å lære dem å kun komme på sitt eget navn, når vi trener sitt. Sol var overraskende flink til å ikke komme når jeg ropte på Sara. Sara måtte ha noen repetisjoner før hun skjønte det, men nå har hun forstått konseptet.

Det å sitte mens jeg kaster godbiter rundt på bakken er vanskeligst for Sol og veldig nyttig trening for henne. Hun har et veldig høyt konkurranse-instinkt og vil helst starte før Sara med søket.

Det er også mange lydighetsøvelser som kan læres eller perfeksjoneres inne. Sol skal få begynne å trene fremandsending til ruta nå, så jeg ville lære henne å tråkke på musematte. De fleste hunder blir interessert i musematten når den ligger på gulvet, det viktige er å følge med at du belønner hunden for å tråkke på matten. Sol prøver mye annet, hun frysmarkerer med snuten, biter på den, legger seg på den. Men det er bra at hun prøver forskjellige ting, det er slike hunder det er gøyest å trene. Og det er bra hjernetrim for henne.

IMG_9121 (800x533)

Sara fikk også trene litt pote-target. Hun kan det fra før, men det er lenge siden hun har gjort det så det er greit å repetere. Også synes hun jo det er gøy. Sol får også bra trening i å ligge på sengen selv om jeg leker og trener med Sara.

Sara trener en del på skiftene i avstandskommanderingen inne og nå kan hun snart alle til klasse 3. Vi må perfeksjonere en god stund til på kort avstand før jeg står lengre unna henne. Heldigvis har vi en lang vinter foran oss.

Sara trener også på bilburet hver dag. Jeg trodde det skulle være et stort steg å gå over til å trene med lukket bildør, men det gikk veldig fint. Så nå sitter jeg i baksetet inne i bilen og klikker for at hun legger seg ned og slapper av med haka i bakken. Vi har til og med prøvd med motoren i gang. Da fikk jeg frem litt stress og pesing, men det var så lite og det gikk raskt over. Hun ser så avslappet ut i buret nå og det ser ikke trangt ut for henne lenger. Det blir spennende å se hvordan denne treningen går fremover.

IMG_0299 (800x587)

You may also like...

2 Responses

  1. Jasmine sier:

    Älskar att se Saras lycka när ni tränar. Och du har ett FANTASTISKT fint hem!

    • Lill-Iren sier:

      Tusen takk, så snilt av deg å skrive så fin kommentar 🙂 Det viktigste for meg i hundetreningen er at hundene viser at de er glade, så det betyr mye at du sier det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.