Fri ved fot – holde kontakten ved oppstart

Det var veldig mye som ikke stemte da jeg trente fri ved fot sist, så jeg har mange detaljer jeg må ta tak i. Fri ved fot føler jeg er en øvelse man aldri blir helt “ferdig” med. Øvelsen er med i alle lydighetsklassene og det er en sammensatt øvelse med mange moment. Fri ved fot består av mange små deler man kan lære hunden hver for seg; venstrevendinger, høyrevendinger, temposkifter, rygge, skritt mot høyre, skritt mot venstre, rette holdter, riktig posisjon (ikke klenge, ikke henge bak, ikke ligge for langt frem, ikke for langt ut), utholdenhet og en fin “attityd” hos hunden.

Det første jeg har bestemt meg for å ta tak i med vår fri ved fot er at hun ikke skal miste kontakten med meg når vi starter fra utgangsstilling. Jeg startet med å belønne for at hun holder kontakten 1/2 skritt så 1 skritt og øker gradvis. I starten tok jeg et langsomt steg for å gjøre det lettere for henne så jeg fikk belønnet det jeg ville ha. De gangene hun mistet kontakten, gikk jeg bare et steg tilbake og startet en gang til. Jeg passer alltid på at hun lykkes den første repetisjonen etterpå. Sara mister fort selvtilliten og kan “falle litt sammen” hvis hun føler det blir for vanskelig, så jeg prøver å ikke få to mislykkede repetisjoner på rad . Dette varierer nok veldig fra hund til hund, men for oss synes jeg denne metoden er mest effektiv. Når jeg trener på små detaljer sånn som dette kjører jeg korte effektive økter.

Nå når jeg trener spesielt på oppstartene, starter jeg aldri fri ved fot fra utgangsstilling når jeg har fokuset på andre deler av øvelsen. Da starter jeg henne fra stående, eller jeg bare starter å gå så kommer hun inn i posisjon mens vi går. Jeg starter kun fra sitt når vi trener spesielt på dette. Her er en liten film som viser hvordan jeg gjør det når jeg trener:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.