Første lydighetsstevne med to hunder

Da jeg bestemte meg for å skaffe med hund nummer to, var litt av tanken av det var kjekt å kunne reise på stevne med to stykker.

Det er ikke så veldig mange stevner på disse kanter og man må kanskje kjøre et stykke dersom man vil konkurrere litt i løpet av året. Jeg har ofte droppet stevner fordi det har vært langt og jeg har ikke villet bruke en hel helg på det, “tenk så bortkastet tid dersom det går dårlig med Sara.”

Jeg tror motivasjonen til å reise er litt høyere dersom man har to hunder å stille.

IMG_6340 (800x533)

I helgen var det lydighetsstevne her i Ørsta og jeg hadde meldt på Sara i klasse 2 og Sol skulle få sin debut i klasse 1. Vi har som sagt hatt en lang treningspause i sommer så jeg følte ikke at jeg og Sol var helt klar for dette. Men i løpet av treningspausen har jeg også endret litt tankemønster i forhold til denne lydigheten. Det er ikke så farlig om 1.premien ikke sitter på første forsøk.

IMG_5632 (800x533)

Stevnene er en fin måte å få svar på hva som sitter og ikke. Det hjelper meg å legge opp treningen videre for å få det til å fungere bedre neste gang.

Målet mitt for dagen var å vise en hund som syntes det var gøy å være i ringen, og det var min oppgave som fører og gi henne en best mulig opplevelse av det hele. Jeg hadde ingen tanker eller forventninger om strålende poengsummer, hun er ikke trent nok. Det jeg fokuserte på i treningen de siste ukene før stevnet var en engasjert hund som jobbet gjennom hele programmet. Det var ikke tid til å pirke på detaljene.

IMG_5648 (800x533)

Fellesdekken krever en del trening som vi ikke hadde gjort. Hun fikk ligge en del sammen med andre hunder da hun var tilskuer på stevnet på Eid sist helg, men hun var ikke helt stabil. Jeg trente også mye de siste dagene frem mot stevnet og hun ble utrolig mye bedre.

På stevnedagen høljet ned det. Jeg kjente motivasjonen begynte å dale litt, jeg var nervøs nok for å starte med Sol dersom det ikke skulle være vått og kaldt i tillegg.

Jeg bestemte meg tidlig for å stå over fellesdekken. Å ligge på vått og kaldt underlag er ikke optimalt når øvelsen allerede er så ustabil. Ingen vits i å ødelegge for resten av hundene i klasse 1.

IMG_2797 (800x534)

Vi skulle inn i ringen som nummer to, jeg sto på utsiden og varmet opp. Ga henne kjempegode belønninger med kotelettbiter for små enkle momenter for å virkelig få opp motivasjonen hennes til å fokusere på meg.

Da vi startet lineføringen var hun litt ukonsentrert, skjønte ikke helt hva vi holdt på med og det ble litt snusing i bakken o.l. Så plutselig slo hun seg på og gikk nydelig fint resten av øvelsen. Sol har ikke en veldig fin posisjon, rompa er litt for langt ut, sittene er litt skjeve. Men jeg har ikke pirket på det i det hele tatt, jeg har bestemt meg for at så lenge hun vifter med halen og er engasjert under øvelsen så gjør det ingenting i de to laveste klassene. Jeg har kun bygd verdi for øvelsen og trent utholdenhet.

Hun fikk 7 på øvelsen på grunn av snusingen i starten. Resten av øvelsen var av 9’er kvalitet sa dommer Roar Holmen.

Her er filmen av programmet vårt i regnværet:

                         

Jeg er så fornøyd med denne lille hunden, som av en eller annen grunn presterer bedre på stevner enn på trening. Helt utrolig! Slik har det vært i rallylydighet også, hun har overrasket positivt hver gang og gjort det så bra på ting som egentlig ikke er så godt innlært.

Den øvelsen jeg er aller mest fornøyd med er “stå under marsj”, den ble hasteinnlært rett før stevnet. Noen ganger stoppet hun ikke på kommandoen, noen ganger stanset hun på eget initiativ før jeg hadde sagt ståkommando. Noen ganger sto hun ikke i ro når jeg skulle gå bak henne. Også gjør hun øvelsen helt perfekt på et helt nytt sted, første gang med dommer og i øsende regn.

Jeg er kjempefornøyd! Hun setter seg frivillig i utgangsstilling foran hver øvelse og viser meg at hun er klar til å jobbe videre. DET er det aller viktigste for meg. Hun VIL og hun liker å jobbe. Fokuserer på meg hele tiden, jeg følte ikke jeg mistet henne en eneste gang.

Kommentar fra dommer: “Få orden på fellesdekken din, så har du 1.premien neste gang,”

IMG_6585 (800x534)Litt stas når lille Sol får sin første rosett og en 3.plass. På utsiden av ringen sto også verdens stolteste oppdretter som var minst like glad som meg etter Sol sin oppvisning i ringen.

Etter å ha belønnet Sol, var det på tide å fokusere på Sara. Sara trenger tid på området for å roe seg ned, så jeg tok henne ut av bilen så hun fikk gå litt rundt og “lande” i de nye omgivelsene. Heldigvis lettet været litt når starten for klasse 2 nærmet seg. En hadde trekt seg, så vi var kun tre ekvipasjer i klasse 2 og alle tre var flatter. Kjempegøy!

Fellesdekk med skjult fører er fortsatt en øvelse jeg synes er helt pyton, alt for mange dårlige erfaringer med Sara og fellesdekk. Men Sara lå helt rolig og avslappet da jeg kom tilbake. Av en eller annen grunn spratt alle flattene opp i stå i stedet for sitt. Sara har aldri gjort det før, sikkert noe med våt bakke. Det ble 9. Superfornøyd!

IMG_6350 (533x800)

Vi var førstemann ut så jeg varmet opp litt utenfor ringen. Hun slet litt med avstandskommanderingen sist stevne så jeg tok den øvelsen med i oppvarmingsrutinen og belønnet fine oppsitter.

Jeg gikk inn i ringen med en skikkelig god følelse. Sara var fokusert og motivert for å jobbe. Vi startet fri ved fot og jeg kjente at hun var helt på nett. Dommer hadde lagt inn både springmarsj og sakte marsj med vendinger, og det er så gøy med litt urfordringer i denne øvelsen. Sara blir enda mer fokusert av det. Da han sa “helt om holdt” tenkte jeg, “er øvelsen ferdig allerede?”. Jeg storkoste meg og kunne fint gått mye lenger. Karakter: 9!

Sara fortsatte i samme fine stil i resten av øvelsene og 9’erne kom på rekke og rad. Da vi kom til ruta, merket jeg at hun ikke fokuserte på ruta før jeg skulle sende henne. Jeg vet ikke hva som gjorde at hun ikke fant ruta, vi må bare ta den med rundt omkring og trene i forskjellige omgivelser. Ruta er en øvelse hun har vært veldig trygg på.

IMG_6344 (800x533)

Det jeg er aller mest fornøyd med, er at selv om hun ikke fikk det til, så skifter hun modus med en gang etterpå og er superklar for å jobbe videre. Sara har av og til falt litt sammen og blitt usikker når hun ikke har fått det til, og jeg har jobbet mye med å bygge opp selvtilliten og få henne til å prøve igjen selv om det ble feil.

Nest siste øvelse er hopp over hinder. Der nullet vi sist også. Jeg syntes hinderet var litt høyt på siste stevne og har derfor trent det ganske høyt hjemme også. Sara er ikke komfortabel med å hoppe så høyt, hun er redd for bakbeina sine og hopper mye høyere med bakparten enn hun behøver. Det at jeg har trent så høyt hjemme gjorde at hun rett og slett ikke liker helt den øvelsen lenger. Denne gangen spurte jeg om han kunne ta av en planke på hinderet. Men allikevel fikk vi en vegring på første forsøk, så utførte hun øvelsen helt perfekt. 0 altså.

Til slutt kom avstandskommanderingen som ofte er en tung øvelse på slutten av programmet. Sara utførte alle skiftene helt perfekt. Dommer spurte hva jeg ville ha på den øvelsen. “Jeg vil ha 10.” “Ja, du skal få det. 10 poeng!” Herlig!

                         

For en fantastisk hund, for en følelse i ringen. Når hun sitter klistret til låret mitt gjennom hele programmet og mellom alle øvelsene så er det bare helt fantastisk å gå lydighet med henne.

Selv om 1.premien ikke satt denne gangen heller på grunn av 0 nuller, så var jeg så utrolig fornøyd med henne. Og når man også blir belønnet med en 1.plass er det ekstra stas.

IMG_6589 (533x800)

Tusen takk til Ørsta og Volda hundeklubb for et fint gjennomført stevne. Det var veldig god stemning rundt lydighetsringen og alle er positive, støtter og skryter av hverandre. Det er så godt å høre at folk er så fornøyde med hundene sine og tenker så likt som meg. De dumme nullene betyr jo ingenting, det er følelsen i ringen og gleden hunden viser man skal ta med seg videre.

Utførelsen av øvelsene er enkelt å trene inn, gleden og energien hunden viser er verre og få frem dersom den ikke er der.

Det største komplimentet jeg tar med meg videre er at jeg fikk skryt over Sara og over hvor glad hun virket inne i ringen. “Det så ut som hun storkoste seg”. Og når folk også lurer på hvor jeg har kjøpt henne fordi hun representerte rasen så bra, da blir jeg glad og stolt over alt vi har fått til sammen.

Jeg er også kjempestolt og glad over at jeg gjennomførte mitt første stevne med to hunder. Det er to hunder som må føres veldig forskjellig og jeg taklet det veldig bra. Veldig betryggende at Sara fungerte selv om hun måtte vente lenge i bil med så mange hunder på utsiden. Det kan bli tomt for energi når hun bruker så mye på å stresse seg opp med alt som foregår på utsiden.

IMG_6717 (800x533)

Jeg bryr meg fint lite om plasseringer. Jeg fokuserer på oss og våre forbedringer i forhold til våre mål. Man kan ha en kjempebra dag og bli plassert som nummer 5. Så kan man ha en tung dag der hunden er umotivert og kommer seg gjennom på et vis uten 0 og plasserer seg øverst på pallen.

Og slik må man nesten tenke når man trener med dyr. Det er ikke roboter og vi må hele tiden greie å holde humøret på topp og motivere hunden til å kjempe videre selv om de skuffende 0’ene kommer en etter en. Hundene skjønner ikke regelverket og poengsummene, de er der for å ha det gøy sammen med deg og vise alt den kan. Dersom man skal konkurrere med hest eller hund for å hanke inn flest mulig rosetter og pallplasser tror jeg det blir tungt å motivere seg til å fortsette etter en stund.

Når jeg kommer hjem fra stevne får jeg ofte spørsmål fra andre hvordan det gikk. “Hvilken plass fikk du?” Og da er det selvfølgelig gøy å kunne svare at det gikk bra, vi fikk en 1. og en 3.plass. Men i mitt hodet betyr det ingenting, jeg hadde aldri kommet på å spørre noen etter et hundestevne hvilken plassering de fikk. Det er så lite relevant.

IMG_6540 (800x523)

You may also like...

2 Responses

  1. Ann-Olaug sier:

    Fint å lese og du legge riktige tanker fram så vi alle kan ta til etterretning ! Ja så er eg ekstra glad for Sol då som er så flinke !!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.