Hvordan jeg aktiviserer min aktive hund

Sol er en hund med mye energi og hadde nok ikke trivdes i en “vanlig” familie med mye alenetid og noen turer i nabolaget.

Jeg har som en generell hovedregel at måltidene må hun jobbe for, de serveres ikke i matskål. Så frokosten spres utover marka mens hun sitter og venter, så får hun et søkssignal. Det å søke etter mat er en fin aktivitet å starte dagen med før hunden er helt varm i kroppen. Der er ingen brå og kjappe bevegelser, bare mye god hjernetrim. Og de fleste hunder elsker å bruke nesen for å lete opp mat.

Simba har også skjønt at det er lurt å være med når det er godbitsøk rundt huset.

Noe av frokosten putter jeg i et par konger som jeg legger i fryseren.
Frossen mat bruker hundene lang tid på å få ut, og det er en fin måte å la dem jobbe for maten.

Da har Sol allerede startet dagen med mye mental aktivisering, uten at det har krevd noe særlig fra meg. Kongen legger jeg i fryseren kvelden før, og det å spre frokosten utover markene tar meg ikke mer enn 1 minutt. Sol er fortsatt helt rå på å komme inn av seg selv når hun er ferdig, så jeg trenger ikke være ute med henne lenger heller. Så da kan jeg gjøre mine ting med god samvittighet mens hun sover noen timer.

En treningsøkt er vel det Sol blir aller mest sliten av. Det å trene noe med hunden sin, tror jeg gjør veldig mye med relasjonen mellom hund og eier. Du får en helt spesiell kontakt med hunden, og hunden får selvtillit når den føler den mestrer noe.

Med bare marker kom lysten til å trene jakt tilbake hos meg, så tidligere i dag hadde vi en treningsøkt med dummyene. Det var lenge siden sist og vi startet med litt for vanskelige dirigeringer. Da ser man det på hele kroppsspråket hennes. Farten er ikke så høy som den vanligvis er og hun blir litt “stressete”. Så jeg senket vanskelighetsgraden litt slik at hun lyktes på nesten alle, og da endret hele hunden seg viste tydelig at dette syntes hun var kjempegøy.

Sol kan bli litt slitsom og ulydig når hun går lange perioder uten å trene noe som helst. Og jeg tror ikke det bare har med at hun får mindre aktivisering. For vi gjøre mange andre ting, som lange fjell- og skiturer, men jeg tror hun trenger å få vite at hun er flink til noe. Det gir henne selvtillit og hun blir gladere. Så selv om man ikke har planer om å konkurrere, tror jeg alle hunder setter pris på trening sammen med eieren sin i en eller annen form.

dirigering mot hvite punkt

Tur med hunden må man nesten uansett. Da kan man gjør den turen litt mer spennende og utfordrende for hunden, så den får litt ekstra hjernetrim. Nå fokuserer vi på passivitet og siden vi allikevel måtte til Volda i går, gikk vi på de nye turstiene som er lagd der. Masse nye og spennende lukter for Sol.

4-5 ganger i løpet av turen stanset jeg opp og satte meg på en stein med henne i kort kobbel ved siden av meg. Sol vil selvfølgelig gjerne gå videre på den spennende veien, men jeg sitter bare der uten å gi henne noe oppmerksomhet. Det magiske stikkordet for at vi skal gå videre er at hun setter seg ned ved siden av meg og slapper av. Men det vet jo ikke hun, så hun må tenke litt og prøve litt forskjellige ting for å finne ut hvordan hun skal oppnå det hun vil. Nemlig å fortsette turen.

Sol var veldig flink og satte seg ganske raskt nesten alle pausene. Jeg skal ha det å sette seg som kriterium en god stund til, før jeg øker det til å skulle legge seg.

Samme hva man trenger å trene på, synes jeg det fungerer veldig bra å legge inn små treningspauser på tur når man allerede er ute.

Balansetrening er både med på å holde hunden frisk og det gjør at hunden blir sliten mentalt og fysisk.

Vi bruker balanseballen fra Fitpaws og Sol elsker det. Hun kan ikke komme seg raskt nok opp på den når jeg henter den frem, og hun blir god og sliten etter 10-15 minutter.

Triksetrening har vi også begynt litt med i vinter. Triks er veldig gøy å trene inn, og dersom man bruker litt shaping i læringsprosessen kan hunden bli veldig sliten av det. Jeg liker triks fordi det er ikke så nøye hvordan hunden utfører bevegelsene, av og til blir triksene til etterhvert som vi trener. Det er ingen regler på hvordan det skal se ut. Det viktigste er at hunden greier å koble de forskjellige kommandoene til de forskjellige triksene.

Triks vi har trent inn er:

 • sitte bamse
 • gå opp i stående fra bamse
 • rygge
 • slalom mellom beina mine
 • gå i åttetall mellom beina mine når jeg står stille
 • rulle rundt
 • sette snuten i håndflaten min
 • snurre rundt

Det er bare fantasien som setter grensene og triks kan trenes overalt uten noe spesielt utstyr.

Det er ofte ikke så mye ekstra aktivitet som skal til i løpet av en dag, før hunden blir litt ekstra sliten. Det gjelder å finne balansen mellom fysisk aktivitet og mental aktivisering, hunden trenger begge deler for å ha det bra.

You may also like...

2 Responses

 1. Anonym sier:

  Så fine bilder! Hvilket kamera og linse bruker du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.