Hund som knaller

En hund som knaller er en hund som tyvstarter i jaktsammenheng.

Og det fungerer ikke. For at hund og fører skal fungere som en ekvipasje i jakt, må fører bestemme hvilke dummyer/fugler hunden skal hente. Selv om det faller markeringer på alle kanter skal hunden sitte til den får beskjed om å hente.

Knalling er et tema jeg kommer til å lære mye om fremover. Når en hund har et problem, blir som oftest eieren veldig god på å løse akkurat det problemet. Det var det jeg tenkte på, da jeg slet som verst med å få Sara til å fungere rundt andre hunder. “Dette kommer jeg til å lære veldig mye av som hundetrener.” Og det har jeg gjort. Jeg har lest alt jeg har kommet over om det emnet, og har fått praktisert det i massevis.

IMG_8518 (640x427)

Nå er det altså Sol som knaller når vi trener jakt. Sol er en hund med veldig mye motor, hun er rå på å markere og hun er full av selvtillit på dette området. Hun er overbevist om at alle dummyer som faller er hennes oppgave å hente. Og hun vil helst hente dem som raskt som overhodet mulig.

Vi har hatt tre kursdager på “kvalifiseringsprøve-kurset” og Sol har bare blitt mer og mer gira på de dummyene. Hun har sittet på linje og sett på andre hunder som jobber og det gjør at det nesten koker inne i hodet på henne. Hun viser ingen tegn på stress, men alt hun har lært om konsentrasjon og samarbeid er fullstendig nedprioritert.

IMG_8525 (427x640)

Så nå må vi ta skikkelig tak i det, slik at denne uvanen ikke får etablere seg enda mer. Hun er enda ung, så dette skal vi ordne. Vi er så heldige at vi har mange rundt oss med mye erfaring som virkelig vil at Sol skal få til dette. Målet er å bestå kvalifiseringsprøven om 2 uker og det har jeg tenkt å få til.

Nå har jeg fått mange tips og råd fra forskjellige kanter og jeg har brukt noen dager på å sortere litt tanker og finne ut hvilke treningsmetoder jeg vil bruke og hva som er logisk i mitt hode for formidle det jeg vil til lille Sol. Da jeg begynte å trene Sara da hun var rundt året fikk jeg høre fra flere at klikkertrening og kun belønningsbaserte treningsmetoder ikke kom til å fungere på en så energisk hund som henne. Og det var ikke så veldig motiverende å høre, når hunden din løper villmann rundt på treningsområdet og velger alt annet i stedet for å trene med deg. Når folk er så påståelige mot nybegynnere så får jeg litt ekstra lyst til å motbevise det.

Slik så dagens lydighetsøkt ut med Sara på vanskelig og ujevnt underlag, 100% klikkertrent. Jeg vil si at vi har lykkes ganske bra. Jeg har ihvertfall fått en hund som velger trening sammen med meg foran alt annet, uten at jeg trenger å være streng med henne. Hun velger det helt selv.

                         

Det med klikkertrening innen jakt er fortsatt veldig uvanlig. Jakthunder har veldig sterke instinkter og mange mener derfor at hunden må styres veldig bestemt for at du skal ha kontroll. Jakt-trening er fortsatt ganske nytt for meg og jeg lærer noe nytt hele tiden, så det er ikke så enkelt å vite hvilken treningsmetode jeg skal bruke.

Jeg går jo kurs med Thomas Stokke (Klickerklok) og han var vel en av de første som begynte med klikkertrening av jakthund. Han har klikkertrent både vorstehere, settere og cockere med stor suksess. Og jeg har jo lyst til å få bort knallingen til Sol ved hjelp av klikkertrening også. Sara har jeg også brukt klikkertrening på når jeg har lært henne jakt-øvelsene. Jeg husker jeg hadde problemer med at Sara også tyvstartet på dummyer som ble kastet på vannet, det fikk jeg bort med å servere noen jackpot-belønninger bak henne for at hun ble sittende.

DSC_0203

klickerklok.se

 Når jeg snakker om klikkertrening, så mener jeg ikke at jeg nødvendigvis bruker klikkeren når vi trener jakt. Det er det veldig sjelden jeg gjør. Klikkertrening er en måte å trene hund på, der du lar hunden ta de fleste avgjørelsene selv og du hjelper hunden til å ta gode valg ved å ta bort muligheten til å ta dårlige valg og belønne de gode. Så man trenger ikke bruke klikker for å klikkertrene.

Jeg har spurt Thomas Stokke om råd og har fått litt treningstips til hvordan vi skal få bort knallingen. Så nå er jeg veldig motivert til å ta tak i treningen.

Hovedmålet med denne treningen er å snu forventningen hun har når hun ser en markering. Nå forventer Sol at hun skal få hente når hun ser en dummy som faller. Det jeg vil få frem ved hjelp av treningen er at hun blir mer spørrende når en dummy faller, og at apporter som faller blir litt mer nøytrale for henne. Thomas forklarte at hun bør tenke slik: “Ok, der falt det en dummy. Lurer på om den er til meg eller til noen andre?”

Vi skal jobbe med å habituere henne til dummy som kastes. Altså hun skal se mange dummyer som kastes, men skal belønnes for å bli. For å forsterke dette ytterligere dytter jeg henne i retning dummyen mens hun sitter og hun skal sitte som en påle med frambeina godt plantet i bakken.

Siden Sol er veldig motivert på å hente den dummyen er det ikke alltid at godbitbelønning kan konkurrere med det å få hente. Så vi har en dummy liggende bak oss som jeg kan sende henne på som belønning når hun sitter i ro. Vi varierer om hun sendes på dummyen bak etter å ha sett en markering eller flere.

Hun bør få ta valget selv, slik at jeg venter litt etter et kast før jeg belønner. Hun skal ta et tydelig valg på å bli sittende.

IMG_4176 (427x640)

Jeg og Sol har gått en tur i dag og har trent denne øvelsen på flere forskjellige steder. Og jeg har ihvertfall fått bort knallingen når det bare er oss to, for hun satt så fjellstøtt på markeringene at jeg så ikke antydning til å tyvstarte. Jeg dyttet på henne, men hun spente i fra med frembeina og sa tydelig at : “Nei, nå skal jeg sitte her til jeg får annen beskjed.”

Jeg hadde på henne to bånd som en forsikring i tilfelle hun skulle knalle når jeg tok av henne retrieverkobbelet, men det båndet fikk vi ikke bruk for (heldigvis). Og for en fart når hun ble sendt mot dummyen som lå bak oss, full fart ut og rett inn igjen til meg. Hun er bare så flink når hun først er konsentrert om det vi holder på med.

Så i dag fikk hun ikke hente en eneste markering. Hun fikk bare mange gode pølsebiter for å bli sittende, og fikk hente dummyene som lå bak oss. Nå er neste steg og teste dette på trening sammen med flere i morgen.

Her er et intervju med Thomas Stokke der han snakker litt om hvordan han tenker i trening av jakthund.

You may also like...

3 Responses

 1. Birgitta Martinsson sier:

  Väldigt bra läsning för mig med en sexmånaders valp, att sitta kvar är ju så viktigt!! En annan sak jag funderar på är hur du gör skillnad på jaktfoten och “lydnadsfriaföljet” ? I jakten vill jag ju att hunden ska vara vid min vänstra sida, men ändå uppmärksam på vad som händer, och vid det fria följet vill jag ju ha ett fokus på mig? Har du olika kommando? Tränar du på olika sätt?

  • Lill-Iren sier:

   Ja, veldig viktig. Spesielt med hunder som er veldig giret på å jobbe, dersom du får det til er det beste at du aldri lar ham løpe etter dummyer du ikke har sendt ham på. Jeg har vært litt sløv med Sol og nå får jeg igjen for det 😉
   I forhold til foten så har jeg forskjellig kommando, men et viktigste er kroppsspråket. I lydigheten står jeg veldig rett opp og ned og jeg har full kontakt med hunden hele tiden. I jakten passer jeg på å stå litt avslappet, ha gjerne hendene i lommene når dere står å venter og hunden bare skal sitte ved din side avslappet. Når jeg går jaktfot går jeg også mye mer avslappet og i et roligere (saktere) tempo enn i lydigheten. Jaktfoten blir det samme som hverdagsfot. Veldig fin å bruke på tur når du vil ha kontroll på hunden, men den skal kunne slappe av samtidig som dere går 🙂

 2. Birgitta Martinsson sier:

  Tack för bra tips om jaktfoten, ska verkligen lägga fokus på detta med avslappningen där, och även köra dina övningar med sittande, utan att få ta några dummisar… bra tänkt med en dummy bakom, ska testa detta! Just nu har vi också mkt fokus på att hålla fast, hon vill väldigt gärna tugga och kasta lite med dummyn när hon kommer in och är runt mig… Träna, träna, träna!! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.