Forventning og lyd

Forrige uke startet jeg å jobbe med forventningen til Sara i forhold til bilkjøring.

Sara har ikke likt å være i bilen, derfor har det vært mye korte kjøreturer med belønning og morsomme ting rett etter kjøretur. Dette har hjulpet på følelsen hennes i forhold til bilkjøring, men det har ført til et annet problem. Økt forventning når bilen stanser. Hun er vant til at det skjer noe gøy med en gang bilen stanser og har derfor fått mye forventningslyd på trening osv.

Dette er et stort problem for meg, jeg takler ikke å ha hunder som står og bjeffer i bilen. Og jeg må få det bort nå siden Sol også kan plukke opp den uvanen. Jeg har trent litt med det å belønne ro rett etter at bilen har stanset, belønnet med godbiter og at hun må være rolig før hun får komme ut osv. Men jeg synes ikke det har fungert så bra siden Sara ligger ganske høyt i stress i denne situasjonen og greier ikke spise vanlige godbiter. Det må være noe veldig godt, og det er ikke alltid jeg har det tilgjengelig når vi er ute å kjører.

Jeg har derfor startet med denne treningsmetoden:

Takk for spørsmål. Dette er et helt vanlig problem, og det enkleste i verden å gjøre noe med. Han bjeffer ikke fordi dere stopper bilen, men fordi han er full av forventninger til at det skal skje kule ting.

Jeg har bedt mange om å gjøre som det jeg skal anbefale til deg, og det virker.. garantert.

Kjør en tur, stopp og gå ut av bilen. Vent til han slutter å bjeffe.

Sett deg inn i bilen og kjør et stykke, gå ut av bilen. Vent til han slutter å bjeffe

Sett deg inn i bilen og kjør et stykke, gå ut av bilen. Vent til han slutter å bjeffe

Sett deg inn i bilen og kjør et stykke, gå ut av bilen. Vent til han slutter å bjeffe

Sett deg inn i bilen og kjør et stykke, gå ut av bilen. Vent til han slutter å bjeffe

Sett deg inn i bilen og kjør et stykke, gå ut av bilen. Vent til han slutter å bjeffe

——–

Gjente dette i det kjedsommelige. Inntill den gangen han ikke bjeffer! Han vil kapitulere før eller siden, når han skjønner det at det har klikket for mutter`n og at han ikke får komme ut. Når han først er rolig fra du stopper, tar du han ut av bilen. Bare luft han rolig, og inn i bilen igjen uten styr og mas.

Heretter, slipper du han ikke ut av bilen med mindre han er rolig fra første stund.

Det blir litt bilkjøring en periode, men det funker..

Lykke til,

Knut Pedersen

Du kan lese hele innlegget her.

Jeg har egentlig trodd at dette var et problem som var spesielt på hundetreninger, men etter at jeg begynte å trene på dette skjønte jeg at dette er et problem uansett hvor vi stanser så lenge jeg er utenfor bilen og hun sitter inni. Det er jo egentlig bra, for da får jeg trent på det på egenhånd så ofte jeg vil uten å være på treninger.

IMG_7083 (640x427)

Og den følelsen, når hunden er stille, etter å ha stanset 500 ganger med bjeffing hver gang, den gjør det hele verdt det. Jeg er også nøye med å gjøre det samme med Sol, men jeg har ikke fått frem noe bjeffing med henne enda. Jeg jobber også mye med at begge skal være i buret i bilen med åpen burdør, det senker også stressnivået og begge blir roligere av det. Selvkontroll er alltid bra og du slipper hunder som stormer ut av buret med en gang døren åpnes.

Jeg og Sol trener mye med avstandsbelønning for tiden, blir så inspirert av “Kontroll og samarbeid” kurset hos Klickerklok. Og Sol er glad i å stjele mat så dette er veldig nødvendig trening for henne. Og hun har blitt så mye flinkere bare etter noe få økter. Hun har enda ikke prøvd å stjele noe fra skålen uten “værsågod” signal. Det er også en fin måte å få stimuluskontroll på forskjellige adferder. Hun må virkelig konsentrere seg og lytte etter hva jeg sier.

Vi har jobbet med flatdekk, men når hun legger seg fra utgangsstiling vrir hun seg litt inn mot meg og blir liggende skjevt. Vi har derfor fokusert på at haka skal ligge rett frem uansett om det står matskål på siden av henne.

Jeg utfordrer henne også på å holde flatdekk posisjonen selv om det står vom & hundemat rett foran henne jeg kaster godbiter rundt på gulvet.

                         

Sol jobber også fortsatt med det å leke med meg selv om det ligger synlig mat i skål eller en annen leke som er mer fristende, Jeg stoler nå såpass på henne at hun kan være uten bånd, men vi må fortsatt trene mer for hun leker ikke like bra som når det ikke ligger mat eller leke der.

I leksjon 2 skal vi også lære hunden jaktfot. Vi bruker et grep i halsbåndet for å føre hunden inn på riktig plass, dette kan noen hunder synes er ubehagelig og kan reagere med at de ikke vil være hos deg. Derfor starter vi med å belønne hunden hver gang vi gjør dette grepet.

Når det var gjort startet vi innlæringen. I starten belønner vi for at hunden står ved siden av oss uten å forlate plassen sin. Så begynner vi å gå, da venter jeg til hunden tar kontakt. Hunden blir da belønnet med at vi går videre (dette blir en enda bedre belønning når vi trener på tur). Så gir jeg belønningsignal etter noen skritt og stanser og gir belønningen når hunden står i riktig posisjon.

Både Sol og Sara trener på dette på alle turer nå, både på vei og i skogen. Så nå skal det bli bra jaktfot på begge to.

Sara har trent videre på ruta og plasserer seg nå midt i ruta selv på lang avstand, men jeg vil fortsatt ha henne lenger bak.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.