Hunden som ressurs

Jeg blir så fasinert og imponert når jeg ser filmer som viser hunden som en ressurs for oss mennesker. I Norge synes jeg det er altfor mye fokus på at dersom hunden skal fungere i samfunnet, skal den helst ikke høres eller synes. Hunder forbudt – skilt henger på de fleste dører på offentlige steder.

Victoria Stilwell er en kul dame. Hun sprer kunnskap om trening av problemhunder med positive metoder gjennom sitt program SOS Hundehjelpen (It’s me or the dog).

I denne filmen besøker hun et senter i USA som trener opp hunder til å hjelpe mennesker som trenger det:

 

  • barn som får anfall – et lite barn som får anfall til alle døgnets tider blir avhengig av å ha foreldre eller andre voksne rundt seg hele tiden. Den lille jenta i filmen får ikke gå på do alene engang, fordi hun plutselig kan få et anfall og miste bevisstheten. Livet hennes endres når hun får en egen hund som kan si fra, enten til henne eller til en voksen, at nå er det et anfall på vei. Hunden kunne vite at anfallet var på vei 15 minutter før det kom!
  • barn med diabetes – det kan være vanskelig både for barn og voksne og kjenne på kroppen om blodsukkeret er på vei ned eller opp. Spesielt for barn er dette vanskelig. I filmen får en ung jente med diabetes en egen hund, som forteller henne om blodsukkeret er for høyt eller lavt. Hunder merker det lenge før vi merker det selv! Tenk for en frihetsfølelse det er for et menneske som sliter med et ustabilt blodsukker. Dersom denne personen er alene og blodsukkeret synker, kan han eller hun havne i koma og dø.
  • krigsveteraner – mennesker som har vært i krig sliter ofte med store psykiske traumer og har store problemer med å tilpasse seg et normalt liv etterpå. Selvmordsstallene er høye. Det har blitt mer og mer vanlig med egne som hunder som hjelper dem med å takle angst og posttraumatisk stress. For krigsveteranene er ofte disse hundene livreddere.
  • barn med spesielle behov – i videoen møter vi en ung gutt som sitter i rullestol og trenger mye hjelp. Det var veldig sterkt å se moren som brøt sammen i tårer da hun fortalte at sønnen ikke likte å være ute blant mennesker lenger, fordi han følte alle stirret på ham og rullestolen. Denne gutten fikk seg en egen hund som er trent opp til å hjelpe ham med praktiske ting som å plukke opp det han mister ned, åpne dører osv. Det kanskje aller viktigste hunden gjør for denne gutten er å åpne en ny sosial verden der mennesker kommer bort for å klappe og snakke om hunden. En gutt i rullestol er mye mer skremmende for de fleste, enn en gutt i rullestol med hund. Hunden får litt av fokuset bort fra sykdommen og rullestolen og gjør at det er lettere for mennesker å ta kontakt. Hunden har også en annen verdifull egenskap. Barn med spesielle behov blir vant til at alle mennesker ser på dem som “litt annerledes”, men hunden ser forbi slike ting. I hundens øyne er du alltid helt perfekt!

 

Dette er det hundene hjelper til med i denne filmen. I tillegg blir hunder brukt på sykehus og eldresenter, som førerhunder for blinde og svaksynte, de beroliger og hjelper barn med autisme, de kan lukte kreftceller i menneskekroppen, de hjelper mennesker med psykiske problemer (depresjon, angst), de hjelper barn med lese- og skrivevansker, de sporer opp miner og bomber osv osv…

Her besøker Victoria Stilwell Canine Assistents-senteret som trener opp hjelpe- og servicehunder:

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.