Hverdagen

Selv om Sara ikke fikk lyktes helt på jakttreningen i helgen, så har hun virkelig gjort store fremskritt i hverdagen.

Jeg kom tilfeldigvis over denne boken for noen uker siden. “100% positiv problemløsning” av Arne Aarestad og Siri Linnerud.

13404-3-problem

De siste tre ukene har jeg brukt treningsmetodene i denne boken når det kommer besøk hit og når vi skal passere ting som er vanskelig, for eksempel hunder.

Problemet med Sara er at hun blir stresset når det kommer folk hit, hun blir det av mennesker, stor forventning til å få hilse osv. Derfor blir det ofte bjeffing og løping mot døren. Det er noe som har utviklet seg etter at vi flyttet til nytt hus, og nå vil jeg ha det bort. Med to hunder smitter det fort og når en bjeffer blir gjerne den andre med.

I denne boken anbefales det å belønne hunden for å sitte og holde kontakt, gjerne før hunden har steget i stress. Vi har mange vinduer i huset vårt så jeg får som oftest med meg at noen kommer før hundene, så jeg starter å belønne rett før det ringer på. Videre skal man fortsette å belønne hunden for å sitte i ro, det skal belønnes så hyppig som hunden trenger det på det stadiet den er på og det er viktig å fortsette å belønne helt til hunden har fullt fokus på deg og ikke bryr seg om forstyrrelsen lenger. Dersom man avslutter for tidlig med å belønne, har du belønnet feil adferd, nemlig at hunden stresser seg opp.

Dette gjelder også ved passering av hunder og lignende. Start med belønning rett før hunden stresser seg opp og belønn helt til hunden ikke bryr seg om den andre hunden i det hele tatt. Det er også viktig å ikke bruke for gode godbiter, dersom hunden blir alt for fokusert på godbitene, får du ikke den samme effekten av treningen.

IMG_3807 (640x427)

IMG_3808 (640x427)

Jeg har krukker med orijen tørrfor plassert rundt omkring i huset slik at jeg alltid har godbiter tilgjengelig når det kommer noen. Det er viktig at det blir trent på dette hver eneste gang.

På disse tre ukene har jeg allerede merket stor fremgang på Sara. Selv om hun fortsatt stresser seg opp med det samme noen kommer, finner hun raskt roen igjen og sitter ved meg. Selv om jeg ikke bruker kobbel på henne, løper hun ikke bort til døren lenger men holder seg hos meg. Sol blir også trent så samme måte. Men hun løper til døren for å hilse i full fart før hun kommer tilbake for å flere godbiter. Med litt mer trening velger hun nok å holde seg hos meg.

Jeg trener også på samme måte når vi møter mennesker ute. Det har også vært et problem med Sara. Det å passere mennesker går helt fint selv om hun er løs, men når vi skal stoppe og prate med noen har hun ikke greid å sitte stille. Her har det også vært stort fremgang.

I går fikk vi virkelig testet hvor langt hun hadde kommet. Vi var utenfor huset med guttene, Sol var i bånd, det er hun stort sett rundt huset nå for å ikke få noen uvane med at hun løper bort til alle. Så kom supertante Inger Anne, som er Saras yndlingsperson! Hun har alltid masse god mat til henne og de leker masse dralek. Så jeg har aldri greid å få Sara til å sitte stille ved meg når hun har kommet. Denne gangen hadde jeg ikke kobbel med til henne heller.

IMG_0418 (427x640)

Men Sara hun satt ved siden av meg! Hun hadde tydelig lyst til å reise seg for å hilse, men hun var ikke på langt nær så stresset som hun pleier å være. Hun reiste seg en gang, men jeg fikk kommandert henne ned i sitt igjen. Etter å ha vært så flink i 5 minutter, fikk hun lov til å hilse som belønning. Flinke Sara.

Denne måten å trene på kommer jeg til å holde på med lenge. Det tar tid å endre innarbeidet adferd. Det man oppnår er at hunden slutter å assosiere det som stresser den opp med stress og du får en roligere adferd. Du får også en hund som søker til eieren istedet for å løpe mot forstyrrelsen. Det har vært et av de store problemene med Sara, hun har alltid vært så opptatt av alt som skjer rundt og det har ikke vært naturlig for henne å søke til meg.

I dag fikk Sol være med oss på en litt lengre tur. Hun har blitt så stor nå at hun kan få være med litt mer og det sparer meg for mye tid når jeg får trimmet begge hundene samtidig. I dag fikk jeg for første gang prøvd å passere hest meg begge hundene med meg. Igjen må jeg få skryte av Sara som taklet dette så bra, for 2 år siden hadde jeg ikke greid å passere en hest på en kontrollert måte med bare henne og nå gikk det så fint med både henne og Sol.

20150422_121445 (640x384)

20150422_121455 (640x384)

Vi har så fine turområder rett ved huset vårt. Fin skogsvei der jeg har god oversikt om det kommer noen.

20150422_123302 (640x384)

20150422_123701 (640x384)

Båndtrening er også noe jeg har jobbet mye med Sara med i det siste og hun har blitt så flink. Hun har en fin ro over seg når vi går nå og det er ikke slik som før, der hun må konsentrere seg for å greie å gå sakte nok til at båndet skal holde seg slakt.

Sol er oftere og oftere ute av buret når hun er inne nå. Før gikk det nesten ikke an å gjøre noe dersom hun var med, men den lille hunden begynner å bli stor.

Litt hjelper hun til med enda, spesielt klesvask er gøy.

IMG_3819 (640x427)

IMG_3822 (640x427)

IMG_3823 (640x427)

Sol ser utover kongeriket sitt:

IMG_3824 (640x427)

Ute er jobben med å lage platting i gang, det gleder jeg meg veldig til. Det gjør det mye enklere å være ute rundt huset med oss.

Flåttsesongen har startet og jeg har funnet flått på begge hundene. I fjor prøvde jeg flytende aloe vera med Sara, jeg fant ikke en eneste flått på henne den første halvdelen av sommeren. Men så flyttet vi hit og siden vi ikke hadde eget kjøkken da, gled det litt ut og hun fikk det ikke hver dag også fikk hun flått på seg. Jeg hadde en dose med flåttdråper liggende fra året før så da ga jeg henne det resten av sommeren.

IMG_3818 (640x427)

Men i år har jeg tenkt å teste aloe vera igjen. Begge hundene får flytende aloe vera gel i maten, den tar jeg også selv hver dag. I tillegg sprayer jeg pelsen hver morgen med en blanding av veterinary formula og aloe heat lotion. Veterinary formula sprayen gir også næring til tørr hud, pels og poter.

Så nå er jeg spent på om jeg finner mer flått på dem. Dersom dette ikke fungerer har jeg tenkt å prøve rav-halsbåndet i tillegg som Signe har skrevet om i dette blogginnlegget.

Ellers har vi brukt en del tid på huset den siste uken, har fått inn litt mer møbler og har såvidt begynt å henge opp litt på veggene. Det har vært deilig å ha fri fra interiør og husbygging nå noen måneder, men nå kjenner jeg det er på tide å få det litt mer hjemmekoselig med oss.

IMG_3802 (640x427)

IMG_3804 (640x411)

ny skjenk fra ikea

IMG_3806 (640x427)

denne kjøpte jeg lenge før huset var ferdig og endelig kom den opp på veggen

IMG_3809 (640x427)

IMG_3817 (640x427)

IMG_3812 (640x427)

endelig har jeg fått opp skrivebord og scrappeutstyr, så nå kan jeg kose meg med albumene igjen

IMG_3813 (640x427)

ingenting å si på utsikten fra skrivebordet

IMG_3814 (640x427)

IMG_3815 (640x427)

jeg er så glad vi valgte å ha soverommet vårt på fremsiden slik at vi får denne fine utsikten

You may also like...

2 Responses

 1. Så koselig dere har fått det i det nye huset 🙂 Og den utsikten! Kjempeinteressant å lese om hvordan du trener hundene når det kommer besøk. Ziva blir også veldig gira når det kommer folk, og jeg har ikke helt funnet en metode som fungerer. Skal prøve fremgangsmåten du skriver om.

  Gleder meg til å høre hva du syns om aloe vera sprayen til flåttbekjempelse. Aloe vera kan også brukes til fjerning av flått. Da har jeg brukt det som heter Aloe Vera Gelly. Har skrevet om det her: https://snofte.wordpress.com/oversikt/flatt-og-insekter/

  • Lill-Iren sier:

   Tusen takk, ja det tar litt tid å sette sitt eget preg på det 🙂

   Ja, denne metoden virker på alt mulig i følge Aarrestad, men det viktige er å belønne lenge nok. Det har ikke jeg vært nøye nok med tidligere. Og dersom du ikke rekker å starte å belønne før hun allerede har stresset seg opp så gjør det ingenting. Han skriver at siden stresset eller bjeffingen er et symptom av et annet problem så belønner vi ikke symptomet selv om vi belønner at hunden stresser. Så lenge man belønner helt til hunden er rolig og litt til 🙂

   Jeg er også spent på aloe veraen 🙂 Jeg så du hadde en del innlegg da jeg søkte på flått, skal lese gjennom dem 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.