Fremadsending til kjegle

Å sende hunden fram til kjegle er første del av øvelsen “apportering med dirrigering” og “fremadsending til ruta” i eliteklasse. Dette er et moment jeg aldri har trent inn før, så jeg har ikke visst helt hvordan jeg skulle gå fram. Jeg har bestemt meg for å prøve metoden som Fanny Gott hos Klickerklok anbefaler. Hun shaper inn at hunden stiller seg bak kjeglen mot fører. Dette gjøres på kort avstand først også økes avstanden gradvis. Fanny anbefaler også å bruke noe annet et kjegla i begynnelsen av innlæringen slik at hunden ikke blander øvelsen sammen med de fire kjeglene som ruta om består av. Når hunden er trygg på øvelsen kan du begynne å bruke en kjegle og å sette kommando på øvelsen. f.eks “fram” eller “kon”.

Siden ruta er ganske nyinnlært for Sara, valgte jeg å bruke en plastbøtte istedet for en kjegle i den første økten slik at hun ikke skulle blanda øvelsen sammen med kjeglene i ruta. Metoden som brukes her kalles shaping og går ut på at hunden får prøve seg fram selv for å finne ut hva som fører til klikk og belønning. Det jeg liker med shaping er at hunden får bruke hodet og må selv tenke ut hva den må gjøre for å oppnå belønningen. Idag hadde jeg ikke mulighet for å komme meg ut på tur eller på trening med Sara så da passet det fint med en shaping-treningsøkt etterfulgt av et godbitsøk så hun fikk brukt hodet litt.

I neste økt kommer jeg til å øke avstanden og sette på kommando.

 

You may also like...

2 Responses

  1. Kate sier:

    Genialt, har lenge tenkt på hvordan jeg skal lære hunden dette, har spesielt tenkt på å bruke musematte, men shaping virker som en bedre løsning 🙂

    • Lill-Iren sier:

      Musematte fungerer sikkert også fint, men shaping er jo litt morsommere å holde på med da 🙂 Du kan jo også bruke “snu” kommandoen som jeg hadde et innlegg på tidligere i forbindelse med ruta. Da kan du lære hunden å løpe rundt kjegla “gå rundt” også legge til en “snu” kommando for eksempel 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.