Fornøyd

Jeg er veldig fornøyd med denne ukens treninger.

Jeg skrev i forrige uke om at jeg skulle prioritere litt annerledes i forhold til hvordan jeg legger opp treningene, og hva vi bruker mest tid på. Nå er vi over halvveis i den første uken med nytt treningssystem og jeg synes det har fungert så bra. Jeg har også prøvd ut et litt annet system i treningsdagboken, jeg tenkte å skrive mer om det på slutten av uken.

IMG_0311

I går hadde jeg ukens første dag som var satt av til lydighetstrening. Det var veldig deilig å kunne trene uten å tenke på hva jeg skulle trene, kjeden sto allerede oppskrevet i treningsdagboken. Jeg hadde også bestemt hva slags belønning jeg skulle bruke – dagens måltid med vom & hundemat. Jeg hadde også planlagt at den skulle stå synlig for henne, altså som en avstandsbelønning. Det blir en helt annen type belønning når hun ikke har sett den på forhånd og hun plutselig blir overrasket av en så fantastisk belønning.

Når jeg har den stående fremme som en avstandsbelønning er utfordringen for henne å konsentrere seg gjennom en kjede selv om belønningen står på bakken og frister. Når vi jobber med skjult belønning blir utfordringen for henne å stå på å jobbe selv om hun ikke blir “motivert” av en belønning som står å venter på henne. Jeg liker veldig godt å bruke overraskende stor-belønninger, det gjør at hun aldri helt vet hva jeg har på lur og hun får forhåpentligvis store forventninger til å gå kjeder selv om vi ikke bruker avstandsbelønning.

I går regnet det skikkelig, men siden jeg hadde satt av ettermiddagen til lydighet tok vi turen til fotballbanen allikevel. Kjeden jeg skulle ta var ruta, dekk under marsj og innkalling. Jeg oppdaget flere problemer under kjeden. Jeg har trent mye på avstandsbelønning under fri ved fot. Det var den øvelsen jeg følte hun slet mest med å greie å konsentrere seg på, med en fristende porsjon vom & hundemat ved siden av. Jeg merket i går at det var flere øvelser vi må trene mer med avstandsbelønning. Det å løpe ut til ruta, bort fra belønningen var vanskelig. Hun måtte ha to forsøk før hun greide det, men når hun først greide det var den kjempefin! Jeg kommer derfor til å trene ruta med belønning liggende bak oss heretter, det er en kjempefin måte å kvalitetssikre øvelsen på også.

Den neste øvelsen var dekk under marsj. Jeg hadde kjørt noen repetisjoner på plena tidligere på dagen, bare for å minne henne på at det kun var kjappe neddekker hun fikk belønning for. Dekk under marsj fikk hun er 10 på av meg i dag, nydelig neddekk og perfekt oppsitt! Den siste øvelsen i kjeden var innkalling. Jeg satte den til slutt fordi vi har jobbet mye med dype og fine utgangsstillinger i det siste og jeg ville gjerne få belønnet det. I denne øvelsen dukket det andre problemet opp. Sara forbinder avstandsbelønningen med innkalling med stå og bråstanset derfor etter halve strekningen. Jeg avbrøt og prøvde igjen. 3 repetisjoner måtte hun ha før hun greide å løpe hele strekket inn til meg. Når hun først gjorde øvelsen riktig var den kjempefin, 10 på denne også! Høy fart og perfekt innkomst. Da fikk hun endelig “vær så god” til belønningen sin.

IMG_7645

En veldig lærerik kjede med andre ord. Vi må trene mange klasse1-innkallinger med avstandsbelønning bak henne, da får vi kvalitetssikret denne øvelsen ekstra også. Jeg er kjempefornøyd med innsatsen hennes, full fart og mye energi gjennom hele kjeden selv om hun måtte ta noen øvelser om igjen.

Kjede nummer 2 er planlagt på søndag og da skal apporteringen inn i kjede, det blir spennende. Her er det også dype og fine utgangsstillinger vi har jobbet med. Så det har jeg hele tiden i tankene når vi har våre små treningsøkter ute i hagen, apporteringen skal sitte før den skal i kjede på søndag.

Jeg føler jeg har fått trent veldig effektivt denne uken selv om vi har trent lite. Det har fungert så bra med faste dager, da slipper jeg å føle at jeg burde trene hver dag selv om jeg ikke får tid. Det lille vi har trent har vært 4-5 minutter ute på plenen innimellom. I dag kjørte vi apportering før hun fikk frokosten. Vi trente 2-3 innkomster på kort avstand først for å minne henne på at hun kun får belønning dersom hun kommer dypt nok inn før hun snur. Hun gjorde feil de to første gangene, så det sitter ikke helt enda. Så kjørte jeg en hel apportering rett etterpå, farten og opptaket var kjempebra og innkomsten perfekt! Imponerende av henne siden vom & hundematen også sto rett ved siden av og ventet.

På de få minuttene fikk jeg gitt henne en skikkelig god belønning for en perfekt gjennomført apporteringsøvelse, helt supert! Så mye oppnådd bare fordi jeg brukte noen minutter før hun fikk frokost i stedet for å bare servere henne frokosten på gulvet.

I kveld har vi gått en lang regnværstur i skogen, uten å ha dårlig samvittighet for å ikke trene noe. Og i morgen gleder jeg meg til å trene litt jakt!

IMG_0351

IMG_0348

IMG_0339

IMG_0320

 

You may also like...

8 Responses

 1. Lena sier:

  Liker veldig godt treningsdagboka di, tror jammen jeg skal kopiere deg! 🙂 HAr tenkt lenge på hvordan jeg skal føre ei dagbok som er enkel å forstå, motiverende og ikke alt for komplisert og din ser jo veldig veldig smart ut synes jeg! 🙂 Så flink du er å trene, imponert 🙂

  • Lill-Iren sier:

   Tusen takk, jeg har hentet litt ideer selv fra andres treningssystem så det er bare å prøve deg frem til du finner et system som passer for deg. Det må være så enkelt at du faktisk gidder å bruke det 😉 Dersom du søker på treningsdagbok i søkefeltet har jeg skrevet litt mer utfyllende om hvordan jeg gjør det, der er også litt linker til andre som har inspirert meg 🙂

 2. Astrid sier:

  Nå ble jeg også inspirert til å føre treningsdagbok! 🙂

  Men jeg har et (sikkert dumt) spørsmål: hvor ofte kan man trene med hunden før den går lei? De siste månedene har jeg trent bronsemerkeøvelser kanskje fire-fem kvelder i uka (ikke lenge om gangen, da) og så agility eller noe annet de resterende kveldene. Min erfaring er at jo oftere jeg trener, jo mer konsentrert og fornøyd er Derek. Men jeg traff en hundeeier som driver lydighet på høyt nivå, og hun trente maks to ganger i uka, så ikke hunden skulle bli lei.

  Har du noen tanker om dette? Bør jeg variere mer?

  • Lill-Iren sier:

   Hei, så bra at du ble inspirert 🙂 Jeg føler i hvert fall at jeg mister helt kontrollen dersom jeg ikke planlegger og skriver opp ting. Lydigheten er jo så stor, tusen ting man skal gjennom 😉

   Nå har ikke jeg drevet med dette så lenge, så jeg har ikke hatt hund i de høyere klassene. Men jeg tror at når man har en hund i elite så er alle øvelsene ferdig innlært, da handler mye av den videre treningen om å holde motivasjonen til hunden oppe. Elite er jo et veldig langt og krevende program så det krever nok en del arbeid å få hunden til å fortsette å jobbe selv om det er mye jobb for hunden før belønningen kommer. Så det er sikkert fornuftig at man ikke trener hver dag da.

   Vi som er i de lavere klassene har derimot masse nyinnlæringer og det er jo det som er gøy for hunden, nye utfordringer og det å få shape inn noen av øvelsene. Så jeg tror mange hunder tåler å trene hver dag, så lenge du variere treningene så det ikke blir pirkearbeid hver dag. Det å trene inn fart i øvelsene med lek for eksempel, synes nok de fleste hunder bare er gøy! Så jeg trener ofte hverdag, men noen dager er det bare snakk om 4-5 minutter ute på plena. Jeg kan få gjort veldig mye fornuftig på de minuttene så lenge jeg har en spesiell ting jeg trener på 😉 Også er det nok veldig individuelt fra hund til hund, noen hunder synes det er kjempegøy å trene og er lette og motivere, mens andre hunder må ha masse motivasjon og trenger å gjøre andre ting innimellom for å holde energinivået og entusiasmen oppe.

   De som driver på høyt nivå skal kanskje ha en hund som konkurrerer til den er 8-9 år og da er det klart hunden kan bli lei dersom den skal terpe på den samme øvelsene hver dag i mange år 😉

 3. Astrid sier:

  Det har du selvsagt helt rett i 🙂 For Derek som bare har trent noen måneder, er jo alt nytt og spennende (og litt skummelt)! Men det avhenger jo sikkert av mengden trening på én gang også, og hunden selv.

  For min del handler mye om å lære Derek å lære – altså kontakt, å ikke alltid virre rundt og snuse… 🙂

  • Lill-Iren sier:

   Det hadde vi også mye problemer med det første året, jeg følte hun ikke var så interessert og måtte ofte stå å vente på at hun hadde tid til å følge med på meg;) Det jeg gjorde var å kjøre korte korte økter, der hun skulle ha fullt fokus hele tiden. Dersom hun begynte å snuse og gjøre andre ting, avbrøt jeg og gikk og la henne på “pause-teppet” igjen. Jeg brukte også veldig mye lek. Vi lekte egentlig mer enn vi trente en periode. Bare det at hun kom å satte seg frivillig i utgangsstilling, kunne jeg belønne med 4-5 minutter med lek. Jeg ville at hun skulle forbinde lydighet med noe som var kjempegøy. Så økte jeg lengden på treningsøktene gradvis.
   Det å ha tydelig skille mellom pause og trening var også noe som hjalp veldig. I pausen ligger hun på teppet og kjeder seg og med en gang vi starter å trene så er det kontakt med meg hele tiden. Da var det også mitt ansvar og alltid ha godbiter klare slik at hun ikke måtte stå å vente mens jeg lette i lommene mine. Mens jeg hadde en liten lekeøkt fant jeg frem nye godbiter sånn at med en gang leken ble tatt bort var det rett i treningsfokus igjen. Ikke noe dødtid på å tenke ut hva du skal trene på eller på å finne frem belønnning. Ha alt klart på forhånd, så lærer hunden at når det er trening så er det fullt fokus helt til det er pause 🙂

 4. Astrid sier:

  Takk for gode tips 🙂 Derek er ingen leke-hund, eller det er kanskje vi som ikke har vært så flinke til å lære ham å bli det – men jeg ser at det kan være veldig nyttig for treningen. På agilitybanen trengs ingen lek – der er det å få løpe over hindre belønning nok i seg selv (i hvert fall foreløpig). Men når vi gjør lydighetsøvelser kunne det kanskje motivert ham mer.
  Hørtes også fornuftig ut å ha alt planlagt på forhånd – føler at flere ganger har jeg hans fulle oppmerksomhet, men så mister jeg den ved at jeg fomler og knoter og funderer… Det er jammen ikke lett 😉

  • Lill-Iren sier:

   Ja vi må på en måte sette like høye krav til oss selm som til hunden iforhold til konsentrasjon 😉 og jeg merker godt når jeg trener veldig effektivt og virkelig må konsentrere meg om å holde styr på at alle kriteriene blir oppfyllt før hun får belønning ( ofte små detaljer) så blir jeg også fort sliten og da blir jeg unøyaktig. Det er sikkert like slitsomt for hundene når de konsentrerer seg. Derfor kjører jeg korte korte økter når jeg driver med detaljer som posisjon under fri ved fot osv. Det kan være lurt å stille alarmen på tlf så den ringer etter to minutter, da får man litt press på seg også til å trene effektivt på den korte tiden du har;) i pausene er det utrolig praktisk og kunne bruke lek som belønning, da får både du og hunden ristet løs litt spenninger og får opp blodsirkulasjonen litt før dere er klare for to minutter til med konsentrasjon 🙂
   En idé kan være å ha en godbit-belønning på bakken. Hunden må leke med deg et par sekunder før den får værsågod til belønning, så øker du tiden hunden må leke før den får godbit-belønningen. Mange må også jobbe omvendt dersom hunden ikke er så glad i godbiter, den får ikke leke før den har spist den kjedelige godbiten. Det høres litt merkelig ut, men det funker faktisk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.