Godkjent ettersøkshund

For å bli godkjent ettersøkshund må hunden ha minimum en 2.premiering på blodsporprøve og minimum 7 poeng på fersksporprøve.

Sol har tre 1.premier på blodsporprøver så det har hun bevist at hun har kontroll på. Det vi manglet var fersksporprøven. På en fersksporprøve skal hunden tas med til et område der det er observert dyr, sporene skal være minst en time gamle.

Hunden skal vise evne og vilje til å finne og følge sporet sammenhengende i minst 30 minutter. Man får poeng på en skala fra 0-10 poeng, der 7 poeng er godkjent arbeid, 8 poeng er meget godt arbeid og 9-10 poeng er særdeles godt arbeid.

Vi møtte opp på Liadal i går for å gå fersksporprøve for dommer Olav Kåre Solvang, han har dømt oss i blodspor tidligere.

Vi parkerte rett ved ei mark der det var observert flere hjort tidligere og Sol fikk på line og sele med en gang. Hun fikk bare gå rundt og snuse som hun ville for å se om hun plukket opp et spor. Hun hadde knapt kommet ut av bilen før hun ville ha oss med oppover marka, hun hadde funnet spor med en gang.

Hun fulgte det første sporet ut til venstre over en steinmur og fortalte oss at hjorten hadde gått den veien, så fant hun et spor til som gikk ut lenger oppe over den samme muren. Hun fortsatte å undersøke marka og fulgte enda et spor som fortsatte oppover. Til slutt bestemte hun seg for å følge et spor som gikk til høyre inn i skogen.

Vi fulgte sporet en god stund, denne gangen var jeg nøye på tempoet og vi “listet oss” fremover så hjorten ikke skulle høre oss. Da vi kom til en sti ble Sol stående å være ut i luften tydelig usikker på hvilken vei hun skulle ta. Dommer fortalte at nå kom vinden ovenfra og hun kjente lukten fra hjorten på overvær derfra samtidig som hun visste at sporet fortsatte videre nedover stien, hun var derfor ikke sikker på hvilken vei hun skulle velge.

Til slutt fortsatte vi nedover stien etter sporet. Etter en liten stund markerte hun et område på bakken der det tydelig hadde ligget en hjort. Dommer var fremme og kjente på bakken og det var fortsatt varmt etter at hjorten hadde ligget der. Litt lengre fremme kom vi over hjorteekskrementer som var helt fersk.

Sol været mye mot et område lengre ned over bakketoppen og han sa at det helt sikkert lå hjort der nede. Vi fikk henne til å fortsette på sporet som gikk videre oppover i skogen og vi fulgte det sporet en liten stund. Sol markerte enda en gang på bakken, og da tok han meg i hånden og gratulerte meg ved bestått prøve og 9 poeng!

Han var mektig imponert over hvor bra hun hadde utført prøven. Han sa han hadde bestemt seg for å gi henne 9 poeng bare etter noen minutter så imponert hadde han vært over måten hun hadde startet sporet på. Han er veldig glad i hunder som viser vilje til å spore, det var ingen som måtte fortelle Sol at nå skal vi spore. Hun gjorde det helt naturlig med en gang hun kom ut av bilen. Han var også imponert over hvor nøye hun hadde undersøkt marka og fulgt flere forskjellige spor ut i forskjellige retninger og til slutt bestemt seg for å følge etter det ferskeste.

Vi fikk skryt for tempo og at ingen av oss lagde en lyd når vi bevegde oss fremover. Sol fikk mye skryt for ro i skogen. Nede ved stien der hun hadde vært i tvil om hun skulle følge hjorten på overvær eller forsette på sporet nedover, blåste det plutselig veldig mye. Sol ble ikke påvirket av det i det hele tatt og konsentrerte seg kun om jobben sin, det sa han var veldig bra.

Han forklarte meg dette med overvær og hvor imponert han var over at hun greide å følge sporet samtidig som hun fikk med seg lukter som kom med vinden. Han tegnet opp et eksempel der en skadet hjort hadde gått et spor med to vinkler før den hadde lagt seg ned for å hvile. Når Sol følger sporet etter den hjorten får hun plutselig ferten av den på overvær til høyre for seg. I stedet for å følge sporet etter den helt rundt, for så å jage hjorten videre, vil hun ta rett til høyre og komme inn på hjorten fra siden slik at den kan bli avlivet med en gang.

Jeg må nok ta meg et kurs for å lære mer om dette med å lese hunden og skjønne alt hun forteller meg når hun går spor. Dommer var ihvertfall mektig imponert og sa dette var den beste flatten han hadde sett gå ferskspor i sin karriere. Hun hadde faktisk sporet i 43 minutter, for han syntes det var så kjekt å se henne jobbe og løse utfordringene.

“Dette er en ekvipasje som har full kontroll. For meg som er bannhundsdommer og ettersøksdommer viste denne ekvipasjen frem særedeles godt arbeid i dag. Hunden hadde full kontroll på omgivelsene, markerte varm seng og sprangspor av hjort der den hadde full kontroll med alle tilgjengelige sanser. Samt lyst til å finne dyret etter det hadde gått ut.”

Da er jeg og Sol godkjent for ettersøk! Neste mål er å få godkjent en fører nummer to på henne, men vi får se hva vi rekker i år.

You may also like...

4 Responses

 1. Lise Lunde sier:

  Kjempebra. Må bare spørre. Er det disse prøvene dere har gått?
  http://web2.nkk.no/filestore/Jakt_og_bruks/Regelverk_for_jakt_og_bruks/Reglerforblodsporogfersksporprver_0105172.pdf.

  Har du hatt noen utfordringer i forhold til at du trener både jakt og spor (og rallylydighet) med henne? mvh Lise

  • Lill-Iren sier:

   Hei, greier ikke åpne vedlegget ditt… Det er ordinær blodsporprøve hun har gått, det skal være 600meter tror jeg, og det skal være flere vinkler og den ene skal være uten blod. Det ene rette strekke skal også være noen meter uten blod.

   Og nei jeg har ikke merket noen utfordringer med å trene flere forskjellige grener, hun skiller dem veldig bra 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.