Frokost-trening

Sara og Sol må jobbe for måltidene sine.

Maten de får er veldig god og da kan den godt brukes som belønning. Hundene jobber veldig hardt for godbitene sine, så da er det vel naturlig at de ikke får et helt måltid gratis. Dersom jeg ikke har tid, sprer jeg måltidet ute i hagen slik at de må søke det opp. Eller så putter jeg det i en kong og legger det i fryseren slik at de må jobbe for å få det ut.

I dag fikk Sol trene på å løpe linjer for frokosten sin. Det som er viktig når de skal løpe linjer er at de løper rett frem og ikke starter å søke før de er rett ved dummyen og får ferten av den i nesen. Hunden skal ikke søke på vei ut. Den skal løpe til den løper rett på en dummy eller til vi stanser den med fløyten. Dette med avstand må bygges opp gradvis.

IMG_9715 (800x534)

Sara må jeg bruke veldig lang tid på når jeg skal øke avstanden for å unngå at hun starter å søke på vei ut. Sol derimot tar dette veldig naturlig. Jeg utfordret henne i dag ved å legge to dummyer på det samme stedet, slik at hun ble sendt ut på dummy nr to uten at hun hadde sett meg legge den ut.

I tillegg sendte jeg henne på to linjer der det bare var 45 graders vinkel mellom dummyene og da er det viktig at hun løper til den dummyen jeg peker på og ikke tar den andre.

Sol løper utrolig raskt og neste gang må jeg ta på henne back on track-dekkenet 10 minutter før vi trener slik at hun får varmet opp musklene litt.

                          

 Sara fikk starte treningen med motbetingning av bilburet med frokosten sin i dag. Etter en god periode har hun blitt mer redd og usikker igjen, så jeg har tenkt litt rundt hvordan jeg skal gjøre det fremover. Nå er det en rolig periode fremover, ingen stevner og lite fellestreninger så jeg har mulighet til å la henne få en pause fra bilkjøringen en stund.

Jeg har tenkt å bruke motbetingning. Motbetingning går ut på å endre hundens assosiasjoner til en situasjon eller gjenstand ved å bruke positiv forsterkning. Jeg har derfor tenkt å trene 2-3 korte økter hver dag, der hun får klikk og belønning for å hoppe inn i bilburet. Jeg skal ikke presse henne og stresse med å hele tiden utvide tiden osv. Det skal kun være positivt for henne og vi skal holde på lenge på samme nivå.

Jeg kommer til å variere mellom om motoren går eller er avslått og jeg vil prøve å vente til hun setter eller legger seg i buret før jeg belønner etterhvert. Jeg vil også lukke burdør og bildør i korte perioder før jeg belønner. Når hun får mange slike repetisjoner over lang tid endrer dette forhåpentligvis alt det negative hun forbinder med bilburet, til positive assosiasjoner.

Så får vi starte med korte kjøreturer, men det blir lenge til.

Her er hennes første økt i dag, etter det har vi hatt to til og hun legger seg allerede ned i buret nå dersom jeg ikke klikker med en gang.

       

You may also like...

2 Responses

 1. Siri sier:

  Veldig spennande og følge med på jakt treninga med Sol og Sara, skal du bruke dei på jakt seinare? 🙂

  Kjedelig at Sara er inne i ein dårleg periode med bilburet igjen, men du er så flink med treninga, så det blir nok bedre igjen 😉 Glad Catania ikkje bryr seg med bilkjøring, og legger seg ned for å slappe av/sove etter nokre minutt. Kun når ho veit kvar vi er eller skal, at ho får så store forventningar at ho bjeffar litt om ho må bli værande igjen i bilen. Type når eg er ein snartur nedom pappa, vi er på trening eller liknande. Skal vi på butikken eller andre plassar det ikkje skjer noke, snorkar ho vidare 🙂

  • Lill-Iren sier:

   Planen er at begge skal starte i begynnerklassen i jakt neste år 🙂 Det hadde jo vært gøy å bruke dem på jakt også, får se hva jeg finner på 🙂

   Ja, Sol er også veldig avslappa i bilen og sover pladask på ryggen hele tiden. Det er veldig travelt når de er så redde og ikke greier å slappe av. Treningen går veldig bra foreløpig så får håpe det fortsetter slik 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.