Fridag, jakttanker og sladretrening

Jeg har vært på jobb i natt og Sol har tatt livet med ro.

Nå har det vært mye trening og tenking for Sol de siste dagene så da gjør det seg med en fridag. Når jeg trener på nye ting har jeg flere ganger merket at etter et par fridager har plutselig hunden fått ny forståelse for øvelsen. Det skjer mye i hodet på hundene innimellom treningene også.

Jeg har fått mange lange og utfyllende tilbakemeldinger på onlinekurset vi går hos Klickerförlaget også. Så nå har jeg fått en del å tenke på i forhold til hvordan jeg skal legge opp treningsøktene for at Sol skal lære mest mulig.

Jeg fikk en del påminnelser som for eksempel å følge med på hvor mange riktige repetisjoner hunden gjør i forhold til feil. Da vi trente nærsøk med håndsignaler til høyre og venstre, hadde hun mange feil, og det så jeg selv på filmene. Jeg fikk tilbakemelding på at det raskt kan bli en kjede der det blir forstyrrelse – gjør feil – bryt – gjør rett. Det er bedre og ta det litt mer gradvis med forstyrrelsene slik at hunden greier det flere ganger på første forsøk. Jeg må ta meg bedre tid, og holde mer oversikt over hvor mange riktige hun har før jeg legger på forstyrrelse.

Vi fikk skryt for kjapp og fin reaksjon på stoppsignalet, det er gøy. Det har jeg fokusert mye på. Sol er en hund med ekstrem lyst til å jakte, og jeg visste stoppsignalet var noe jeg måtte fokusere ekstra mye på med henne.

Jeg fikk også tilbakemelding på det at hun kan stoppe av og til på eget initiativ. Elsa tolket det som at det er en liten reaksjon på at hun er usikker på at det hun gjør er riktig. Det å sette seg og se på meg er en enkel adferd for henne som hun kjenner godt, derfor tyr hun til den når hun blir usikker. Hun ville jeg skulle prøve å vente og se om hun startet å søke av seg selv, og så blåse nærsøk-signalet igjen når hun hadde startet opp på egen hånd for å bekrefte at det hun gjør er riktig.

Etter noen repetisjoner ville hun nok skjønne det og bli sikrere på oppgaven sin. Her burde jeg også ta det gradvis, gjemme gjenstandene enkelt i starten for så å øke utholdenheten ved å gjemme dem bedre. Til slutt kan jeg sette henne i søk i et område der det ikke er gjemt noe slik at hun får lete en stund uten at det er noe der, så kan jeg eller hjelper kaste inn en dummy/ball uten at hun ser det så hun får gjøre funn.

Dersom hun forlater området, ville hun enten hentet henne tilbake eller ventet til hun gikk dit igjen på egen hånd for så å blåse stoppsignal og så søksignal igjen i riktig område. Hver hund er forskjellig så man må se hva som fungerer best.

Jeg fikk også mange gode svar på linjetreningen vår. På den ene filmen sendte jeg henne på en minnesdummy der hun gjorde en sving på linjen på slutten. Sol fikk skryt for bra driv, god fart og fin linje. Siden det var såpass lang avstand og at dummyen hadde ligget så lenge, hadde hun ikke lagt noe særlig vekt på den svingen på slutten. Det var også mye vind så hun fikk den nok i nesen uansett. Det jeg eventuelt kunne gjøre var å blåse stopp litt tidligere og så nærsøksignal. Filmen ligger her.

Jeg synes det med linjetrening er så vanskelig, hvor streng skal man være når det blir så lange avstander. Helt rett greier ikke hunden løpe i terrenget uansett. Hun ville gjerne at jeg prøvde den samme linjen en gang til med minnesdummy for å se om hun gjorde den samme svingen på slutten eller om den blir helt rett. Det kunne se ut som hun så på noe på veien og at det var derfor hun gjorde en sving. Løsningen er da å trene med forstyrrelser og ting som skjer rundt for å unngå dette.

Vi har også fått tilbakemelding på “videre ut” – treningen vår. Vi gjorde helt riktig ved å sette matskålen litt på skrå bak henne i starten, men etter en liten stund ville hun sette den rett bak hunden for å forsikre seg om at hunden løper rett bak etter den har snudd. Elsa sa hunden kommer til å vinkle litt til den siden de snur seg uansett, men hun lærer hunden å løpe rett bakover slik at hunden ikke vinkler seg for mye.

Måten jeg kunne variere vanskelighetsgraden på var også om hun satt snudd litt mot den siden hun skulle snu seg til, eller til motsatt side. Når hun sitter snudd litt mot motsatt side blir det litt vanskeligere. Hun sa også det var en fin måte å generalisere for hunden at den skulle løpe rett ut fra deg, selv om den satt vendt litt skrått.

Sol fikk skryt for fine dirigeringer til de forskjellige matskålene og her var det bare å legge på en vanskelighetsgrad av gangen (avstand, forstyrrelse osv) så var det bare å legge opp mange morsomme øvelser der hun virkelig må lære seg og høre på meg for å vite hvor hun finner belønningen sin.

Jeg la også med en film av øvelsen der vi trente rette linjer med en dummy liggende som fristelse nær inntil linjen. Fikk skryt for at jeg hadde greid å stoppe henne før hun plukket feil dummy, dog ble hun litt usikker etterpå og viste det tydelig med kroppsspråket ved at hun løp i en bue bort fra den “forbudte” dummyen de to neste gangene.

Det kunne jeg prøve å unngå ved bygge henne opp igjen med flere vellykkede repetisjoner etter at jeg hadde brutt henne, så hun ikke blir mer usikker. Det var det jeg følte på selv også. Hadde jo et par tilfeller der Sol stanset halvveis etter at jeg hadde sendt henne ut fordi hun var usikker på hvilken hun skulle løpe til. Etter å ha brutt henne, kommer jeg derfor til å gå mye nærmere, eventuelt stå i en annen vinkel slik at fristelsesdummyen kommer lenger unna linjen for å bygge opp selvtilliten hennes. Sol har vært en knallhard hund og har vært vanskelig å nå inn til, men nå har hun snudd litt (og det er helt fantastisk) og da må jeg passe på at jeg greier å beholde den gode selvtilliten hun har hatt. Filmen ser du her.

Jeg vet ikke hvor interessant det er for andre å lese alle tankene mine rundt våre tilbakemeldinger, men for meg hjelper det og få skrevet det ned og tenkt gjennom det. Jeg tror faktisk jeg må ordne meg en notatbok der jeg skriver ned gode råd og tegner opp jaktøvelser.

Bildene er fra i dag der det bare har vært kos og små turer ned til sjøen. Vi fikk virkelig testet sladretreningen i dag, da det både passerte en del “skumle” folk og syklister nede på veien som Sol måtte slenge avgårde et bjeff eller to til.

Men det er en kjempefremgang fra å løpe bjeffende nedover markene og helt ned til veien, i forhold til nå når hun beffer for så å ta kontakt med meg.

På vei ned mot sjøen møtte vi også en barnefamilie på vei opp, små mennesker med knalloransje flytevester kan selvfølgelig også være skumle. Men Sol var veldig flink og bjeffet ikke en eneste gang, tok kun kontakt med meg. Jeg er faktisk 100 % trygg på at hun holder seg hos meg i slike situasjoner nå, og det er kjempedeilig. Jeg fikk til og med filmet det.

                    

Da vi kom opp igjen hadde Simba funnet seg en mus som ble til et måltid.

Det er bra han gjør jobben sin, han har et stort område å holde musefritt.

Selv om det ikke har vært så mye aktivitet var Sol godt fornøyd, tror det gjorde godt med en hviledag.

You may also like...

2 Responses

  1. Prima sier:

    Det kurset høres kjempespennende ut:)

    • Lill-Iren sier:

      Ja, ikke sant? 🙂 jeg hoppet jo rett til del 3, men dersom man er nybegynner i jakt ville jeg fått med meg del 1 og 2 også. Kurset ligger ute hele tiden, så det er bare å starte når du vil 🙂 og 20% rabatt i februar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.