Her skjer det noe hele tiden

I dag har jeg virkelig fått testet hundenes oppdragelse.

Vi har hatt tre snekkere her som har gått over huset og gjort ferdig litt småtteri som sto igjen. Folk rundt i hele huset, hamring og saging både ute og inne.

Jeg tok med hundene en tur ned til sjøen så de fikk springe av seg litt først. Sol har blitt så mye tøffere ute, hun løper mer sammen med Sara nå og henger ikke rundt beina mine hele tiden. Så nå har jeg kommet i gang med litt innkallingstrening. Det har vært så vanskelig å få til ute siden hun stort sett har hengt rundt meg.

Måten jeg trener innkalling på, er at jeg bruker innkallingsordet når jeg vet helt sikkert at hun kommer til meg. I starten roper jeg når hun allerede er på vei mot meg, etterhvert kan jeg prøve å rope når hun står helt stille uten å være veldig opptatt av noe spesielt. Når jeg ser at hunden begynner å skjønne betydningen av ordet, kan jeg teste når hunden står og lukter på noe og ikke er fokusert på meg.

Når det kommer til innkalling belønner jeg hver gang. Om det er med lek eller godbit. Det er så viktig at det sitter hver gang. Når jeg roper på Sara bråsnur hun og løper i full galopp til meg. Hun har stor forventning til innkallingssignalet fordi jeg alltid har belønnet bra. Og siden jeg lærte det inn ved å kun rope det når jeg visste hun kom, er hun på en måte hjernevasket til at når hun hører det er det bare å løpe inn med en gang. Så lenge du ikke lar hunden oppleve at det går an å ignorere innkallingssignalet, så er det heller ikke et alternativ for hunden. Hunden skal ikke tenke seg om når du roper, det skal være så innarbeidet at det går på automatikk.

IMG_7550 (640x427)

IMG_7551 (640x427)

IMG_7552 (640x427)

IMG_7554 (640x427)

Dersom hunden skal løpe løs er jeg helt avhengig av at hun kommer når jeg roper. Jeg er veldig stolt av at Sara har fått en så stabil innkalling. Hun var 9 mnd da hun kom til meg og hun hadde ikke en stabil innkalling så der måtte jeg starte helt på scratch. Det er mye enklere med en valp for valpen vil søke naturlig til deg, men Sara som vilter unghund hadde ingen interesse av å holde seg rundt meg. Hun ville løpe langt av gårde og helst hilse på alle hun kunne få øye på. Jeg var den minst interessante personen for henne akkurat da.

Jeg husker jeg tenkte at denne hunden kom jeg ikke til å tørre å slippe løs på mange år. Men jeg var veldig nøye med å gjøre det riktig helt fra start. Siden hun aldri søkte seg til meg naturlig så begynte jeg med å klikke når hun kikket på meg. Når hun hørte klikket visste hun at det var belønning å hente så hun løp inn til meg. Da ropte jeg samtidig som hun var på vei mot meg.

Etter en stund begynte hun å se bevisst på meg på tur for å få klikket, da holdt jeg tilbake klikket og ventet litt. Da løp hun mot meg, jeg ropte signalet og klikket i det hun var i fart mot meg. Etterhvert kunne jeg teste å rope signalet når hun sto stille og kikket på meg osv.

IMG_8680 (640x427)

Jeg brukte alltid langline på henne. Dersom vi møtte mennesker eller hunder stanset jeg henne bare med lina uten å rope. Det er veldig viktig å ikke bli fristet til å rope på hunden når den er på vei mot noe spennende og du vet at du ikke har en sikker nok innkalling til at hunden vil snu å komme til deg. Da er det bedre å la være å rope. Rop kun når du vet at hunden kommer!

Ja, ja det var mine tanker om innkalling. Begge hundene oppførte seg veldig bra med så mange fremmede mennesker og lyder i huset. Sara fikk ligge under trappa. Hun ligger bak en barnegind, men den er ikke skrudd fast til veggen så hun kommer seg ut dersom hun absolutt vil. Og det ville hun visst i dag for plutselig var hun ute og fikk hilst på alle snekkerne. Hun hilste fint uten noe stress så da er det greit, resten av tiden lå hun fint under trappa. Ingen bjeffing og lyd, jeg belønner innimellom siden jeg vet at dette kan være vanskelig for henne.

Sol fikk gå rundt som hun ville, jeg visste hun var trøtt så jeg håpet hun ville legge seg ned selv. Det er så deilig at hun er så lite opptatt av andre mennesker. Hun er veldig glad og hilser på alle som vil hilse på henne, men hun MÅ ikke hilse. Så hun var ikke borti en eneste snekker. Hun holdt seg stort sett rundt meg siden hun visste jeg hadde godbiter. Jeg belønner hver gang hun ser på noen uten å hilse og spesielt dersom hun tar kontakt med meg i stedet. Dette er adferd jeg vil forsterke, dersom du ser fremmede ta kontakt med meg.

Jeg belønnet også hver gang det kom høye lyder og hun forholdt seg rolig. Etter en stund la hun seg ned og sovnet.

IMG_0182 (640x427)

IMG_0186 (640x427)

Jeg skulle virkelig hatt kameraet tilgjengelig tidligere i dag da Sol sov i bilburet sitt. Det begynner å bli litt lite det lille reiseburet, men hun sover så godt i det. Jeg sliter faktisk litt med å få henne ut fra buret. I dag sov hun så tungt og da jeg åpnet døren lå hun på ryggen i buret og hodet ramlet ut, men hun sov bare videre med ørene rett ut på bilsetet og nesen og magen i været. Jeg fikk da vekt henne til slutt, men hun hadde ingen planer om å komme ut av buret. Hun ble liggende på ryggen å bare kikke på meg og hadde tydeligvis mest lyst til jeg skulle gå så hun fikk sove videre. Neste gang skal jeg passe på å ha kameraet klart, for det var bare en herlig sovestilling.

IMG_0107 (640x427)

Deilig med hunder som kan slappe av på kjøkkengulvet mens jeg laget mat. Dersom Sol er travel og bare biter på ting, hjelper det veldig å gi henne et par godbiter. Da kommer hun i treningsmodus med en gang og hun begynner å konsentrere seg om hva hun skal gjøre for å få flere godbiter.

Dersom jeg holder på med andre ting eller bare sitter stille, vet hun at det hun får belønning for er å legge seg ned. Så da gjør hun det.

IMG_0108 (640x427)

IMG_0119 (640x427)

Og etter å ha ligget en stund og fått godbiter sovner hun som oftest etter en liten stund. Flatter som maser er så travle så jeg vil ha mest mulig ro og avslapning i huset.

Her litt bilder fra turen vår til Ørsta i går. Oppdretter Ann-Olaug har tatt de fine bildene:

10928927_10152770057808737_7313142747362467113_o

Bjørk, mormor Arwen og Sol.

sol 27012015 (600x477)

Sol

Hun er også veldig flink til å skrive dagbok for valpen sin, Bjørk og der er det mange gode tips angående valp og oppdragelse. Jeg synes det er veldig luksus å få så mange råd og erfaringer fra noen som er så erfaren med denne rasen. Her er hjemmesiden til kennel Flatcoat-Arwen med Bjørk sin dagbok.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.