Frisignal

Et frisignal er et nyttig hjelpemiddel i klikkertrening. Frisignalet betyr ikke at treningen er slutt, at hunden kan løpe bort til avstandsbelønningen eller at den kan løpe avgårde og gjøre som den vil. Jeg bruker frisignalet for å fortelle hunden at den kan bryte posisjonen den holder. Det gjør også innlæringen av å holde en posisjon lettere fordi det gjør kriteriene tydeligere for hunden. Signalet lager en tydelig avslutning av det å holde posisjonen. Dette gjør det enklere å lære inn øvelser som dekk og bli, sitt og bli, stå under marsj osv.

Frisignalet blir også en fin måte å fortelle hunden at det er bli i posisjon vi trener på. En klikkertrent hund vil gjerne tilby mange forskjellige adferder under trening. Så for å fortelle hunden at det er sitt og bli vi trener på, kan du la hunden sitte en liten stund, gi frisignal og belønning. Så kan du sette hunden ned igjen og la den sitte lenge uten at hunden er usikker på om det er shaping dere holder på med, eller om den bare skal bli i posisjon for å oppnå belønning.

Jeg bruker ikke klikker når jeg trener på bli, da belønner jeg hunden mens den er i posisjon uten å klikke. Så gir jeg frisignal når hunden kan bryte posisjonen så vi kan ta en lekeøkt. Når jeg belønner med godbit mens hunden holder posisjon bruker jeg som oftest omvendtlokking. Så dersom hunden ikke gjør det den skal (som er å stå helt stille), tar jeg godbiten tilbake. Godbiten blir da også en fin forstyrrelse som kvalitetssikrer det at hunden ikke skal bryte posisjonen uansett hva som frister.

Jeg har tre forskjellige frisignal. “Fri” betyr at hun kan bryte posisjonen, “værsågod” betyr at hun kan løpe til en avstandsbelønning og “spring” betyr at hun kan løpe løs og gjøre det hun vil.

Innlæringen av frisignalet er lettest å gjøre samtidig som du lærer hunden å holde en posisjon. Da lærer du hunden forskjellen på å holde en posisjon og å bryte den. Hold en godbit i en åpen hånd og bruk omvendtlokking for å lære hunden av det lønner seg å holde posisjonen. Når hunden holder posisjonen kan du si “fri!” men oppmuntrende stemme. Ikke rør på deg for å lokke hunden ved hjelp av kroppsspråket, hunden skal reagere kun på ordet. Mest sannsynlig prøver hunden og bevege seg mot deg og godbiten (selv om den enda ikke vet hva ordet betyr), da kan du røre på deg og belønne hunden. Omvendtlokk noen ganger til og belønn hunden i posisjon, så sier du “fri!” igjen og belønner når hunden rører seg. Ikke si frisignalet flere ganger dersom hunden ikke rører på seg, vent 10-15 sekunder før du prøver å si signalet en gang til. Når hunden har begynt å skjønne det, bruker du det fra mange forskjellige posisjoner. Stå, sitt, ligg, utgangsstilling osv,

Viktig:

-si “fri” når det er stor sannsynlighet for at hunden rører på seg

-belønn inne hos deg (hunden skal ikke få tilgang til avstandsbelønning ved frisignal)

-ikke rør deg før hunden har rørt seg (hunden skal kun høre på ordet, ikke dine bevegelser)

-hold på kriteriene når du belønner for å holde posisjonen, ingen belønning ved bevegelse av poter, bevegelse mot deg osv.

Her bruker jeg frisignalet når jeg skal lære Sara å holde posisjonen etter hoppet under innlæring av hoppstå. Legg også merke til at jeg er alt for dårlig til å holde på kriteriene og belønner ofte selv om hun beveger på potene. Dette har jeg måttet trene bort i ettertid, så vær nøye med kriteriene fra start!

For å teste at hunden har skjønt hva frisignalet betyr kan du sette opp to valg. Sett en skål med godbiter på bakken som en avstandsbelønning. Varier mellom å si “værsågod” som betyr at hunden kan løpe til skålen og “fri” som betyr at hunden kan komme til deg for å få belønningen.

I Fanny Gott sin artikkel om frisignal skriver hun at hun også bruker frisignalet under fri ved fot som en måte å kvalitetssikre det å holde riktig posisjon. Hunden må da holde en korrekt posisjon i utgangsposisjon og under gange, før den får frisignal og belønning for å røre seg ut av posisjon. Hun bruker også en leke eller godbit som hun “frister” hunden med, dersom hunden forlater fri ved fot posisjonen forsvinner belønningen. Hunden lærer at den skal holde riktig posisjon under fri ved fot uansett forstyrrelse. Dette har jeg ikke prøvd, men det skal testes ut!

Her er en film der Fanny Gott viser hvordan frisignalet læres inn:

Kilde: “Frisignal” av Fanny Gott

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.